Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a transmis joi un punct de vedere cu privire la situaţia "tensionată” de la Constanţa.
El susţine că "acest organism guvernamental are ca datorie fixată de lege inclusiv amenajarea acestui necesar şi firesc dialog în vederea identificării unor soluţii adecvate realităţii create de o criză şi a obţinerii predictibilităţii legate de măsurile ce se impun şi trebuie aplicate în ea", pentru că "este o datorie a statului să fie predictibil în relaţia cu cultele şi să protejeze libertatea religioasă de orice posibilă lezare a acesteia sau de suspiciunile ce pot apărea in legătura cu ea".
Vasile Bănescu subliniază că "statul are mandatul de a garanta libertatea religioasă, nu cultele, nu Biserica, nu Patriarhia".
Municipiul Constanța este în carantină din 20 noiembrie și este permisă oficierea slujbelor religioase doar în exteriorul clădirilor, cu excepţia celor la care participă doar personalul bisericesc. Pentru evenimentele organizate în exterior se va respecta norma de 4 mp/persoană, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară. Este permisă şi oficierea slujbelor de înmormântare, doar în exteriorul clădirilor, cu participarea a maximum 20 de persoane.
IPS Teodosie a cerut în instanță suspendarea hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă care interzice participarea la pelerinaje a persoanelor care nu au domiciliul sau reşedinţa în localităţile în care se desfăşoară aceste activităţi. Aceasta, în contextul în care se apropie sărbătoarea Sf. Andrei, iar an de an IPS Teodosie oficiază Sfânta Liturghie la Mănăstirea "Peştera Sfântului Apostol Andrei” din apropierea localităţii Ion Corvin, iar la ceremonii participă mii de oameni. Miercuri, magistraţii Tribunalului Constanţa au respins cererea Arhiepiscopiei Tomisului.
Tot miercuri, Poliția a amendat mai multe persoane care participau la o slujbă într-o biserică din municipiul Constanţa, fără a purta mască de protecţie sau a respecta regulile de distanţare fizică, slujba fiind oficiată de un sobor de preoţi condus de arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie.
El a adus în discuție evenimentele din decembrie 1989, când oamenii, nemulțumiți de abuzurile puterii, s-au adunat la Timișoara în jurul casei pastorului reformat László Tőkés, căruia i se făcea atunci o nedreptate, "mult mai mică în raport cu dorința noastră legitimă de a ni se respecta credința și demnitatea".
- "Nu subestimați dorința oamenilor de a striga din nou în stradă la Constanța și în alte părți ale țării „cu noi este Dumnezeu”, pentru a se putea ruga și trăi liber, fără o nouă dictatură. Un dram de înțelepciune în plus v-ar putea readuce în ultimul ceas, dumneavoastră și colaboratorilor în suflete omenia, credința și dreapta simțire pe care se pare că rațiunile pandemiei vi le-au întunecat.
- Dumnezeu să vă dăruiască gândul cel bun pentru a face ceea ce este cu adevărat de folos oamenilor din această țară și a nu lupta cu înverșunare împotriva Lui Dumnezeu și a celor care cred în El. Doar o dată Fiul lui Dumnezeu s-a lăsat batjocorit... Lăsați-le oamenilor libertatea de a-L cinsti pe Dumnezeu, ca și El să vă mai îngăduie acolo unde credeți că v-ați înveșnicit", adaugă IPS Teodosie.
În perioada pandemiei, IPS Teodosie s-a făcut remarcat prin mai multe declarații și acțiuni controversate. În 16 mai, a doua zi după instaurarea stării de alertă, arhiepiscopul Tomisului a împărtăşit mai mulţi copii pe treptele din faţa catedralei Sf. Petru şi Pavel din Constanţa, folosind acelaşi potir şi aceeaşi linguriţă.
De asemenea, Arhiepiscopia Tomisului a luat o decizie fără precedent- să refacă în noaptea de 25 spre 26 mai slujba de Înviere în toate bisericile și mănăstirile care țin de arhiepiscopie, decizie criticată de către Patriarhie.
La începutul lunii iulie, în plină pandemie, arhiepiscopul Tomisului a oficiat o slujbă la care au participat câteva sute de oameni în condiții de zero distanțare socială sau măști de protecție și sfidând chiar regulile transmise de Patriarhie la redeschiderea bisericilor. Slujba a avut loc la o mănăstire din satul Gheorghițeni, comuna Dorna Arini din județul Suceava.
Dreapta e prin definite anticomunista.
Dictatura n-are treaba cu dreapta sau stanga, ci cu extremismul de orice fel. Dictarurile religioase din Asia centrala si orientul apropiat de ce soi sunt?
Cine a iesit in strada la proteste pentru orice baliverna feisbucista, stangacii sau dreptacii?
Stangacii cate proteste au facut dupa 1989, iar dreptacii cat timp au fost in strada?
Rezistentii sunt extremisti sau ce rahat sunt?
Rezistentii sunt de stanga sau de dreapta?
Cine pune botul la orice minciuna politica a serviciilor si este dispus sa se arunce cu capul inainte la niste proteste fara sa stie pe ce lume se afla, stanga sau dreapta?
Sau mai bine zis, cine este dispus sa amputeze ganditrea critica si sa preia ideile imbecile dictate de la centru prin intermediul propagandei serviciilor, electoratul de stanga sau cel de dreapta?
Cred ca ai ghicit, dar raspunsurile in toate cazurile de mai sus duc mai ales catre dreapta, iar dreapta are apucaturi dictatorial-comuniste!
Oricate bube ar avea BOR ca institutie, la nivel de institutie recomandarea BOR e de respectare a regulilor de prevenire a raspandirii bolii. Arhiepiscopul Tomisului e pe invers fata de ce recomanda BOR ca institutie.
WTF???
Serios???
Atunci Politia pentru ce mai este platita? Ca sa tina slujbe in locul prelatior care sunt ocupati cu asigurarea respectarii legilor?
poruncile, zic
Astia au uitat cand se demolau bisericile una dupa alta, si ii dadeau afara pe functionarii statului prinsi ca intrau in biserica.
Si atunci nu strigau nimic. era bine si asa. mancau si ei o paine. Acum mananca 20.
Sigur, sunt si exceptii de adevarati martiri care au platit scump pentru a aduce libertatea.
Libertatea asta de care barbosii cu Mercedes isi bat joc.
Doamne cat le-as reaminti cum a fost, lipsindu-i cu adevarat de libertate vreo 5 ani.
2. Daca individul nu stie nici macar sa citeasca (vezi ce spune de incalcarea Constitutiei, articolele citate de el neavand nici o legatura cu ce spune el ca se incalca) cum sa fie statul previzibil? Doar o lume intreaga stie ca e pandemie, ca se impun masuri mai dure ca de obicei. Cum poate fi el informat, deci ca statul sa fie previzibil? Prin discutii personale? Iarasi, cati oameni ar trebui ca statul sa discute personal cu fiecare?
3. Cum e incalcata libertatea religioasa? Impiedica cineva pe cineva sa creada in ceva? Fiecare poate crede in ce vrea!
Va putea sărbători Sf Andrei ”când vrea mușchii lui”
Doar nu contează când e în calendar (Vezi Învierea)
cam asta face insul ala de la Constanta.
Insa cand martorii lui Covid au mai scapat putin de frica ce ii cuprinsese s-au repezit buluc la mare si prin discoteci si la sfarsitul verii a venit din nou epidemia peste noi.
Crestinii si Bor-ul respecta legile statului si masurile de protectie sanitara de 100 de ori mai strict decat ateii fricosi de la Martorii lui Codid.
Relegia este un tip de comportament uman (credințe, ritualuri) referitor la ființe, forțe și puteri supranaturale.
Nu poti tu reprezentant BOR sa vi sa spui ca esti mediator intre Teodosie si Stat, pentru ca indiferent de credinta legiile Statului , bune sau rele se respecta.
Pana acum ati indemnat oamenii la nesupunere, la nerespectarea legilor, la riscul crescut de imbolnavire cu acest virus, asta ati facut .
Si totul pentru banii pe care nu ii mai incasati de la amaratii .
Tuturor le-au scazut veniturile sau au dat faliment in pandemie dar oamenii incearca sa se mentina pe linia de plutire, dar voi ati depasit limita credintei, ati inceput sa va amestecati in politica si sa ridicati oamenii la nesupunerea legilor Statului Roman, in "numele credintei" la fel ca in vremuri apuse.
Cand vreti sa ocupati si sa conduceti direct acesta tara, eventual sa ridicam osanale lui Daniel, care oricum deja are chipul pe clopote, poate il pune si pe steag?
Fiecare departament, la nivel de guvern, are atributii explicite, stabilite prin lege.
Fiecare categorie de structuri sociale are treaba cu aspecte importante ale vietii sociale, istoriei si culturii Romaniei. Ai cimitire, biserici, scoli, monumente istorice, imobile istorice, si toate astea au nevoie de structuri care sa coordoneze eforturile de intretinere si gestiune si valorificare/exploatare. Printre altele, departamentele astea guvernamentale au si rol de mediere.
Au autonomie in organizare, conducere si functionare, dar si aia in conditiile prevazute de lege.
E adevarat ca exista un articol care zice ceva de neingradirea manifestarii credintei. Daca BOR se adreseaza CCR, sigur castiga, ca doar de la Est se trag amandoua si au un singur stapan.
daca mai continua mult pandemia, se lasa cu scandal.. ies preotii la bataie :DDD
Biserica, in ceea ce priveste demiterea, e aparent extrem de democratica. Pot fi demisi in cea mai mare parte doar oameni aflati in functii fara atributii religioase, cu atributii administrative, sau cei aflati in functii cu atributii religioase la un nivel jos.
Cei aflati in functii cu atributii religioase mai sus in ierarhie detin functia pe viata, sau pana se lasa ei de ea. Numirea in functie se face prin vot secret la nivelul sinodului.
Demiterea, acolo unde se poate, iar nu se face samavolnic de catre o singura persoana aflata pe-o pozitie executiva, ci trebuie decisa de-un organism format din mai multi membri, majoritatea votati, nu numiti, care includ oameni de la mai multe nivele ierarhice.
Asa ca rezolvarea problemei e de competenta organelor executive ale statului.
Legea 489/2006: Libertatea religioasă cuprinde dreptul oricărei persoane de a avea sau de a adopta o religie, de a şi-o manifesta în mod individual sau colectiv, în public sau în particular, prin practicile şi ritualurile specifice cultului, inclusiv prin educaţie religioasă, precum şi libertatea de a-şi păstra sau schimba credinţa religioasă[...] În activitatea lor, cultele, asociaţiile religioase şi grupările religioase au obligaţia să respecte Constituţia şi legile ţării şi să nu aducă atingere securităţii publice, ordinii, sănătăţii şi moralei publice, precum şi drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.
Rugati-va la Dumnezeul vostru sa va dea ce va lipseste: minte, nu bani! Si va sa ajute sa va cunoasteti locul in societate.
Sunteti cetateni ai acestei tari, sunteti egali in fata legii cu toti ceilalti, nu aveti nici stea, nici coarne in frunte (desi ati vrea unele veritabile).