Primarul Constanţei, Vergil Chiţac, îl somează pe arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, să pună în aplicare decizia definitivă a instanţei privind desfiinţarea "bisericii de pe trotuar", construite ilegal. Edilul îl avertizează pe IPS Teodosie că tergiversarea intrării în legalitate poate duce la "degradarea imaginii Bisericii ca instituţie şi tensionarea relaţiilor dintre comunitatea religioasă şi restul cetăţenilor acestui oraş".

Biserica de pe trotuar din ConstantaFoto: Google Street View

Într-o scrisoare adresată arhiepiscopului Tomisului, primarul Constanței arată că au trecut 10 ani de la construirea ilegală şi fără autorizaţie, pe trotuar, în zona Macul Roşu, a unui imobil în care funcţionează improvizat un lăcaş de cult - biserica "Izvorul Tămăduirii", numită de către constănţeni "biserica de pe trotuar".

Instanţa de judecată a decis definitiv, în 13 decembrie 2021, demolarea bisericii, "în termen de 90 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri". Termenul de 90 de zile expiră astfel în 14 martie 2022, avertizează primarul Constanței. Edilul reaminteşte că, prin decizie judecătorească rămasă definitivă în urma apelului înaintat de Arhiepiscopia Tomisului, instanţa autorizează Primăria Constanţa "să desfiinţeze lucrările de construcţie realizate fără autorizaţie de construire (...), în caz de neexecutare a obligaţiei în termenul acordat, pe cheltuiala pârâtei".

  • "Constat că până în prezent nu au fost efectuate lucrările de desfiinţare a acestei construcţii realizate ilegal, iar din poziţiile exprimate public de către dumneavoastră rezultă că nu aveţi intenţia de a pune în aplicare decizia instanţei, creând premisele unui potenţial conflict cu urmări nefaste pentru întreaga comunitate.
  • În acest context, am obligaţia, ca primar al municipiului Constanţa, să vă înştiinţez cu privire la consecinţele neexecutării unei hotărâri judecătoreşti definitive şi să vă atrag atenţia că intrarea în legalitate şi punerea în aplicare a acestei decizii, obligatorii pentru instituţia pe care o conduc, se vor produce mai devreme sau mai târziu", spune primarul Vergil Chiţac în scrisoarea adresată arhiepiscopului, conform Agerpres.

"Vor avea de suferit tocmai aceia pe care pretindeţi că îi apăraţi'

Primarul Constanței spune că nepunerea în aplicare a acestei decizii şi tergiversarea intrării în legalitate pot duce la "degradarea imaginii Bisericii ca instituţie şi tensionarea relaţiilor dintre comunitatea religioasă şi restul cetăţenilor acestui oraş".

  • "Mizez pe buna credinţă a dumneavoastră şi a instituţiei pe care o conduceţi pentru aducerea la îndeplinire a acestei hotărâri judecătoreşti.
  • Recursul la soluţii de forţă, precum ameninţarea potrivit căreia <> în situaţia punerii în aplicare a deciziei, nu poate fi interpretat decât ca un îndemn la nesupunere şi la încălcarea directă a legii, nu doar la nerespectarea ei.
  • Mă văd astfel nevoit să vă reamintesc totodată că <>, pe care îl invocaţi în dese rânduri, se bazează pe respectarea şi aplicarea legii, aceasta având caracter obligatoriu şi nediscriminatoriu pentru toţi cetăţenii ţării noastre.
  • <>, pe care îl invocaţi în mod tendenţios, nu poate fi corelat unui abuz instituţional în formă continuată, precum construirea ilegală a imobilului şi perpetuarea utilizării acestuia ca spaţiu impropriu pentru funcţionarea unei biserici, mai ales că acest fapt nu face cinste imaginii Bisericii Ortodoxe Române în secolul 21 şi sabotează chiar prestigiul ei", argumentează Vergil Chiţac.

Primarul face un îndemn la responsabilitate şi cere Arhiepiscopiei să pună în aplicare decizia definitivă a instanţei judecătoreşti privind desfiinţarea construcţiei:

  • "Vă invit să participaţi la efortul de modernizare a oraşului nostru şi să deveniţi un exemplu pozitiv pentru întreaga comunitate. Vă invit să sprijiniţi efortul nostru comun de respectare şi aplicare a legii, fără discriminările şi cutumele locale specifice de evitare a acesteia, care ne lasă mereu la periferia civilizaţiei.
  • Vă invit să găsiţi formulele concrete optime pentru nevoile spirituale ale comunităţii locale, pe care pretindeţi că le aveţi în vedere, utilizând în mod creativ resursele existente ale Arhiepiscopiei.
  • Avem încredere că vă veţi respecta propriile angajamente (<>) faţă de enoriaşi şi faţă de comunitate şi că nu veţi pune mai presus de lege ceea ce nici textele sacre nu au făcut-o vreodată. În caz contrar, vor avea de suferit tocmai aceia pe care pretindeţi că îi apăraţi'', i-a mai transmis primarul Chiţac arhiepiscopului Teodosie.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului au transmis, în 15 decembrie 2021, că se vor gândi care este "cea mai bună cale" pe care o vor urma după ce instanţa de judecată a decis, printr-o sentinţă definitivă, că biserica "Izvorul Tămăduirii" din municipiul Constanţa trebuie demolată, fiind construită fără autorizaţie.

Respectivul lăcaş de cult este cunoscut printre constănţeni drept "biserica de pe trotuar".

"Juridic vorbind, şi deciziile definitive pot fi atacate pe căi excepţionale. Vom gândi care este cea mai bună cale", se arată într-un comunicat de presă transmis de Arhiepiscopia Tomisului.