România a fost și va rămâne cel mai apropiat şi cel mai sincer prieten al Republicii Moldova, a spus președintele Klaus Iohannis, vineri, la Chișinău. Ceremoniile organizate vineri la Chișinău pentru a celebra 30 de ani de la declararea independenţei Republicii Moldova au început în absența președinților Klaus Iohannis şi Volodimir Zelensky, care au ajuns cu întârziere după ce avioanele cu cei doi șefi de stat nu au putut ateriza din cauza ceţii de la Chişinău.

Iohannis si Maia SanduFoto: Presidency.ro

UPDATE Iohannis: România va rămâne partenerul cel mai apropiat al Republicii Moldova

România reconfirmă angajamentul ferm şi amplu în sprijinul proceselor de reforme şi de integrare europeană asumate de autorităţile din Republica Moldova, a declarat Iohannis la Chișinău. El a spus că, în toată această perioadă, "România a fost cel mai apropiat şi cel mai sincer prieten al Republicii Moldova".

  • "Am depus mereu eforturi consistente pentru a veni în sprijinul dezvoltării şi modernizării Republicii Moldova şi am acţionat pentru a menţine Republica Moldova ca prioritate pe agenda Uniunii Europene.
  • Este prima vizită pe care o fac la Chişinău după desfăşurarea alegerilor anticipate din 11 iulie şi după formarea noului Guvern. Doresc să adresez cu acest prilej, încă o dată, felicitări doamnei preşedinte şi forţelor politice pro-reformă pentru victoria obţinută la aceste alegeri.
  • Totodată, felicit cetăţenii Republicii Moldova pentru maturitatea, responsabilitatea şi spiritul democratic demonstrate. Nu poate decât să ne bucure că societatea din Republica Moldova a optat cu atâta fermitate pentru înscrierea pe un parcurs pro-reformă şi european ireversibil şi că oferă un exemplu demn de urmat întregii regiuni", a transmis Klaus Iohannis, în declaraţia comună cu preşedinții Republicii Moldova, Maia Sandu, Polonei, Andrzej Duda, şi Ucrainei, Volodimir Zelenski..

El a spus că rezultatul alegerilor deschide drumul Republicii Moldova către o dezvoltare solidă şi că are încredere deplină că eforturile depuse de preşedintele Maia Sandu şi de Guvernul Republicii Moldova "îşi vor arăta roadele".

"Ne aflăm într-un moment deosebit de favorabil şi pentru relaţiile noastre bilaterale. Am asigurat-o pe doamna preşedinte că România rămâne şi în viitor partenerul cel mai apropiat al Republicii Moldova", a subliniat şeful statului.

UPDATE 13.50 Iohannis a avut întrevederi cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, şi cu preşedintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski. Cei patru șefi de stat susțin declarații de presă comune.

UPDATE 12.00: Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Chișinău în timpul ceremoniilor, cu o întârziere de trei ore.

UPDATE 11.50: Cei doi șefi de stat, Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski, nu au ajuns la Chișinău. Potrivit ultimelor informații, avionul președintelui Ucrainei a plecat la Odesa, după ce a așteptat îmbunătățirea vremii pentru a putea decola, iar avionul cu președintelui României așteaptă la sol la București, scrie Unimedia.

Ceremoniile au început cu întârziere, în absența celor doi șefi de stat. De altfel, în discursul său, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a anunțat că cei doi oficiali sunt pe drum spre Chișinău.

Ceremonia dedicată aniversării a 30 de ani de la declararea independenței Republicii Moldova are loc în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău.