Un focar de pestă porcină africană a fost depistat într-o fermă de porci din localitatea Coșeriu, județul Bistrița-Băsăud.

HotNews.roFoto: Hotnews

Prefectura Bistrița-Năsăud a convocat vineri Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB), după confirmarea pestei porcine africane la porcii domestici dintr-o exploatație de pe raza localității Coșeriu.

Prin planul de măsuri a fost stabilită zona afectată. Aceasta este cuprinsă dintr-o zonă de protecție de minim 3 km în jurul focarulu și o zonă de supraveghere cu o rază de cel puțin 10 km.

Din zona de protecție fac parte localitătile Coșeriu, Valea Mare, Șopteriu, Delureni și Fântânița, iar din cea de suprabeghere Visuia, Scoabe, Podeni, Fânațele Silivașului, Silivașu de Câmpie, Porumbeni, Urmeniș, Valea, Câmp, Fânațe, Ghemeș, După Deal, Milaș, Orosfaia, Comlod, Ocnița, Archiud, Stupini, La Curte, Sânmihaiu de Câmpie și Micești de Câmpie, potrivit Mediafax.

Autorităţile sanitar-veterinare din Botoşani au demarat o anchetă după ce un porc mort, infectat cu pestă porcină africană (PPA), a fost descoperit pe marginea drumului judeţean care asigură legătura între localităţile Cerbu - comuna Copălău şi Dracşani - comuna Suliţa, transmite Agerpres.

Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Mihai Ţurcanu, a declarat, miercuri, în cadrul unei şedinţe a Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB), că animalul mort a fost găsit sâmbătă, însă rezultatele care confirmă prezenţa PPA au fost transmise în cursul zilei de marţi.

"Acest porc nu era înregistrat şi nu avea nici măcar urme de aplicare crotalii", a afirmat Ţurcanu.