Sentinţele definitive pronunțate de instanță în dosarul Colectiv sunt “mici pentru o tragedie atât de mare”, consideră artistul Tudor Chirilă, care vorbește despre un stat "duşmanul numărul unu al cetăţenilor care îl hrănesc".

HotNews.roFoto: Hotnews

Tudor Chirilă a fost întrebat, duminică, la Prima TV, dacă în dosarul Colectiv are senzaţia că s-a făcut dreptate.

  • “Vorba cuiva dintre victimele tragediei de la Colectiv: S-a făcut justiţie, dar nu s-a făcut dreptate. Pentru mine procesul de la Colectiv are valoarea unui proces politic.
  • Atâta vreme cât practic pedeapsa pentru responsabilii funcţionari publici ai statului e de patru ani, cum e cazul primarului Piedone, care va ieşi după un an, că se apropie de 60 de ani sau face 60 de ani, i se reduce o treime.
  • Din punctul meu de vedere, dacă empatia socială şi exerciţiile de substituţie pe care statul trebuie să le facă prin reprezentanţii lui, prin funcţionarii publici ca să se pună în pielea cetăţeanului şi să respecte acest contract social, dacă astea nu există în mod genetic, ele trebuie să existe în baza unei coerciţii”, a spus Chirilă, citat de News.ro.

El consideră că sunt multe categorii sociale defavorizate prin Codul Penal legat de relaţia cu statul, existând pedepse care ajung să ducă în derizoriu tragedii precum cea de la Colectiv.

  • “Atâta vreme cât pedepsele sunt atât de mici pentru o tragedie atât de mare, cât lumea nu înţelege că da, nu a fost vinovat în mod direct, dar până la urmă este răspunzător de gestionarea unui sistem criminal care nu a putut să facă altceva decât să tolereze defecţiune după o defecţiune, care a dus la această tragedie... Vorbim de autorizări şi aşa mai departe.
  • Atâta vreme cât oamenii care lucrează la stat şi funcţionarii publici nu au şi nu se responsabilizează sau nu sunt responsabilizaţi printr-un Cod Penal... Şi aici noi vorbim de fapt de o grămadă de categorii sociale din România care sunt defavorizate în relaţia cu statul de acest Cod Penal, cu nişte pedepse care ajung să ducă aceste tragedii în derizoriu”, a adăugat Chirilă.

El mai spune că, “atâta vreme cât statul nu se poate responsabiliza faţă de cetăţenii lui, este un moment trist pentru România":

  • "Cred că nici nu mai putem să vorbim de al doisprezecelea ceas, al doisprezecelea ceas a trecut pentru România. Te uiţi la chestia asta şi ce ne putem aştepta dacă procesul de la Colectiv a mers aşa, ce putem să aşteptăm de la aflarea adevărului şi tragerea la răspundere a vinovaţilor de la 10 august sau de la Mineriadă sau de la Revoluţie nu mai vorbesc. Adică, statul este duşmanul numărul unu al cetăţenilor care îl hrănesc. Ne hrănim călăii, practic”.

Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat definitiv joi de Curtea de Apel București la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

Sentința a venit la aproape 7 ani de la tragedia în urma căruia au murit 65 de oameni, iar alți aproximativ 150 au rămas mutilați pe viață. În prima instanță, el primise 8 ani și șase luni de închisoare.

Pedepsele definitive în dosarul Colectiv

  • Cristian Popescu-Piedone - 4 ani de închisoare cu executare
  • patronul Clubului Colectiv, Alin George Anastasescu - 11 ani si 8 luni de închisoare
  • patronul Clubului Colectiv Costin Mincu - 8 ani
  • patronul Clubului Colectiv Paul Gancea - 6 ani și 4 luni
  • pirotehniștii Viorel Zaharia și Marian Moise - 6 ani și 10 luni
  • George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI - 8 ani și 8 luni. De asemenea, cei doi pompieri nu mai vor avea dreptul de ocupa o funcţie în cadrul IGSU şi unităţile subordonate şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioadă de 5 ani, după ce ies din închisoare.
  • Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie - achitată. Ea fusese condamnată în prima instanță la 8 ani de închisoare
  • Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior - achitată. Primise 7 ani de închisoare în prima instanță
  • Ramona Sandra Moţoc, referent superior achitată. Primise 3 ani de închisoare cu suspendare şi prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Decizia în procesul Colectiv - încheiat în 21 decembrie 2021 - a fost pronunțată după patru amânări.

Iniţial, procesul Colectiv ar fi trebuit să se încheie în luna iunie 2021, însă completul de judecată, format din magistraţii Adina Pretoria Dumitrache şi Andrei Viorel Iugan, a ridicat din oficiu o cerere de schimbare a încadrării juridice a faptelor pentru o parte dintre inculpaţi.

În 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti a pronunțat primele condamnări în dosarul Colectiv. Cristian Popescu-Piedone a primit atunci 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv, iar cei trei patroni ai clubului, Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu - câte 11 ani şi 8 luni închisoare.

CITEȘTE ȘI: