Decizia de demolare a bisericii din Constanţa, despre care instanţa a decis că a fost construită ilegal, a fost suspendată provizoriu de către Judecătoria Constanţa, după ce Parohia Izvorul Tămăduirii a depus o contestaţie la executarea silită, scrie news.ro.

Biserica din Constanta a carei demolare a fost decisa de instantaFoto: Arhiepiscopia Tomisului

Până când judecătorii vor lua o decizie în acest dosar, instanţa a decis să suspende provizoriu decizia de demolare a bisericii.

„Admite cererea de suspendare provizorie a executării silite formulată de contestatoarea ... . În temeiul art. 719 alin. (7) C. proc. civ., suspendă provizoriu executarea silită efectuată în dosarul de executare nr. 234/2022 al B.E.J. Beciu Stelian, până la soluţionarea cererii de suspendare a executării silite formulate în cadrul dosarului nr. 14901/212/2022 al Judecătoriei Constanţa”, se arată în decizia instanţei.

Hotărârea instanţei este fără cale de atac.

Biserica trebuia demolată încă din luna martie

Instanţa a decis, în decembrie 2021, demolarea unei biserici din municipiul Constanţa, care a fost ridicată fără autorizaţie, iar potrivit deciziei, rămase definitive, Primăria Constanţa trebuia să demoleze acea construcţie în termen de 90 de zile. Termenul iniţial era 14 martie, dar a mai fost prelungit câteva luni.

Arhiepiscopia Tomisului a anunţat atunci faptul că se află în dialog cu Primăria pentru găsirea unei soluţii, menţionând că nici municipalitatea "nu doreşte să-şi lege numele de o asemenea demolare".

Primarul Constanţei, Vergil Chiţac, a transmis, în luna februarie, o scrisoare deschisă adresată Arhiepiscopului Tomisului prin care îi spunea că nepunerea în aplicare a acestei decizii şi tergiversarea intrării în legalitate pot duce "la degradarea imaginii Bisericii ca instituţie şi tensionarea relaţiilor dintre comunitatea religioasă şi restul cetăţenilor acestui oraş".

În urmă cu o săptămână, Arhiepiscopul Tomisului a oficiat o slujbă religioasă la această biserică şi a declarat că toţi cei care au dărâmat biserici au murit "în chinuri groaznice", precizând că va "programa" "creştini şi preoţi" să rămână în biserica din municipiul Constanţa despre care instanţa a decis că trebuie demolată.

ÎPS a adăugat: "mai degrabă mor eu decât să moară biserica aceasta".