Primii doi pacienți confirmați în România cu varianta Omicron a SARS-CoV2 - o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui, repatriați pe 30 noiembrie din Africa de Sud - sunt în stare bună. Unul dintre ei este asimptomatic, iar celălalt are simptome foarte ușoare, de "răceală banală", a afirmat duminică ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. El a spus că sunt analizate diferite scenarii și vor fi decise măsuri temporare pentru a limita răspândirea acestei variante în România.

OmicronFoto: Dreamstime
  • "În cazul celor două persoane, simptomele sunt minore. Persoana din Bârlad este asimpromatică, iar celaltă are simtome minore, de răceală banală", a afirmat Rafila, duminică dimineață.

El a precizat că ambii pacienți erau vaccinați împotriva COVID-19.

De la ora 11.00, la guvern va avea loc o ședință convocată de premierul Nicolae Ciucă cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, și cu directorul Centrului Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), Adriana Pistol, în contextul confirmării în România a primelor două cazuri de infectare cu varianta Omicron a SARS-CoV-2.

Rafila a spus că va fi făcută o analiză rapidă a situaţiei şi a eventualelor măsuri care trebuie impuse în România pentru a limita posibilitatea ca această tulpină să se răspândească rapid.

  • "Trebuie să luăm măsuri care poate vor fi temporare, până ne lămurim ce este cu această tulpină.
  • În afară de faptul că este mai transmisibilă, avem extrem de puţine informaţii legate de evoluţia clinică a pacienţilor infectaţi cu această tulpină şi de eficacitatea răspunsului imun după boală sau după vaccinare faţă de această nouă tulpină.
  • (...) Analizăm diverse scenarii, astfel încât să găsim un set de propuneri pentru limitarea transmiterii acestei tulpini.
  • Aplicabilitatea măsurilor este un element care trebuie luat în considerare", a mai spus Rafila, duminică.

Reamintim că primele două cazuri de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului au fost confirmate sâmbătă în România. Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui, repatriați pe 30 noiembrie din Africa de Sud.

Ambele persoane sunt izolate la domiciliu.

În acest moment se așteaptă, de asemenea, rezultatul secventierii probei recoltate de la sportivul din Baia Mare.

Zeci de români repatriați din Africa de Sud

29 de sportivi repatriați din Africa de Sud, care au sosit la Baia Mare, au fost testați și li s-au asigurat condițiile pentru carantinare, conform metodologiei stabilite de către INSP. Echipa de rugby CSM Ştiinţa Baia Mare a fost repatriată din Africa de Sud, în cursul nopţii de 30 noiembrie spre 1 decembrie, cu o cursă specială TAROM şi a intrat în carantină.

Cele 29 de persoane au aterizat în noaptea de marţi spre miercuri cu o cursă TAROM pe Aeroportul Internaţional Maramureş. Ele au fost testate şi s-au recoltat probe RT-PCR în Africa de Sud, Kenya, dar şi la sosirea pe aeroport de către personal medical din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş.

Alți 46 de cetăţeni români şi 24 de cetăţeni străini repatriaţi din Africa de Sud au aterizat, marţi după-amiază, cu o aeronavă a companiei TAROM, la Baza Aeriană 90. Toți cetățenii români reveniți din Africa de Sud au fost testați.

Trei dintre ei - sportivul de la echipei de rugby CSM Ştiinţa Baia Mare și doi cetățeni din Brașov și Vaslui - au avut teste pozitive la întoarcerea în țară și s-a trecut la secvențiere pentru varianta Omicron.

În cazul celor doi cetățeni din Brașov și Vaslui s-a confirmat infecția cu varianta Omicron, iar în cazul sportivului de la Stiința Baia Mare se așteaptă în continuare rezultatul secvențierii.