Curtea de Apel București, care a pronunțat joi pedepsele definitive în dosarul Colectiv, a dispus ca o parte dintre cei condamnați să plătească despăgubiri de zeci de milioane de euro către familiile victimelor și către supraviețuitorii din Colectiv, însă valoarea acestora a fost redusă, comparativ cu suma stabilită de către instanța de fond. Primarul Cristian Popescu Piedone este scutit însă de plata despăgubirilor, deși prima instanța hotărâse să plătească și el daune, în solidar cu ceilalți inculpați. Piedone a primit şi o reducere la jumătate a pedepsei, după ce s-a eliminat aplicarea formei agravante a infracţiunii de abuz în serviciu.

Comemorare ColectivFoto: User

Instanța a stabilit despăgubiri morale și materiale pe care trebuie să le primească familiile victimelor, dar și cei care au supraviețuit incendiului din 30 octombrie 2015.

De asemenea, trebuie să primească despăgubiri și spitalele din România și din străinătate pentru cheltuielile de spitalizare, dar și pentru transportul victimelor.

Tribunalul București stabilise, în decembrie 2019, despăgubiri totale de peste 40 de milioane de euro care să fie plătite în solidar de către toți inculpații, însă Curtea de Apel București a redus valoarea acestora și i-a scutit pe unii dintre inculpați de plata daunelor.

Piedone, scutit de plata despăgubirilor

Astfel, primarul Piedone este scutit de plata despăgubirilor, prin decizia definitivă pronunțată joi de Curtea de Apel București.

Au fost scutiți de plata despăgubirilor și cei doi pompieri condamnați în acest caz şi cele trei funcţionare de la Primăria Sectorului 4:

  • "Respinge, ca inadmisibile, toate acţiunile civile formulate împotriva inculpaţilor Popescu Cristian Victor Piedone, Iofciu Aurelia, Ganea Luminiţa Larisa, Moţoc Sandra Ramona, Radu Antonina, Matei George Petrică".

În cazul lui Piedone, instanța a dispus și ridicarea sechestrului dispus de DNA în 2015 pe bunuri și bani. Magistrații au hotărât să reducă inclusiv cuantumul cheltuielilor judiciare pe care trebuie să le plătească actualul primar al sectorului 5, de la 12.000 la 10.000 de lei.

Cele mai mici daune morale sunt stabilite la 50.000 de euro, iar valoarea cea mai mare ajunge la 1,2 milioane de euro. În general, suma medie stabilită de instanţă pe care trebuie să o primească fiecare parte civilă este de 150.000 - 250.000 de euro.

Cine trebuie să plătească despăgubiri

Conform deciziei instanței, sunt obligați să plătească daune, în solidar:

  • George Alin Anastasescu - patron al clubului Colectiv
  • Costin Mincu - patron al Clubului Colectiv
  • Paul Gancea - patron al Clubului Colectiv
  • SC Colectiv Club SRL
  • pirotehniștii Viorel Zaharia și Marian Moise - 6 ani și 10 luni
  • firma de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL
  • Primăria Sector 4 şi Inspectoratul Pentru Situatii de Urgență Bucuresti-Ilfov

Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone- actual primar al Sectorului 5 - a fost condamnat definitiv joi de Curtea de Apel București la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

În prima instanță, el primise 8 ani și șase luni de închisoare.

Majoritatea pedepselor au fost reduse de către Curtea de Apel București, față de cele primite la instanța de fond.

Trei funcționari din primărie au fost achitați. La instanța de fond, doi dintre ei primiseră condamnări de 8, respectiv 7 ani de închisoare.

Pedepsele definitive în dosarul Colectiv

  • Cristian Popescu-Piedone - 4 ani de închisoare cu executare
  • patronul Clubului Colectiv, Alin George Anastasescu - 11 ani si 8 luni de închisoare
  • patronul Clubului Colectiv Costin Mincu - 8 ani
  • patronul Clubului Colectiv Paul Gancea - 6 ani și 4 luni
  • pirotehnistul Viorel Zaharia - 6 ani și 10 luni
  • George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI - 8 ani și 8 luni. De asemenea, cei doi pompieri nu mai vor avea dreptul de ocupa o funcţie în cadrul IGSU şi unităţile subordonate şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioadă de 5 ani, după ce ies din închisoare.
  • Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie - achitată. Ea fusese condamnată în prima instanță la 8 ani de închisoare
  • Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior - achitată. Primise 7 ani de închisoare în prima instanță
  • Ramona Sandra Moţoc, referent superior achitată. Primise 3 ani de închisoare cu suspendare şi prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Decizia în procesul Colectiv - încheiat în 21 decembrie 2021 - a fost pronunțată după patru amânări.

Iniţial, procesul Colectiv ar fi trebuit să se încheie în luna iunie 2021, însă completul de judecată, format din magistraţii Adina Pretoria Dumitrache şi Andrei Viorel Iugan, a ridicat din oficiu o cerere de schimbare a încadrării juridice a faptelor pentru o parte dintre inculpaţi.