Poliția și Jandarmeria Constanța au anunțat joi că în 30 noiembrie vor fi patrule în zona Mănăstirii Peştera Sfântului Andrei din localitatea Ion Corvin, pentru a verifica dacă se respectă măsurile impuse în contextul pandemiei de COVID-19, iar dacă va fi necesar efectivele de ordine vor fi suplimentate, subliniind că vor putea participa la ceremonii, conform legii, doar localnicii. Precizările au fost făcute în contextul scandalului generat de IPS Teodosie, care contestă interzicerea pelerinajului de Sf. Andrei.

Purtătorii de cuvant al Jandarmeriei și Poliției ConstantaFoto: Captura
  • "Atât poliţiştii, cât şi jandarmii vor urmări ca normele legale să fie aplicate cu stricteţe, nu vom tolera încălcarea legii şi, da, vom fi prezenţi şi în zona Mănăstirii Sf. Andrei pentru a urmări dacă se respectă aceste prevederi legale în ceea ce priveşte oficierea slujbelor religioase. Nu considerăm că se va forma o aglomerare mare de persoane, deoarece, aşa cum este prevăzut în legislaţia actuală, la aceste manifestări religioase pot participa doar oamenii care au domiciliul în localitatea respectivă, vorbim aici despre localitatea Ion Corvin. Celelalte persoane, din alte localităţi, nu au voie să participe la aceste pelerinaje", a declarat joi, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Constanța, Andreea Iliescu.

Ea a spus că, dacă va fi nevoie, efectivele de poliţişti şi jandarmi aflate în zona Mănăstirii Peştera Sfântului Andrei vor fi suplimentate.

  • "Cu siguranţă vor exista filtre, vom monitoriza activ această situaţie şi nu ne dorim să ajungem în situaţia în care să fim puşi în faţa faptului că la acea mănăstire se va crea o aglomerare mare de persoane. Suntem încrezători în capacitatea noastră de reacţie, vom fi la datorie, vom suplimenta dacă este necesar numărul de efective, astfel încât aceste activităţi să se desfăşoare liniştit şi cu participarea strict a persoanelor care au voie să fie acolo", a declarat Andreea Iliescu.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Constanţa, Răzvan Ivan, a făcut apel la buna credinţă a oamenilor de a respecta aceste restricţii.

Despre incidentul de la slujba oficiată de IPS Teodosie în biserică: Erau 60 de oameni, reprezentantul bisericii a refuzat să colaboreze cu autorităţile

Cei doi reprezentanți ai Poliției și Jandarmeriei Constanța au făcut referiri și la incidentul de miercuri de la o biserică din Constanța, unde au fost amendate mai multe persoane care participau în biserică la o slujbă oficiată de IPS Teodosie.

Ea a spus că poliţiştii au fost sesizaţi printr-un apel la Tel Verde că nu se respectă normele sanitare la acea biserică, iar mai multe echipaje au mers acolo și au găsit în interiorul bisericii 60 de persoane, printre care şi copii.

  • "La vederea colegilor mei, o parte dintre aceste persoane au părăsit incinta din proprie iniţiativă. Echipajele care s-au deplasat la această sesizare au luat legătura cu reprezentanţii bisericii, cărora le-au pus în vedere prevederile legale şi faptul că se încalcă legislaţia actuală în ceea ce priveşte oficierea slujbelor religioase.
  • După ce forţele de ordine au reiterat că slujba oficiată la interior reprezintă o încălcare a legislaţiei şi bineînţeles că reprezintă în principal un pericol iminent în ceea ce priveşte sănătatea publică, un reprezentant al bisericii a manifestat o atitudine ofensivă, refuzând să colaboreze cu autorităţile.
  • Deoarece oficierea slujbelor religioase este permisă în perimetrul lăcaşului de cult, poliţiştii şi jandarmii i-au îndemnat să continue slujba în afara bisericii, acesta a refuzat în continuare să colaboreze, continuând slujba în interiorul bisericii”, a spus purtătorul de cuvânt al Poliției Constanţa.

Potrivit acesteia, concomitent, poliţiştii şi jandarmii i-au invitat pe oamenii aflaţi în interiorul bisericii să părăsească incinta, aceştia s-au conformat, totodată, fiind legitimaţi de către poliţişti şi de către jandarmi.

  • "Scopul nostru nu este acela de a da sancţiuni contravenţionale, ci acela de a proteja sănătatea oamenilor. Drept urmare, dintre cele 60 de persoane prezente în interiorul bisericii, poliţiştii şi jandarmii au aplicat 30 de avertismente scrise şi doar 9 sancţiuni contravenţionale, în cuantumul minim de 500 de lei”, a adăugat Andreea Iliescu, precizând că cei amendați nu purtau mască de protecţie şi nu respectau regulile de distanţare fizică.

În scrisoarea transmisă miercuri premierului Ludovic Orban, IPS Teodosie a susținut că polițiștii și jandarmii "au brutalizat" credincioșii prezenți la slujbă, iar acest incident "întărește convingerea, încă o dată, dacă mai era nevoie", că Biserica, împreună cu credincioșii ortodocși, se află "în fața unor mari abuzuri, pe care autoritățile le săvârșesc din ce în ce mai des, probabil sub îndrumarea dumneavoastră tacită".

Reamintim că IPS Teodosie a cerut în instanță suspendarea hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă care interzice participarea la pelerinaje a persoanelor care nu au domiciliul sau reşedinţa în localităţile în care se desfăşoară aceste activităţi. Aceasta, în contextul în care se apropie sărbătoarea Sf. Andrei, iar an de an IPS Teodosie oficiază Sfânta Liturghie la Mănăstirea "Peştera Sfântului Apostol Andrei” din apropierea localităţii Ion Corvin, iar la ceremonii participă mii de oameni. Miercuri, magistraţii Tribunalului Constanţa au respins cererea Arhiepiscopiei Tomisului.

El a transmis o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban și Guvernului, în care spune că nu va îngădui ca dreptul de a-l cinsti așa cum se cuvine pe Sfântul Andrei să fie "călcat în picioare de cei care nu au frică de Dumnezeu și se închină unei științe absurde, care nesocotește pe om în integralitatea sa: trup, dar și suflet": "Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa pe toți cei care vom merge să ne rugăm la Mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei, în ziua prăznuirii sale?!? Veți asmuți justiția și forțele de ordine împotriva propriilor frați și surori pentru a vă atinge scopurile fixate?".

El a adus în discuție evenimentele din decembrie 1989, când oamenii, nemulțumiți de abuzurile puterii, s-au adunat la Timișoara în jurul casei pastorului reformat László Tőkés, căruia i se făcea atunci o nedreptate, "mult mai mică în raport cu dorința noastră legitimă de a ni se respecta credința și demnitatea".