Hotărârea de numire a lui Florin Iordache la șefia Consiliului Legislativ, în urma votului de marți din Camera Deputaților a fost publicată în Monitorul Oficial, fiind invocat un articol din Constituție, nu legea care spune că era nevoie de majoritatea senatorilor și deputaților, nu doar de votul majorității celor prezenți.

Florin IordacheFoto: Agerpres

”Această hotărâre a fost adoptată de Camera Deputaților și de Senat în ședința comună din 20 octombrie 2020, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. 2 din Constituția României”, se spune în Monitorul Oficial.

Art.76 (2) prevede că ”Legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră.”

Augustin Zegrean, fostul președinte al CCR a avertizat că Florin Iordache a fost ales nelegal, votul nefiind valabil. El aduce ca argument Legea nr. 73 din 3 noiembrie 1993 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ, care la articolul 9 prevede:

  • "Preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, reuniţi în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a câte trei propuneri ale birourilor permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul comisiilor juridice reunite".

Florin Iordache a fost ales însă cu majoritatea voturilor parlamentarilor prezenți - 260 prezenți din 465.

  • "Legea spune clar că președintele și șefii de secții sunt aleși cu majoritataea voturilor senatorilor și deputaților, nu cu majoritatea voturilor celor prezenți. Ei nu au avut majoritate. Acest vot nu este conform cu legea. Nu este niciun dubiu că votul nu este conform", a afirmat Zegrean.

​Dan Barna a anunțat, miercuri, că grupurile parlamentare ale USR vor sesiza Curtea Constituțională pentru invalidarea numirilor făcute ieri de parlament pentru Consiliul Legislativ întrucât candidații nu au întrunit numărul de voturi cerut de lege.

„Legea 73/1993, legea Consiliului Legislativ, prevede că numirea președintelui și a președinților de secții se face cu votul majorității deputaților și senatorilor. Această sintagmă tehnică înseamnă că trebuie 50%+1 din votul TUTUROR parlamentarilor, nu doar al celor prezenți, mai precis numirile trebuie făcute în parlamentul actual cu 233 de voturi cel puțin”, a notat președintele USR pe Facebook.