”Vă doresc să aveți bărbați care în momentul în care vin de la muncă să vă ia la palme. Cu mese, cu scaune, cu capace”, a spus într-un live pe Facebook actorul George Burcea, instigând la violență împotriva femeilor. Cuvintele instigatoare au fost spuse fix în timpul unui LIVE despre romanul său „Scrisoare către Ceaușescu”, care are ca temă violența domestică . Derapajul actorului a fost semnalat inițial de activista Alina Dumitriu, iar marți seara editura Hyperliteratura a anunțat că a decis retragerea de piață a cărților sale.

George Burcea instigare la violenta impotriva femeilorFoto: Captura video

Alina Dumitriu a fost cea care a tras semnalul de alarmă publicând un transcript al Live-ului preluat pe Facebook și de pagina editurii Hyperliteratura, dar și mai multe filmulețe. Burcea a șters ulterior live-ul, dar Alina Dumitriu și-a exprimat intenția de a depune o plângere penală.

Din LIVE-ul lui George Burcea, reiese că autorul a fost enervat că o femeie sau mai multe femei ”l-au înjurat pentru că gătește”

  • Și nu ca instigare, dar fraților, dacă le place mai mult un bărbat care le bate decât unul care le ajută în casă, dați-le ce merită, bro.
  • Vă doresc să aveți bărbați care în momentul în care vin de la muncă să vă ia la palme. Cu mese, cu scaune, cu capace (…) Vă doresc capace in cap pentru că se pare că asta meritați, sincer. Unele femei asta merită, bro. (…) Bărbați, bateți-le. Dacă nu e ciorba fierbinte, sau mămăliga nu e fierbinte, bateți-le, bro, că asta merită probabil, iertați-mă.

Editorul se dezice de mesajul lui Burcea: ”M-am crucit”

Andrei Ruse, directorul editurii Hyperliteratura și redactorul romanului lui George Burcea, a spus că s-a ”crucit” auzind-ul pe acesta spunând ”cu subiect și predicat că unele femei merită bătute și chiar a sugerat să li se dea în cap”.

  • Că dacă el, care a scris o carte împotriva violenței domestice și e un bărbat model (citez și sunt uluit) și este jignit că mai și gătește, atunci dacă femeilor nu le place un astfel de individ, concluzia e le place bătaia? Nici nu mă pot coborî la nivelul la care să comentez așa ceva, pur și simplu. Încerc din răsputeri să caut o explicație de vreun fel a faptului că era foarte obosit și nervos, deși astfel de declarații (publice!) nu au nicio scuză.
  • Nu cred că am văzut un gest mai imatur și odios împotriva a fix ceea ce vrei să promovezi: lupta împotriva violenței domestice. Am decis să public la Hyperliteratura romanul „Scrisoare către Ceaușescu” pentru că mi s-a părut că e o carte plină de emoție, care arată drama unei familii prinsă în vârtejul nesfârșitelor bătăi și abuzuri, „bonus” problema eternă a alcoolismului. Și am zis, da: o astfel de carte, scrisă de o persoană cu oarece impact în conștiința publică, chiar poate aduce schimbări. Și pe de altă parte, nu știu să se fi scris un roman de genul ăsta, cu un asemenea story. Apoi, am muncit ca această carte să iasă cum a ieșit, ca redactor, aproape un an, și nu mai zic de partea de promovare (pregătirea campaniei de precomenzi mai ales, dar multe altele) alături de George alte trei luni, aproape zilnic, uneori și 24 din 24. De cinci ani de când am editura nu mi s-a întâmplat, ca în cazul de față, să am zile în care efectiv să cad din picioare. Atât de mult am crezut și cred în acest titlu.
  • De aceea nici acum nu înțeleg de ce George vrea cumva să demonteze toată implicarea noastră. Ce vrea să demonstreze. Mă depășește. Și nu sunt de acord, uman vorbind, cu mizeriile (altfel nu le pot numi) aruncate în live-ul său în spațiul public.

Cartea, retrasă de pe piață de editură

Într-un final, Editura Hyperliteratura a decis retragerea de pe piață a cărților lui Burcea.

”În urma instigărilor la violență împotriva femeilor aduse de actorul și scriitorul George Burcea, autorul romanului „Scrisoare către Ceaușescu”, editura Hyperliteratura a decis retragerea de piață a cărților sale. Această hotărâre vine ca un gest firesc împotriva promovării unor astfel de comportamente publice, paradoxal, vorbind despre o carte care tratează exact violența domestică.