De ce mai multe femei decât bărbați și-au pierdut job-ul în pandemie? „Bărbații sunt stereotipați ca fiind mai puternici fizic și mai adaptabili”

de Ana Tepșanu     HotNews.ro
Duminică, 13 iunie 2021, 8:35 Actualitate | Esenţial


Somaj in randul femeilor din Romania
Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia
Cifrele arată că în 2020 numărul femeilor care au rămas șomere este mai mare decât numărul bărbaților. De ce s-a întâmplat acest lucru, am încercat să aflăm cu ajutorul unor specialiști în resurse umane și sociologi. În unele joburi, cercetările au arătat că „angajatorii decid să păstreze bărbații pentru că sunt stereotipați ca fiind mai puternici fizic și mai adaptabili. În plus, angajatorii tind să păstreze oameni de același gen cu ei”.

Conform datelor publicate în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în contextul pandemiei, numărul femeilor șomere din România a crescut cu 50%, în timp ce a bărbaților șomeri cu doar 16%.

„Chiar dacă rata șomajului rămâne în continuare mai ridicată în rândul bărbaților, în termeni absoluți două treimi dintre persoanele intrate în șomaj în 2020 au fost femei”, scrie în PNRR.

Am stat de vorbă cu specialiști din domeniul resurselor umane, dar și sociologiei, pentru a înțelege mai bine care au fost factorii care au dus la aceste rezultate, modul în care contextul pandemic a generat aceste cifre, dar și cum se prezintă situația în viitor.

„Structural, situația era deja disproporționată înainte de pandemie”Sociologul Dani Sandu crede că există mai multe dimensiuni care contribuie la datele de mai sus, iar una dintre ele ține de structura pieței muncii de la noi din țară.

El aduce în vedere faptul că există un gender gap în mai toate statele din Uniunea Europeană, dar, în România, femeile sunt ocupate în mult mai mică măsură decât bărbații (61% față de 80%).

Sandu subliniază faptul că ecartul crește și mai mult, dacă scoatem de la socoteală pe cei ocupați strict în agricultură.

„Din punct de vedere structural, situația era deja disproporționată înainte de pandemie. Faptul că mai multe femei și-au pierdut locul de muncă, deși ele erau oricum mai puține angajate, arată cât de dura este situația”, explică el.

Conform datelor Agenției Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, în 2020 au fost înregistrați 13% șomeri în plus, iar repartiția pe sexe dovedește o creștere mai mare a șomajului femeilor (+18%) față de bărbați (+8%).

Raluca Pârvu, business manager, BPI Group, vorbește despre aceste statistici, dar spune că ele nu arată decât parțial realitatea, dacă ținem cont de definiția șomajului înregistrat, folosită de autorități, sau de numărul mare de persoane care lucrează în gospodărie (mai ales femei).

„Cifrele reflectă datele oficiale, adică numărul persoanelor care sunt în evidența statului ca fiind șomere (acele persoane care și-au depus dosar de șomaj). Este foarte probabil ca cifrele reale din economie să indice o diferență mai mică între șomerii bărbați și femei”, completează Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Nivelul educațional scăzut favorizează șomajul
Categoriile cele mai afectate de șomaj, așa cum susține Raluca Pârvu, sunt în mod tradițional cele cu nivelul educațional cel mai scăzut, lucrătorii precari.

„Sociologic vorbind, a fi femeie, cu nivel educațional scăzut și din mediul rural, eventual de etnie romă, crește exponențial riscul de a nu avea un loc de muncă”, mai spune specialista în resurse umane.

Un alt factor agravant în materie de șomaj, indiferent de mediu și de sex, este și vârsta. Dani Sandu precizează cum, de cele mai multe ori, femeile cu educație nu își pierd slujbele, ci decid să se retragă, pe când cele fără multă educație ajung în situația de a rămâne fără job, loc de muncă obținut oricum cu mare dificultate.

CEO-ul eJobs confirmă faptul că în 2020 s-au făcut concedieri în industriile în care lucrau multe femei, cum ar fi HoReCa. „În plus, s-au întors în țară multe femei care lucrau în străinătate și care au ajuns să îngroașe rândurile șomerilor de aici”, mai spune el.

Pe de altă parte, Badea menționează cum un domeniu în care lucrează preponderent bărbați, auto/transport, a mers foarte bine, nu au avut loc restructurări, ba chiar au fost făcute angajări noi chiar și în pandemie.

Lista este completată, așa cum adaugă Raluca Pârvu și de industrii afectate de criză precum comerțul, turismul, industria prelucrătoare: „toate sunt angajatori tradiționali pentru populația feminină, atât pentru joburi permanente, cât și sezoniere.”

Motivul familial și tradiționalismul românescLa nivel global, așa cum precizează Pârvu, cercetările confirmă că pandemia a afectat inegal femeile și bărbații, fie pentru că joburile ocupate de femei au dispărut, fie pentru că acestea au ales (de voie sau de nevoie) să-și părăsească jobul pentru a se îngriji de familie.

„Anxietatea, presiunea au fost resimțite mai puternic de femei în condițiile suprasolicitării și confuziei dintre timpul profesional și cel personal. Pandemia a fost un accelerator neașteptat al unei crize care-și făcea simțită prezența”, zice ea.

Legat de toate aceste aspecte, Sandu vorbește despre motivul familial - cel care spune că rolurile tradiționale de gen atribuie mai multe responsabilități (sau toate) de creșterea copilului și îngrijirea casei mamei/femeii.

Spre exemplu, în clipa în care s-au închis școlile din cauza restricțiilor impuse de pandemie, așa cum susține sociologul, îngrijirea copiilor a fost pusă disproporționat, în cuplu, pe umerii femeii.

„Deseori, această responsabilitate a dus și la decizia femeii (sau a familiei, de comun acord) de a renunța la slujbă și de a se dedica 100% îngrijirii copiilor”, spune el.

Bogdan Badea precizează că România este una dintre țările europene cu cele mai mici diferențe salariale între bărbați și femei, iar discriminarea pe baza de sex la angajare este destul de izolată.

Cu toate astea, diferența de salarizare între genuri, completează Sandu, poate fi un factor în numărul ridicat al femeilor șomere, mai ales în cuplurile cu educație înaltă și valori postmoderne.

„Pentru că femeile sunt plătite, în general, mai puțin pe aceeași muncă, are sens, din punct de vedere economic, uneori, pentru familie, ca persoana cu venitul mai mic să rămână acasă, dacă cineva este nevoit să facă asta. Ceea ce ar fi un răspuns rațional la o structura irațională și discriminatorie a pieței muncii”, subliniază el.

Șomajul femeilor: cum funcționează stereotipurile de gen
Elementul mezo-economic, cel care se referă la organizarea în interiorul firmelor și companiilor, poate fi un factor viabil, așa cum afirmă Sandu.

Sociologul spune că deseori managerii de firme, indiferent de dimensiuni, atunci când simt că trebuie să reducă activitatea și să renunțe la angajați, ei aleg să-i păstreze pe cei pe care-i consideră versatili și adaptabili la a îndeplini multiple activități, nu doar cele pe care le-ar fi îndeplinit într-o perioadă de liniște.

Spre exemplu, un vânzător va trebuie să care cutii, să descarce un camion și să spele pe jos, pentru că magazinul nu-și mai permite trei oameni diferiți pentru toate aceste activități.

„Cercetările arată că angajatorii, în general, decid să păstreze bărbați în astfel de situații, pentru că sunt stereotipați ca fiind mai puternici fizic și mai adaptabili. În plus, angajatorii tind să păstreze oameni de același gen cu ei, ceea ce din nou duce la scăderea angajării pentru femei”, adaugă el.

„Lucrurile reîncep să se echilibreze”CEO-ul eJobs spune că lucrurile încep să se echilibreze. „Revenim la exemplul HoReCa - în luna mai, 10% din numărul total de joburi de pe eJobs.ro au fost postate de angajatorii din HoReCa.

În plus, la nivelul întregii piețe apar joburi noi, într-un ritm similar cu cel pe care îl știam în 2018-2019 - 33.000 de locuri noi de muncă, doar luna trecută”, menționează Badea.

El crede că situația șomerilor începe să se regleze treptat, dar mai trebuie să așteptăm câteva luni, ca piața să se echilibreze, și abia atunci vom putea spune clar care sunt „victimele pandemiei.”

Față de anul trecut pe vremea asta, Bogdan Badea spune cu certitudine că, în momentul de față, mai toate sectoarele au revenit la un ritm normal de angajări, iar oportunitățile sunt împărțite egal între femei și bărbați.

„Dacă ar fi să numesc o categorie defavorizată, aș spune mai degrabă că este vorba despre segmentul candidaților care au peste 45-50 de ani, nicidecum de femei”, completează el.

Din punct de vedere sociologic, Dani Sandu aduce în vedere posibilitatea unei singure complicații și anume revenirea din criză prin adoptarea mai multor soluții de automatizare tehnologică.

„La criza economică anterioară, revenirea s-a manifestat prin introducerea multor astfel de soluții, ceea ce a redus enorm angajarea în rândul celor cu educație medie sau inferioară și sarcini profesionale rutiniere.

La o prima vedere, în România, un astfel de val de automatizare tehnologică ar dezavantaja mai degrabă bărbații cu educație precară”, spune el.

Cu toate astea, Sandu precizează că natura crizei de acum pare cu totul diferită de cea anterioară, deci valul de retehnologizare este foarte posibil să nu se întâmple.

Ce soluții existăRaluca Pârvu spune că soluțiile vin în egală măsură dinspre mediul privat (revenirea economiei pe creștere) cât și dinspre statul român, prin sprijinirea femeilor pentru intrarea sau revenirea în viața activă.

Specialista în resurse umane oferă câteva exemple pot fi căutate mijloace prin care locurile de muncă familiale să intre în legalitate (bone, îngrijire bătrâni, bolnavi, menaj) pe termen lung, e mare nevoie de o mai bună pregătire profesională, cum ar fi învățământul dual.

Astfel, sistemul de educație poate să furnizeze personal calificat industriei locale, în loc să se complacă în abandonul școlar autoritățile locale au o mare responsabilitate și trebuie să îmbunătățească soluțiile educaționale pentru copii (creșe, grădinițe) pentru a spera ca femeile să se întoarcă la muncă.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5600 vizualizari

 • +25 (33 voturi)    
  Cand te pregatesti pentru comert si servicii (Duminică, 13 iunie 2021, 8:55)

  xolv [utilizator]

  dar "stereotipatii" iti construiesc infrastructura, iti asigura acoperisul, energia, apa, iti transporta mancarea ca sa poti continua lupta de clasa confortabil de la birou...
  • +13 (19 voturi)    
   nu se dau cifre in PNRR ci doar sloganuri (Duminică, 13 iunie 2021, 9:33)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   citez din PNRR, pagina 60:

   'rata șomajului rămâne în continuare mai ridicată în rândul bărbaților,'

   in rest doar politica fara nici o data exacta de la INS.

   de fapt nu se stie nimic in Romania, e varza cu statisticile, dar ca sa para ca fac si ei ceva pt defavorizatii de serviciu (femeile) o dau in politica
  • +16 (26 voturi)    
   Selecție (Duminică, 13 iunie 2021, 9:47)

   Soarele [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   ”Stereotipurile” astea sunt rezultatul a mii de ani de selecție, în sensul că femeile cele mai de succes nu erau puternice ci dibace și supuse, iar bărbații de succes erau cei cu forță fizică și bună orientare.
   Oricât te dai peste cap nu o să schimbi chestia asta în două generații.
   • +2 (10 voturi)    
    Selecții si statistici! (Duminică, 13 iunie 2021, 12:02)

    tedycv [utilizator] i-a raspuns lui Soarele

    Între experții statisticieni circula mai demult o gluma. “Un individ A mananca un pui întreg. Un individ B nu mananca nimic. Din punct de vedere statistic, ambii mananca o jumătate de pui!”
 • -4 (22 voturi)    
  Femeile sa multumeasca celor care au facut panica (Duminică, 13 iunie 2021, 9:28)

  Victtor [utilizator]

  Sa fie recunoascatoare celor care au luat masurile pentru a le lasa somere si nu s-au gandit la consecinte.
 • +11 (21 voturi)    
  PNNRR spune asa: "Conform unor date preliminare" (Duminică, 13 iunie 2021, 9:29)

  Gryphus [utilizator]

  Sunt niste date preliminare (nu se stie ce inseamna asta) deci nu pot fi trase concluzii din asa ceva

  Oricum PNRR daca il citesti e plin de referinte la 'diferentele de GEN' si de promisiuni cum va face guv Romaniei discriminare in favoarea femeilor (o tema Globalista impusa de UE)
 • +16 (18 voturi)    
  Pai inventariati industriile (Duminică, 13 iunie 2021, 9:54)

  Anges [utilizator]

  …care au fost afectate si veto avea cu siguranta raspunsul..
 • +19 (21 voturi)    
  new words (Duminică, 13 iunie 2021, 10:28)

  Wheelwright [utilizator]

  "stereotipati", urat suna cuvantul asta...
  Da e steoreotip doar si nu realitate ca barbatii sunt mai puternic fizici. Stiu ca traim vremuri in care barbati "se simt femei" si se declara astfel femei si apoi intra in competitii sportive cu femei adevarate si evident le inving la aproape orice proba sportiva. Asta se intampla pentru ca e dovedit stiintific ca barbatii sunt mai puternici fizic.
 • -4 (16 voturi)    
  Stereotipuri in ultima campanie pt Cotroceni (Duminică, 13 iunie 2021, 10:43)

  MTG [utilizator]

  Cand governatorul Slughanis a mers pe aceste stereotipuri, ca femeile sunt "proaste" etc si nici nu s-a deranjat la o dezbatere de idei intre el si Viorica, ca sa se vada care e mai prost...
 • +4 (12 voturi)    
  Păi ca de exemplu... (Duminică, 13 iunie 2021, 11:04)

  Spiky [utilizator]

  ... stereotipurile de gen determină situația - știu o firmă de schimb valutar unde patroana (gen feminin/femeie!) preferă să angajeze bărbați, deoarece ei nu se îngrijesc de copii/casă/bătrâni, nu se îmbolnăvesc așa des, se pricep mai bine la calculatoarele pe care lucrează, etc... dar nu a găsit doar băieți, așa că are și femei... Și vorbim de o muncă pe care femeile pot să o presteze fără probleme(cu excepția tehnicii de calcul, la care se pricep mai puțin decât bărbații):
  • +5 (9 voturi)    
   Nu pot decat sa fiu de acord (Duminică, 13 iunie 2021, 17:27)

   Milka Man [utilizator] i-a raspuns lui Spiky

   Oricine cu un IQ mediu si care stie sa scrie si sa citeasca poate invata sa foloseasca un laptop si o casa de marcat. Exista foarte multe motive pentru care barbatii sunt preferati in detrimentul femilor. M-am lovit foarte des de problema asta: femeile pot sta in concediu de maternitate chiar si 4 ani la rand, ceea ce rezulta intr-un job blocat in organigrama.In toate tarile din vest, concediul de maternitate este mult mai scurt. Evident, exista si un sistem de crese acolo extrem de bine pus la punct.Ca sa nu mai vorbim ca daca stai acasa mult timp, iti iesi complet din ritm si nu vei mai face fata jobului cand te intorci, barbat sau femeie.De-asta, de exemplu, sunt refuzati la angajare, cei care au intreruperi in activitate care nu pot fi justificate gen: mi-am luat concediu fara plata ca sa calatoresc sau pentru ca era prea greu la munca...
 • +15 (17 voturi)    
  Ce chestie (Duminică, 13 iunie 2021, 11:53)

  Appollodor [utilizator]

  Sunt "stereotipați ca fiind mai puternici fizic", adică acest aspect fizic nu este decât un construct social patriarhal și anti-feminist. Dacă la cărat cărămizi pe șantiere bărbații se descurcă ceva mai bine decât femeile asta nu e pentru că ar avea ei un fizic mai dezvoltat, ci pentru că așa ne face să credem societatea dominată de masculinitatea toxică. Vă dați seama, toți minerii și hamalii din istorie de fapt au fost niște stereotipați care au furat munci pe care femeile le-ar fi făcut cu bucurie în locul lor.

  Apropo, cum se conjugă noul verb "a stereotipa", zicem "eu stereotipez", sau "eu stereotip"?
 • +14 (16 voturi)    
  barbatii sunt "stereotipati"? (Duminică, 13 iunie 2021, 12:27)

  Scarface1000 [utilizator]

  ca fiind mai puternici fizic???

  din cate stiu eu barbatii chiar sunt mai puternici fizic decat femeile, nu e doar un stereotip...
  • +13 (17 voturi)    
   E vorba de ideologia marxista (Duminică, 13 iunie 2021, 13:58)

   moto33 [utilizator] i-a raspuns lui Scarface1000

   de la Bruxelles, UE, cum ca barbatii si femeile sunt rezultatul conditionarii sociale si nimic mai mult, iar toate diferentele se pot ameliora prin inginerie sociala.
 • +8 (14 voturi)    
  moda (Duminică, 13 iunie 2021, 18:13)

  RMML [utilizator]

  daca citeam presa acum 70 de ani gaseam informatia urmatoare : deosebirea intre taranii bogati (chiaburi) si cei saraci este rezultatul conditionarii sociale (cei bogati au fost avantajati din nastere de catre scoala, vecini, etc) si nu are nici o legatura cu insusirile personale .
  Vremea acestei ideologii nu a trecut pentru ca niciodata nu a fost o discutie serioasa despre ea in spatiul public dar s-a schimbat un pic subiectul : nu mai e vorba de saraci si bogati ci de barbati si femei .
  • 0 (2 voturi)    
   In curand vaccinati si nevaccinati (Miercuri, 16 iunie 2021, 11:06)

   MTG [utilizator] i-a raspuns lui RMML

   In curand vaccinati si nevaccinati, asta e noul trend
 • +1 (1 vot)    
  informatii trunchiate (Luni, 14 iunie 2021, 9:49)

  Jeta [utilizator]

  Depinde si de ce fel de job-uri vorbim, probabil ca serviciile - horeca si saloane - plus mici fabrici textile aveau mai mult personal feminin. Doar nu era sa concedieze soferii - majoritar barbati - in conditiile cresterii cererii. Calificarile profesionale ale femeilor (vorbim de studii medii) sunt mult mai putin cautate decat cele adresate barbatilor (electrician, faiantar, tamplar, instalator etc).
 • +2 (2 voturi)    
  hmm (Luni, 14 iunie 2021, 10:52)

  dum_i [utilizator]

  nu "stereotipati"

  chiar sunt mai puternici
  chiar sunt mai adaptabili

  barbatii nu isi pun fusta'n cap cand sunt dati afara. cauta imediat.

  femeile ce sa mai zic, primul lucru se aduna la bocitoare ca de ce si de ce acum


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by