Conducerea Spitalului Județean Sibiu a reacționat după mărturia șocantă a unui cadru medical despre modul în care sunt tratați pacienții cu COVID-19 în secția ATI a unității medicale. Reprezentanții spitalului spun că, de la debutul pandemiei, 570 de pacienţi au fost internaţi la ATI COVID, iar 397 au decedat, că la terapie intensivă ajung pacienţii în stare foarte gravă, iar 152 s-au reîntors pe secţii. Conducerea unității medicale mai susține că sedarea se face doar la pacienţii agitaţi, pentru ca aceştia să nu-şi inducă leziuni, iar legarea de pat se practică doar până la instalarea efectelor sedativelor.

Spitalul Judetean SibiuFoto: Spitalul Judetean Sibiu

”Nu vreau să crezi că vreau să salvez lumea. Nu vreau, pentru că nu pot. Dar am nevoie de ajutor, pentru că am fost acolo, am văzut și mă doare. Nu-mi poate spune nimeni că nu e așa și vor mai fi și alții care vor intra și nu vor mai ieși în viață. Acești oameni trebuie răzbunați. Aceste decese trebuie răzbunate prin aflarea adevărului. Măcar alții și alții să nu pățească la fel. De undeva trebuie să se înceapă”. Acestea sunt cuvintele cu care începe relatarea despre anticamera morții, secția ATI dedicată bolnavilor COVID a Spitalului Clinic Județean Sibiu un cadru medical care a lucrat aici și care a vrut să vorbească pentru turnulsfatului.ro.

El susține că pacienții au fost omorâți cu zile la secția ATI din cauza ignoranței, a lipsei de profesionalism și empatie, a neștiinței, fiind vorba despre crimă pur și simplu.

Conducerea Spitalului Județean a reacționat printr-un comunicat de presă în care transmite că acuzaţiile prin care se afirmă că decesele unor pacienţi au fost cauzate de deficienţe terapeutice trebuie dovedite prin probe şi analizate de către persoanele care înţeleg procedurile medicale de specialitate, şi nu prin prisma unor sesizări anonime. Reprezentanții spitalului mai spun că s-au autosesizat şi vor începe o anchetă cu privire la activitatea secţiei ATI-Covid, pentru a identifica şi remedia eventualele probleme.

"Încă de la începutul pandemiei, Secţia Clinică ATI s-a aflat în "linia I" a luptei împotriva Covid-19. Acum, la un an, observăm cu regret că drumul de la "eroism" la "incompetenţă" se parcurge, din păcate cu viteza redactării unui titlu de impact în presă. Respectăm şi vom respecta mereu libertatea presei, dreptul la informare al cetăţenilor şi am furnizat mereu, în termenele legale, toate informaţiile care fac obiectul interesului public. În acelaşi timp, credem însă într-o informare corectă, profesională si echidistantă", a transmis, printr-un comunicat de presă, managerul Spitalului Județean din Sibiu, Florin Neag.

Precizările conducerii SJU Sibiu:

  • "Activitatea zonei roşii ATI este organizată după proceduri stricte cu privire la alocarea de personal şi conduita terapeutică, care este stabilită de către medici;
  • Acuzaţiile prin care se afirmă că decesele unor pacienţi au fost cauzate de deficienţe terapeutice trebuie dovedite prin probe şi analizate de către persoanele care înţeleg procedurile medicale de specialitate şi nu prin prisma unor sesizări anonime;
  • Conducerea SCJU Sibiu s-a autosesizat şi va demara o anchetă cu privire la activitatea secţiei ATI-Covid, pentru a identifica şi remedia eventualele probleme;
  • De la începutul pandemiei, până în prezent (08.03.2021) în cadrul secţiei ATI Covid au fost internaţi 570 de pacienţi dintre care 152 au fost transferaţi înapoi pe secţia de provenienţă cu o evoluţie favorabilă a stării de sănătate (secţia ATI nu face o externări), 397 au decedat iar 21 sunt internaţi în prezent. Subliniem că în secţia ATI ajung pacienţii în stare foarte gravă, care necesită suport respirator;
  • Procedurile şi protocoalele privind gestionarea pandemiei sunt într-o continuă dinamică şi sunt adaptate permanent pentru a corespunde cât mai bine specificului dintr-un moment sau altul şi a asigura cele mai bune condiţii de internare şi tratament pentru pacienţi.
  • Pandemia de COVID-19 a fost, la momentul debutului său, o ecuaţie cu multe necunoscute. Personalul medical şi autorităţile s-au confruntat cu un virus nou şi agresiv care, a modificat, fără îndoială, în mod hotărâtor, activitatea întregului spital, implicit a secţiei ATI. Personalul din cadrul secţiei ATI duce permanent o luptă contra-cronometru în cursa de salvare a cât mai multe vieţi omeneşti. Din păcate, acest lucru nu a fost mereu posibil. Mulţi pacienţi, cu forme foarte grave, ajunşi în ATI, nu au putut fi salvaţi, deşi medicii au făcut tot ceea ce este omeneşte posibil.
  • Îi asigurăm pe cetăţenii judeţului că personalul medical din toate secţiile implicate în gestionarea pandemiei precum şi personalul întregului spital îşi respectă meseria şi este dedicat tratării cu profesionalism a tuturor pacienţilor. Subliniem că generalizarea acuzaţiilor formulate aduce atingere prestigiului personal si profesional al celor implicaţi în activitatea zilnică din cadrul secţie ATI -Covid unde se duce o luptă permanentă pentru viaţă. Ne dorim ca, în urma cercetărilor care vor fi realizate la nivelul spitalului şi organelor abilitate, opinia publică să cunoască adevărul".

Prim-procurorul Ion Veștemean a anunțat că Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu se va autosesiza în cazul dezvăluirilor făcute la Turnul Sfatului de un fost asistent medical din Spitalul Județean, cu privire la nereguli identificate în secția ATI COVID.

În acest caz va fi deschis un dosar penal de cercetare pentru omor. „Acum am ieșit din biroul procurorului, l-am pus în temă cu informațiile și va face sesizarea din oficiu. Suntem în faza incipientă, însă este cert că ne vom sesiza din oficiu în acest caz. Decizia a fost luată în urma apariției articolului din Turnul Sfatului”, a precizat Ion Veștemean, pentru Turnul Sfatului.