Mai multi foști parlamentari din țară au acţionat în instanţă Camera Deputaţilor şi Senatul, nemulţumiţi că le-au fost tăiate pensiile speciale.

Ioan OlteanFoto: Agerpres

Potrivit timponline.ro șapte foști deputați din Bistrița, Viorel Ilişiu (senator PUNR), Ioan Oltean, fost preşedinte al filialei PD şi PDL Bistriţa-Năsăud, deputat FSN, PD, PDL şi PNL (6 mandate), Viorel Pupeză, fost preşedinte PSD, deputat, Emil Rus, fost deputat PRM, Emil Scurtu (PDAR), Ioan Sonea, fost deputat PRM (3 mandate) şi Ioan Ţintean, fost deputat PNL au dat în judecată Camera și Senatul.

În dosarul 592/112/2021 având ca obiect ”asigurările sociale”, cei şapte cer instanţei să constate nulitatea Ordinelor nr. 820/10.03.2021; 736/10.03.2021; 835/10.03.2021; 924/10.03.2021; 890/10.03.2021; 411/02.03.2021; 337/02.03.2021 prin care au fost eliminate pensiile speciale ale senatorilor şi deputaţilor, inclusiv cele aflate în plată.

Sunt reclamanţi în acelaşi dosar Viorel Ilişiu (senator PUNR), Ioan Oltean, fost preşedinte al filialei PD şi PDL Bistriţa-Năsăud, deputat FSN, PD, PDL şi PNL (6 mandate), Viorel Pupeză, fost preşedinte PSD, deputat, Emil Rus, fost deputat PRM, Emil Scurtu (PDAR), Ioan Sonea, fost deputat PRM (3 mandate) şi Ioan Ţintean, fost deputat PNL, potrivit News.ro.

În ultimele zile, 122 de foști parlamentari au dat în judecată secretariatele Camerei Deputaților și Senatului. Printre politicienii cu notorietate care au apelat la justiție se numără Petre Daea, Nicolae Bacalbașa, Victor Socaciu, Anghel Stanciu, Ion Solcanu, Doru Ioan Tărăcilă (PSD), Victor Paul Dobre, Puiu Hasotti, Ion Ariton și Ioan Oltean (PDL/PNL), scrie g4media.ro.

Protrivit Avocatului Poporului, toate pensiile speciale pot fi desființate, cu excepția celor ale magistraților, dacă parlamentarii vor dori.

„Am o decizie a CCR care spune foarte frumos că o singură categorie profesională, cea a magistraților, are suport constituțional pentru acest tip de pensie de serviciu. Deci, au început cu parlamentarii. Dacă mâine vor, mâine pot să dea legi pentru fiecare celelalte categorii”, a adăugat Weber.

Istoric

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care parlamentarii rămân fără pensii speciale.

Plenul reunit al Parlamentului a votat, pe 17 februarie, proiectul de lege al PSD privind eliminarea pensiilor speciale pentru deputați și senatori, după ce comisia de statut a respins cele două inițiative legislative ale PNL și USR. Cu 357 de voturi pentru și niciun vot împotrivă, eliminarea pensiilor speciale a fost adoptată.

Potrivit legii, de la data intrării sale în vigoare, încetează plata indemnizațiilor pentru limită de vârstă acordate în baza prevederilor Legii privind Statutul deputaților și al senatorilor.

Statutul deputaților și senatorilor prevedea ca parlamentarii care îndeplinesc condițiile vârsta de pensionare au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizație pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeși pentru un nou mandat.

Cuantumul indemnizației se acorda în limita a 3 mandate și se calcula ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară aflată în plată. Cuantumul net al indemnizației pentru limită de vârstă nu putea fi mai mare decât venitul net corespunzător unei indemnizații brute lunare a unui deputat sau senator aflat în exercițiul mandatului. Pentru mandate incomplete, indemnizația pentru limită de vârstă se calcula proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de un mandat parlamentar.

Statul român plătește aproximativ 37 de milioane lei pentru pensiile speciale a 870 foști parlamentari.