Persoanele care intră în România din statele din afara Uniunii Europene - inclusiv cele vaccinate anti-COVID - vor avea obligația să prezinte, la intrarea în România, un test PCR obținut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei. Cei care nu sunt vaccinați vor intra automat în carantină timp de 10 zile. Persoanele care vin din țările UE - nu și cele vaccinate - trebuie să prezinte test PCR făcut cu 72 de ore înaintea călătoriei, iar cele nevaccinate vor intra, de asemenea, în carantină. De asemenea, în România va fi implementat Passenger Locator Form (PLF). Măsurile au fost decise de autorități în contextul în care în România au fost confirmate primele două cazuri de COVID-19 cu varianta Omicron a SARS-CoV2.

Coronavirus RomaniaFoto: Freepik

Deciziile au fost luate duminică, într-o ședință convocată la guvern de către premierul Nicolae Ciucă, la care au luat parte ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, șeful DSU, Raed Arafat, și directorul CNSCBT, Adriana Pistol.

Măsura privind obligativitatea prezentării unui test PCR negativ COVID la sosirea în România va intra în vigoare în două-trei zile, astfel încât oamenii să poată fi informați despre acestă decizie, a spus ministrul Sănătății. În cazul copiilor, cel puțin pentru cei care vin din statele UE, nu va fi necesar testul PCR la intrarea în țară dacă au vârsta sub 12 ani.

Passenger Locator Form (PLF) - folosit pentru călătoria în mai multe state europene - va intra în vigoare în România din 20 decembrie și va trebui completat de toate persoanele care vin în țara noastră, indiferent de statul din care provin.

UPDATE 15.18 Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și șeful DSU, Raed Arafat, au susținut declarații la finalul întâlnirii.

Principalele declarații:

Rafila:

  • S-a discutat în primul rând despre situația cetățenilor români infectați cu noua tulpină Omicron. Din fericire, ea este bună, dar o concluzie evidentă după acest moment a fost că vaccinarea rămâne cea mai bună formă de protecție împotriva bolii, complicațiilor și a deceselor. De aceea, recomandăm cu tărie în continuare vaccinarea.
  • Măsurile care s-au discutat și care urmează să fie adoptate în perioada imediat următoare se referă la limitarea răspândirii acestei noi tulpini.
  • Românii și alți cetățeni din Uniunea Europeană care vin din țări terțe, deci din afara UE, trebuie să prezinte un test RT-PCR obținut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei. Cei care nu sunt vaccinați vor intra în carantină timp de 10 zile.
  • Cei care vin din alte țări, dar din spațiul Uniunii Europene, vor continua să prezinte certificatul verde care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul unui test RT-PCR obținut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei.
  • Persoanele nevaccinate sau care n-au trecut prin boală în ultimele șase luni care călătoresc din alte state membre ale UE aflate în zona roșie urmează să fie carantinate timp de zece zile.
  • Dacă persoanele nevaccinate sau netrecute prin boală nu prezintă un test RT-PCR realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei, vor intra în carantină timp de 14 zile.

Arafat:

  • Unul din aspectele discutate este legat de Formularul de localizare a pasagerului - acel PLF (Passenger Locator Form), care este deja implementat în mai multe țări, mai ales la intrarea în aeroporturi și unde persoanele care călătoresc trebuie să-l completeze înaintea călătoriei și să-l prezinte la graniță.
  • Acest formular urmează să fie implementat în România începând cu data de 20 decembrie.
  • Și se va elabora în acest sens și o strategie de comunicare pentru folosirea tuturor vectorilor de informare pentru a pregăti oamenii pentru folosirea acestui formular.
  • Cei care acum călătoresc în alte țări europene deja știu că acest formular există și au trebuit să-l completeze înainte să călătorească, așa că România va introduce și ea acest tip de formular începând cu 20 decembrie.
  • Un alt aspect discutat este legat de încurajarea și creșterea numărului de persoane vaccinate. În acest sens, Guvernul va face apel către autoritățile locale ca, prin serviciile de asistență comunitară, să reevalueze situația persoanelor nevaccinate. În sensul în care, acolo unde este necesar, Ministerul Apărării sau Ministerul de Interne sau împreună să asigure centre mobile de vaccinare, care să se deplaseze în zonele respective unde sunt doritori - în zonele rurale mai ales - și să vaccineze oamenii.

Rafila:

  • Nu se pune problema utilizării ceritifactului verde la slujbele religioase. Asta nu înseamnă că nu ne dorim sprijin din partea Bisericii pentru respectarea măsurilor

De când intră în vigoare testele PCR obligatorii la intrarea în țară?

  • Într-un interval cuprins între 48 și 72 de ore, rămâne să stabilim, pentru ca oamenii să fie informați
  • Formularul PLF va fi obligatoriu, trebuie completat de către toți cei care intră în țară
  • Acest formular e un pas de aliniere, poate cam târziu, cu celelelalte state UE
  • În cazul copiilor, probabil, cel puțin pentru cei care vin din statele UE, nu va fi necesar testul PCR la intrarea în țară dacă au vârsta sub 12 ani
  • Vaccinarea, cu siguranță, reduce impactul infecției. Dovada cea mai bună este că cele două persoane depistate cu tulpina Omicron erau vaccinate și au simptome minore

Vor fi măsuri și pentru persoanele vaccinate anti-COVID?

  • Nu există măsuri suplimentare în privința vaccinaților, cu o excepție: persoanele vaccinate și care vin din țări din afara UE trebuie să prezinte test PCR
  • Dacă oamenii vor să facă petrecri în stradă trebuie să înțeleagă că e absolut obligatorie purtarea măștii
  • Fiecare trebuie să înțeleagă că este responsabil să se protejeze
  • Noi nu recomandăm eveneminte cu un număr mare de persoane, dar dacă aceste lucruri se vor întâmpla, trebuie să fie în condiții de siguranță

UPDATE 15.00 Ședința durează de 4 ore. La discuții participă - pe lângă premierul Nicolae Ciucă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, șeful DSU, Raed Arafat, și directorul CNSCBT, Adriana Pistol - miniștrii Apărării și Internelor, Vasile Dîncu și Lucian Bode.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, șeful DSU, Raed Arafat, și directorul CNSCBT, Adriana Pistol, susțin declarații la finalul întâlnirii. HotNews.ro va transmite livetext declarațiile.

  • "Trebuie să luăm măsuri care poate vor fi temporare, până ne lămurim ce este cu această tulpină.
  • În afară de faptul că este mai transmisibilă, avem extrem de puţine informaţii legate de evoluţia clinică a pacienţilor infectaţi cu această tulpină şi de eficacitatea răspunsului imun după boală sau după vaccinare faţă de această nouă tulpină.
  • (...) Analizăm diverse scenarii, astfel încât să găsim un set de propuneri pentru limitarea transmiterii acestei tulpini.
  • Aplicabilitatea măsurilor este un element care trebuie luat în considerare", a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, duminică, înaintea ședinței.

Reamintim că primele două cazuri de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului au fost confirmate sâmbătă în România. Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui, repatriați pe 30 noiembrie din Africa de Sud.

Ambele persoane sunt izolate la domiciliu.

Ministrul Sănătății a spus că unul dintre pacienți este asimptomatic, iar celălalt are simptome foarte ușoare, de "răceală banală".