Doar patru perne pneumatice sunt în dotarea inspectoratelor pentru situații de urgență la nivel național, ceea ce "este inadmisibil", afirmă ministrul de Interne, Lucian Bode. El a făcut aceste declarații în contextul tragediei de la Constanța, unde o femeie a murit după ce a căzut de la etajul 6, din locuința cuprinsă de flăcări, sub privirile pompierilor. Tragedia a scos la iveală că ISU Constanța nu mai are în dotare din 2015 o pernă pneumatică, iar în tot orașul există doar o autoscară pentru intervenția la înălțime.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Este inadmisibil ca inspectoratele pentru situații de urgență să nu fie dotate cu o astfel de pernă pneumatică (...) Sunt doar 4 astfel de perne la nivel national. Este inadmisibil", a declarat, miercuri, Lucian Bode.

El a spus că s-a întâlnit astăzi cu reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și ai Departamentului pentru Situații de Urgență, cărora le-a cerut să fie începută "de urgență" achiziția unor astfel de echipamente "absolut necesare" pentru toate inspectoratele. Bode a precizat că o astfel de pernă pneumatică costă în jur de 40.000 de euro, iar achizițiile pot fi făcute din fonduri europene.

Întrebat dacă a discutat și cu șeful DSU, Raed Arafat, despre lipsa acestor dotări, Bode a răspuns: "Cu dânsul am vorbit și dânsul va da explicații publice de ce nu au achizionat aceste perne pneumatice până acum".

Lucian Bode a mai spus că așteaptă "cât mai repede cu putință" rezultatele anchetelor declanșate de ISU Dobrogea și IGSU privind intervenția pompierilor de la Constanța.

  • "Unul din motivele pentru care am trimis acolo echipe de control este și acesta al neconcordanțelor. Am văzut prima comunicare a ISU, apoi a venit altă comunicare, cu neconcordanțe în ceea ce privește timpii. Ancheta le va lămuri.
  • Este puțin important ce explicații îmi dau ei mie, este foarte important ce explicații vor da în fața echipelor de anchetă pentru că, așa cum știți, a fost deschisă o anchetă penală și vor trebui să dea explicații cei care au avut responsabilitatea să comunice exact cum au procedat și să trimită în timp", a mai afirmat ministrul de Interne.

Reamintim că o femeie de 56 de ani din Constanța a murit marți după ce a căzut de la balconul apartamentului de la etajul 6, cuprins de un incendiu violent. Ea ieșise pe balcon pentru a scăpa de flăcările din locuință. Pompierii veniți la fața locului nu aveau însă nici autoscară și nici o saltea pe care femeia să poată sări, așa că au privit neputincioși cum femeia a căzut, în timp ce încerca să coboare pe zidul blocului, din balcon.

Explicațiile ISU Constanța: autoscara a trebuit adusă de la 8 kilometri distanță, iar saltea nu există în dotarea pompierilor. Inițial, ISU Dobrogea a transmis că autoscara, care fusese adusă de la un alt detașament de pompieri, aflat la 8 kilometri depărtare, a ajuns după 13 minute la incendiu și după exact 2 minute de la momentul la care femeia a căzut în gol. Ulterior, în spațiul public au apărut imagini care arătau că autosacara, filmată de la bordul unui autoturism, a ajuns de fapt cu 14 minute mai târziu decât comunicase ISU.