Premierul Ludovic Orban a declarat vineri că decizia de majorare a pensiilor cu doar 14% de la 1 septembrie a fost una grea, însă este o decizie rațională în contextul în care economia nu poate susține o creștere mai mare. Orban a mai spus că ”populismul pesedist va continua, însă cine promite mai mult minte”.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Poți face rău României și făcându-te că vrei să faci bine dacă le crești. Îi rog pe părinții și pe bunicii noștri să înțeleagă că am făcut maximum posibil. Decizia de creștere cu 14% a fost o decizie grea”, a declarat Orban.

El a mai spus că guvernul garantează însă că, la o astfel de creștere, pensiile vor putea fi plătite, iar inflația va rămâne în parametri astfel încât să nu scadă puterea de cumpărare.

”Știu că populismul pesedist se va manifesta în continuare și se vor grăbi să respingă OUG, că bătălia pentru a menține această decizie rațională va continua. (...) Vreau să înțeleagă fiecare părinte și bunic că atât se poate. Cine promite mai mult minte”, a mai comentat Orban.

Pensiile vor crește cu 14% de la 1 septembrie, comparativ cu 40% cât era prevăzut, reiese din proiectul rectificării bugetare.

​"Se propune ca începând cu 1 septembrie 2020 valoarea punctului de pensie să fie majorată cu 14%, respectiv de la 1.265 lei la 1.442 lei. Totodată, se propune majorarea începând cu aceeași dată a indemnizației minime sociale pentru pensionari, cu 14%, de la 704 lei la 800 lei", se arată în nota de fundamentare.