Autoscara pompierilor a ajuns la incendiul de la Constanța, unde o femeie a sărit de la etaj din apartamentul cuprins de flăcări și a murit, la ora 9.41, deși Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea comunicase că autoscara a ajuns la ora 9.27, la două minute după căderea femeii. Șeful ISU Dobrogea, Cristian Amarandei, a declarat, marți seară, pentru HotNews.ro, că a fost "o eroare de comunicare", că "datele au fost comunicate eronat" și că chiar dacă ar fi ajuns mai repede, nu se mai putea face nimic pentru că nu era timp fizic.

incendiul din ConstantaFoto: ISU Dobrogea

Reamintim că femeia a căzut de la etaj sub privirile pompierilor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Constanța, care au ajuns acolo la scurt timp de la apelul la 112. Ei au venit însă fără autoscară și fără o banală saltea, astfel că au fost spectatori ai momentului în care femeia s-a prăbușit în gol de la etajul 6, după ce ieșise pe balcon pentru a se salva din incendiul care îi cuprinsese locuința.

Marți dimineață, ISU Constanța a comunicat că la detașamentul care a intervenit la incendiu nu există în dotare o autoscară, astfel că aceasta a trebuit adusă de la un alt detașament, aflat la o distanță de 8 kilometri.

Reluăm filmul evenimentelor, așa cum a transmis ISU Constanța, marți dimineață, printr-un comunicat de presă:

 • "Apelul la numărul unic de urgență 112 a fost preluat de dispecerul ISU Constanța la ora 09.14
 • La ora 09.15 au fost alertate simultan următoarele echipaje: 1 ambulanță SMURD tip B2, 2 autospeciale de stingere și 1 autoscară.
 • Ambulanța SMURD tip B2 și cele 2 autospeciale de stingere au fost alertate din cadrul Detașamentului de Pompieri Sublocotenent Fripis Marius Daniel Constanța Oraș, care se află la aproximativ 2 km față de locul producerii incendiului.
 • Primul echipaj care a ajuns la locul intervenției a fost ambulanța SMURD tip B2, la ora 09.21.
 • Având în vedere că la Detașamentul de Pompieri Sublocotenent Fripis Marius Daniel Constanța Oraș nu există autoscară, aceasta a fost alertată din cadrul Detașamentului de Pompieri Palas.
 • Autoscara a ajuns la locul intervenției la ora 09.27, distanța parcursă fiind de 8 km. Ora la care femeia s-a desprins de la balcon a fost 09.25.
 • Autoscara a ajuns la locul intervenției la ora 09.27, distanța parcursă fiind de 8 km. Ora la care femeia s-a desprins de la balcon a fost 09.25".

Martorii au spus însă că autoscara a ajuns la mult timp după ce femeia a căzut de la balcon. În plus, camera de supraveghere a unui autoturism care circula în spatele autoscării, sincronizată la dată și oră cu un telefon mobil, arată că mașina pompierilor a ajuns la locul solicitării cu câteva secunde înainte de ora 9.41, a scris FocusPress.

"Eroare de comunicare"

Șeful ISU Dobrogea, Cristian Amarandei, a declarat, marți seară, pentru HotNews.ro, că a fost "o eroare de comunicare". El a admis că, de fapt, autoscara a ajuns "în jurul orei 9.40".

 • "Datele au fost comunicate eronat în ceea ce privește alocarea resursei (n.r - autoscării) de la Detașamentul Palas, respectiv acea autoscară care trebuia să vină în sprijin. Din imaginile pe care le avem, rezultă că autoscara a ajuns în jurul orei 9.40.
 • Este în plină desfășurare o anchetă internă și vrem să vedem exact unde s-au produs disfuncționalitățile și cine se face vinovat, pentru ca după aceea să putem să comunicăm transparent modul în care au stat lucrurile și măsurile care au fost luate.
 • (...) Acești timp au fost culeși de la dispecerat și de la persoanele cu atribuții. A fost o eroare de comunicare care s-a strecurat aici privind realitatea datelor verificate, dar noi exact asta vrem să vedem, de unde a plecat această eroare și cine se face vinovat, pentru că nu putem tolera astfel de întâmplări", a afirmat șeful ISU Dobrogea.

Întrebat cum ar califica această situație, în care femeia a căzut în gol sub privirile pompierilor, care au fost spectatori, șeful ISU Dobrogea a susținut că "și dacă ar fi ajuns mai repede autoscara, nu ar fi fost suficient timp de intervenție".

 • "Și dacă ajungea mai repede, nu cred că se putea realiza dispozitivul. Fizic vorbind, de la momentul în care am fost solicitați să intervenim și până la momentul în care persoana s-a aruncat de la balcon. Chiar dacă era la detașamentul Fripis ( n.r. - cel care a intervenit / autoscara a fost adusă de la alt detașament, aflat la 8 km), pentru că autoscara are nevoie de timp pentru calare și timp pentru întinderea pachetului de scări. Autospeciala cu apă și spumă a ajuns în jurul orei 9.23. De acolo calculăm toate celelalte operațiuni și vedem că nu se putea încadra".

El a mai spus că pompierii abia ajunseseră la fața locului și "organizau intervenția".

 • "Urmăreau în același timp locul în care trebuie să acționeze, pentru că simultan cu organizarea intervenției noi trebuie să executăm și o recunoaștere, începând din exterior și continuând în interior, pentru a identifica exact focarul incendiului, pericolul pentru vecinătăți, dacă avem victime. Deci este o recunoaștere preliminară la locul intervenției. Ei atunci începeau, ei atunci au ajuns, la 9.23 a ajuns autospeciala, au coborât" - este răspunsul șefului ISU Dobrogea, întrebat, din nou, cum ar califica ceea ce s-a întâmplat.

O singură autoscară în municipiul Constanța

Chestionat cum a ajuns ISU Constanța în situația în care nu are o saltea sau un dispozitiv similar pentru astfel de situații , șeful ISU nu a putut da o explicație clară: "Nu mai există în dotarea inspectoratului astfel de echipamente tehnice pentru misiunile de salvare. Nu mai avem în dotare acele echipamente. Folosim autoscările, folosim scările manuale de pe autospeciale, dacă vorbim despre înălțimi mai mici".

În tot județul Constanța, există doar 3 autoscări în dotarea ISU, dintre care una pentru municipiul Constanța. Cristian Amarandei spune însă că vor mai fi cumpărate: "Din ceea ce am identificat, nu, nu este suficient, dar și aceste autoscări au fost alocate în urma proiectelor derulate la Departamentul pentru Situații de Urgență și la Inspectoratul General și am înțeles că și în perioada următoare vor mai fi achiziționate câteva autoscări și sperăm ca și atunci ISU Dobrogea să beneficieze".

Femeia care și-a pierdut viața avea 56 de ani. La momentul izbucnirii incendiului, era acasă împreună cu soțul ei. Bărbatul a reușit să se salveze fugind pe scări. Femeia a ieșit și ea pe scări, dar s-a întors spunând că și-a uitat laptopul în casă. Ajunsă în apartament, ea a rămas blocată și a ieșit pe balcon, în încercarea de a se salva. A stat până când flăcările s-au apropiat de ea, apoi a încercat să coboare pe zidul blocului. Ea a căzut însă în gol, iar echipajul medical sosit la fața locului nu a mai putut să o salveze și a fost declarat decesul.

CITEȘTE ȘI: