Tehnologia Blockchain stă la baza criptomonedelor și a aplicațiilor descentralizate. Blockchainul acoperă astăzi domenii precum finanțe, sănătate, divertisment, jocuri, dar și managementul lanțurilor de distribuție. Blockchain-ul conține toate coordonatele necesare pentru a transforma rețeaua de distribuție a energiei într-o variantă mai inteligentă, mai ecologică și mai eficientă.

Dr. Sarah Hambridge, speaker Future Summit 2022Foto: Social Innovation Solutions

Grid Singularity construiește sisteme de energie deschise neconvenționale pentru a permite interconectarea piețelor locale și a forma o rețea inteligentă. Acest lucru este posibil cu ajutorul unui motor de schimb de energie numit D3A despre care co-fondatoare Grid Singularity va vorbi la București pe 20 mai în cadrul celei de a 7-a ediții a Future Summit.

Dr. Sarah Hambridge este creatorul produsului D3A (schimburi de energie cu sursă deschisă), co-fondator al Energy Web Foundation și principalul om de știintă din spatele Grid Singularity prin intermediul căruia împinge limitele piețelor descentralizate de energie: schimbă paradigma prin tranzacționarea energiei de la egal la egal. Înainte de a se alătura Grid Singularity, Dr. Sarah Hambridge a absolvit un doctorat în Inginerie Electrică la Universitatea de Stat din Carolina de Nord și a efectuat stagii la Siemens și Sandia National Laboratories.

De ce și cum poate Blockchain-ul să devină un instrument pentru sustenabilitate?

”Blockchain poate fi folosit pentru a descentraliza și automatiza sistemele, oferind totodată o mai mare încredere și transparență. Descentralizarea permite membrilor să se alăture și să interacționeze cu un sistem mai rapid, permițând o scalabilitate, stabilitate și impact mai mari, atribute care pot fi folosite pentru a reuni oamenii în sisteme care promovează sustenabilitatea, prin identificarea originii energiei sau urmărirea emisiilor de carbon.” spune Dr. Sarah Hambridge.

Ca previziuni în ceea ce privește evoluția și impactul tehnologiilor de tip Blockchain în crizele energetice actuale și viitoare, Dr. Hambridge spune că există mai multe moduri de aplicare și de utilizare pentru blockchain în sectorul energetic. ”Poate ajuta la facilitarea integrării rapide a utilizatorilor de energie care se alătură comunităților, cumpără active energetice, cum ar fi PV, vehicule electrice sau electrocasnice inteligente.”.

Ca beneficii, spune Dr. Hambridge, ”în cadrul de reglementare actual și viitor pentru comunitățile de energie și comercianții cu amănuntul de energie, blockchain poate fi utilizat pentru a gestiona integrarea rapidă a utilizatorilor și gestionarea rețelei a unui număr mare de active regenerabile distribuite, cum ar fi fotovoltaice pe acoperiș, vehicule electrice și electrocasnice inteligente.” Modelul explicat aici se așează în oglindă față de cel anterior, unde rețelele electrice urmau un model de sus în jos de producție și management centralizat de energie. ”Pentru a accelera tranziția energetică, o abordare descentralizată permite integrarea și gestionarea mai rapidă a utilizatorilor obișnuiți de energie și a activelor lor de energie regenerabilă mai mici, instalate local”.

De ce este acest lucru revoluționar în ceea ce privește producția de energie și cum va ajuta la decarbonizarea stilului nostru de viață?

Înlocuirea modelului tradițional de a produce energie în centrale mari cu un model care permite producția și comercializarea energiei la nivel de distribuție sau la nivelul gospodăriilor individuale și al consumatorilor de energie este o abordare care permite consumatorilor individuali să facă comerț în comunitățile lor locale, precum și în întreaga rețea mai largă. Dr. Sarah Hambridge motivează că această abordare este revoluționară ”prin faptul că permite consumatorilor individuali să preia controlul și autonomia deplin asupra consumului de energie și preferințelor lor.”

Cum poate fi democratizat sistemul energetic?

Principalele motivații pentru ca oamenii să înceapă să-și producă energie electrică sunt să își reducă factura de energie electrică și amprenta de carbon.

”Oamenii de astăzi sunt conectați digital la familiile, prietenii și comunitățile lor prin rețelele sociale, prin internet. O parte a deschiderii și descentralizării piețelor de energie este aceea de a permite consumatorilor să devină participanți activi, mai degrabă decât rezidenți care pur și simplu plătesc factura în fiecare lună. Această relație dă putere utilizatorilor să facă propriile alegeri energetice. Atunci când consumatorii vor putea lucra împreună și în comunități pentru a- și vinde propria energie regenerabilă, a investi în stocarea energiei și a-și optimiza consumul, vom putea atinge neutralitatea amprentei de carbon într-un ritm mult mai rapid și vom ajuta la formarea unei populații mai educate și mai implicate.” – Dr. Sarah Hambridge.

Future Summit 2022 aduce împreună în cele 3 zile de eveniment în perioada 20-22 mai peste 300 de lideri de business, inventatori, oameni de știință și inovatori din 15 țări în conversații despre viitorul muncii și al educației, impactul tehnologiilor AI, automatizare și 6G, viitorul orașelor sau Metaverse-ului. Experți internaționali în descentralizare, AI sau energie și unii dintre cei mai cunoscuți futurologi internaționali vor încerca, alături de lideri de business & antreprenori români să descopere cele mai importante trenduri și forțe ce transformă următorii ani. 100% din veniturile generate de vânzarea biletelor online și offline vor fi donate către susținerea muncii umanitare și educaționale a Teach for Ukraine, reprezentată la FS22 de Oksana Matiiash, CEO.

Future Summit 2022 este organizat de Social Innovation Solutions, susținut de Raiffeisen Bank și eMAG, în colaborare cu KANE Restaurant și în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului României, Romanian Business Leaders, Confederația Patronală Concordia și The Entrepreneurship Academy, AVE, ARCEN, ROTSA, Techcelerator sau Cluj Hub.

Social Innovation Solutions (SIS)

SIS este o organizație ce oferă consultanță și facilitarea conversațiilor strategice pentru ONG-uri și corporații în sustenabilitate, foresight și impact social. SIS dezvoltă programe educaționale și incubatoare în CEE ca Future Makers, Social Impact Award, Transformator și Switch, precum și platformele de conversații despre viitor Future Summit, Future Talks și Sustainable Futures.