Tragedia de la Constanța, unde o femeie a murit după ce s-a aruncat de la etaj sub ochii pompierilor, a scos la iveală că în județ există doar 3 autoscări pentru intervenții de salvare la înălțime, iar în municipiul reședință este una singură. Cum a fost "rezolvată" problema? Miercuri dimineață, la Constanța a fost adusă autoscara de la Cernavodă. Dacă se întâmplă ceva la Cernavodă și este nevoie de autoscară, va fi adusă cea de la Medgidia, spune șeful ISU Constanța, Cristian Amarandei. Menționăm că între cele două localități este o distanță de peste 28 de kilometri.

Interventie cu autoscara pompierilorFoto: Facebook / Iran is great

Pompierii au mers la incendiul de marți fără autoscară, motivând că nu există un astfel de dispozitiv la acel detașament și a trebuit adus de la o altă subunitate de pompieri, aflată la peste 8 kilometri distanță. După tragedie a ieșit la iveală că în tot județul Constanța, care are peste 680.000 de locuitori, ISU are doar 3 autoscări funcţionale - câte una la Cernavodă, Medgidia şi Constanţa.

Șeful ISU Dobrogea, Cristian Amarandei, a recunoscut, miercuri, că mai există o a patra autoscară, dar este defectă de peste un an.

Amarandei a anunțat miercuri, într-o conferință de presă, că în municipiul Constanța a fost adusă dimineață o a doua autoscară. Este vorba despre autoscara aflată în dotarea detașamentului de pompieri din Cernavodă.

Dacă la Cernavodă se întâmplă ceva acum, există o autoscară? "În momentul de față, la Cernavodă merge în sprijin autoscara din dotarea subunității din Medgidia și mai e o autoscară pe platforma...", este răspunsul șefului ISU Dobrogea.

Tot miercuri, el a spus că singura autoscară din oraș a fost trimisă la intervenție la cinci minute după ce femeia a căzut de la balcon, adică la ora 9.30. Aceasta, deși ISU Dobrogea a transmis inițial că autoscara a ajuns la locul intervenției la ora 9.27, distanța parcursă fiind de 8 km. Ora la care femeia a căzut de la balcon a fost 9.25.

Petiție online: Nu relocați autospecialele de salvare din orașul Cernavodă

După acest anunț, locuitorii din Cernavodă au inițiat o petiție online, prin care cer ca autoscara pompierilor din oraș să nu fie relocată la Constanța.

Argumentele inițiatorilor petiției:

  • 1) Există foarte multe imobile înalte cu un risc ridicat de incendiu din cauza instalațiilor electrice vechi și subdimensionate
  • 2) Orașul Cernavodă are 2 Reactoare Nucleare
  • 3) Orasul Cernavodă este prevăzut cu 4 poduri rutiere și feroviare de mare înălțime
  • 4) Orasul Cernavodă are în împrejurimi foarte mulți stâlpi de înaltă tensiune
  • Cea mai apropiată stație de pompieri este la 30 de minute de orașul Cernavodă

Femeia care și-a pierdut viața marți la Constanța avea 56 de ani. La momentul izbucnirii incendiului în apartamentul său de la etajul 6 al unui bloc de pe bulevardul Mamaia, era acasă împreună cu soțul ei. Bărbatul a reușit să se salveze fugind pe scări. Femeia a ieșit și ea pe scări, dar s-a întors spunând că și-a uitat laptopul în casă și are în el documente importante de la serviciu. Ajunsă în apartament, ea a rămas blocată și a ieșit pe balcon, în încercarea de a se salva. A stat până când flăcările s-au apropiat de ea, apoi a încercat să coboare pe zidul blocului. A căzut însă în gol, iar echipajul medical sosit la fața locului nu a mai putut să o salveze și a fost declarat decesul. Totul s-a petrecut sub privirile unui echipaj de pompieri. A urmat un șir de bâlbe ale celor de la ISU Dobrogea.

CITEȘTE ȘI: