FOTO VIDEO Biserica atipică din Suceava ridicată în memoria deținuților politici din perioada comunismului și cu un turn-clopotniță dedicat Marii Uniri

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Duminică, 7 iunie 2020, 11:33 Actualitate | Esenţial


Biserica In Memoriam din Suceava
Foto: Biserica In Memoriam / Facebook
În Suceava există o biserică cu un design total atipic bisericilor ortodoxe, construită în memoria deținuților politici din perioada comunismului, pe locul unei gropi comune chiar în spatele fostei închisori comuniste din oraș, devenită acum Palatul de Justiție. Biserica Martirilor cu hramul Nașterea Maicii Domnului are acum și un turn-clopotniță și el cu design modern, dedicat Marii Uniri, iar la subsol găzduiește un muzeu dedicat celor care au suferit în temnițele și lagărele comuniste.

„Memorialul, Turnul Unirii, muzeul, statuia Brâncovenilor - este unicat în țară ce s-a făcut aici, spre bucuria mea și bucuria bucovinenilor. Acest memorial a fost gândit ca un vis, să facem o biserică în centrul orașului lângă fosta închisoare unde au suferit foarte mulți oameni nevinovați - o mie de oameni, tineri, studenți”, a povestit pentru HotNews.ro părintele paroh Viorel Vârlan.


---

Totul a început în 1994 când a fost înființata fundația „In Memoriam” - o fundație în memoria celor care au suferit și celor care au fost schingiuiți în beciurile și temnițele comuniste.

„E un act de mare demnitate românească. Suferința acestor martiri este demnă de orice recunoștință a noastră. Am suferit foarte mult, am avut un comunism acerb. Sute de mii au fost închiși, zeci de mii au murit în închisorile comuniste. Ăsta e holocaustul poporului român și trebuie amintit permanent. Este un act de istorie și de demnitate excepțională. Nu ai voie să nu amintești de cel care a murit, a suferit și că l-au batjocurit că a crezut în neamul lui”, spune părintele Vârlan.

Fundația a început cu o revistă cu același nume și care acum se apropie de numărul 100. Apoi, pe 1 august 1996 a fost pusă piatra de temelie a bisericii, chiar în spatele actualului Palat de Justiție din Suceava, clădire care pe vremea comunismului a servit drept penitenciar pentru mulți deținuți politici.

„Eram în 1996 în același loc unde au fost gropile comune în care erau aruncați cei executați. Mi-am dorit foarte mult să fac o biserică memorială. Am închinat-o Maicii Domnului în cinstea și recunoștința tuturor mamelor, tuturor femeilor care au plâns pentru cei închiși nevinovați”, își amintește preotul paroh al bisericii.
---

Din start ce impresionează este arhitectura neobișnuită a bisericii: acoperișul ca o cupolă uriașă care practic pornește de la nivelul solului pe partea vestică și urcă în trepte boltite spre un turn impozant - Turla bisericii care în partea de est urca abrupt în plan vertical și lasă loc pentru trei ferestre alungite. Acoperișul turlei se continuă pe cele două laterale ale bisericii cu două streșini de dimensiuni mari, înclinate către pridvor.

Pereții bisericii au mai mulți contraforți pe lateral, dar și alte cupole mai mici la baza turlei. Arhitectul bisericii este Doru Olaș care a lucrat și la ridicarea catedralei „Nașterea Domnului” din Suceava, a treia cea mai înaltă catedrală ortodoxă din țară.

„Biserica este total altceva decât ce există în România. Designul e special, e o biserică de Mileniul 3. E o biserică ortodoxă, că toată lumea tot zice că de ce nu ieșim din canoane. Uite că se poate și am deschis o astfel de biserică la Suceava, în Bucovina”, spune părintele Vârlan.
---

La subsolul bisericii a fost organizat și o sală-muzeu dedicat memoriei deținuților din temințele comuniste.

„După ce am sfințit biserica am botezat muzeul după Doctor Dragoș Corlățeanu, a fost primul director al Fundației 'In Memoriam' și un om care s-a zbătut foarte mult pentru acest proiect”, povestește preotul.

„În muzeu vor fi exponate de la foștii deținuți politici. Momentan este expoziția permanentă a pictorului Radu Bercea, fost deținut politic, cu grafică reprezentând spațiul concentraționar românesc”, explică preotul paroh.

Lângă biserică se află și un grup statuar - Sfinții Martiri Brâncoveanu.

„Constantin Brâncoveanu și cei patru fii ai săi au dat jertfa supremă de demnitate și de credință ortodoxă. Este vorba de jertfă, de martiraj. Este același martiraj, în alt decor. Locul acela este un loc sfânt, unde au fost gropile comune”, spune părintele Vârlan.


---

În interiorul bisericii există un mozaic deosebit pe podea, vitralii la ferestre și elemente decorative din metal, iar pictarea pereților încă e în curs.


---

Biserica nu avea o clopotniță, ci avea clopotele în lateral. „Am vrut să fac un monument pentru centenarul Marii Uniri și am gândit-o și așa - dacă facem turnul să punem clopotele în el”, își amintește părintele Vârlan.

Lucrările la Turnul Unirii au început în 2018, marcând 100 de ani de la Marea Unire, iar acum în 2020 turnul a fost finalizat și trebuia să fie sfințit în preajma datei în care se împlineau 100 de ani de la semnarea tratatului de la Trianon, actul care a consfințit Marea Unire.


---

Turnul Unirii are 24 de metri înălțime și are trei fațete, care reprezintă atât Sfânta Treime, cât și cele trei provincii românești: Moldova, Transilvania şi Țara Românească. În interiorul turnului sunt momentan trei mari clopote.

„Pe fiecare clopot e scris Hora Unirii și au stema regală, pentru că în timpul monarhiei s-a înfăptuit Unirea. E un clopot de 100 de kilograme, un clopot de 126 de kilograme și unul de 346 de kilograme. Pe fiecare am scris niște însemne ale Unirii, sunt Clopotele Unirii. Vor mai veni 14 clopote de tip Carillon care să sune la ora 12 „Deșteaptă-te Române” sau „Hai să dăm mână cu mână” care să amintească lumea de cei 100 de ani”, detaliază preotul paroh.

Inaugurarea Turnului Unirii trebuia să fie pe 31 mai, dar din cauza situației actuale cu pandemia de COVID-19 lucrurile nu s-au mai întâmplat.

„Acum, pe 4 iunie am ținut doar o slujbă la 100 de ani de la consfințirea Marii Uniri. Inaugurarea va fi când va fi. Acum au fost 50 de oameni cu lumânări, le-am dat la toți un colac, o slujbă de 10 minute și o cuvântare a unui episcop. Nu a vorbit nici un om politic, n-am vorbit nici eu. Țara asta pe ce se clădește? Dacă nu avem simboluri, dacă nu avem sentimente... Trec toate, dar simbolurile rămân”, spune părintele Vârlan.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

23187 vizualizari

 • +35 (43 voturi)    
  Excelent! (Duminică, 7 iunie 2020, 11:44)

  Nyk1 [utilizator]

  Iată că se poate face și arhitectură modernă cu gust! Arhitectul ar trebui găsit și pus la treabă, avem nevoie de mai multe construcții de genul în țară; coloși brutaliști de beton și sticlă avem deja destui, construiți atât de vechiul regim cât și de actualul regim capitalist, pentru care profiturile sunt mai presus de orice considerente estetice!
 • +30 (36 voturi)    
  zxzxzxz (Duminică, 7 iunie 2020, 11:45)

  solar [utilizator]

  Intregul ansamblu arhitectonic arată foarte bine ! Tradiționalul și modernul si-au dat mîna si a ieșit o treabă de excepție pentru BOR ! Felicitări !
 • -13 (35 voturi)    
  Gata, au mai ridicat un spital? (Duminică, 7 iunie 2020, 11:52)

  Tayen [utilizator]

  Aaaaa.... nu-i spital? Tot biserică? Mai au loc în oraș pentru ele?
  • -14 (24 voturi)    
   Parca... (Duminică, 7 iunie 2020, 12:33)

   dandantheman [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

   zici ca-i o cochilie de melc, ceva ma astept sa vad in The Hobbit.
   Scoli, laboratoare, librarii, avem destule?
  • +3 (3 voturi)    
   Biserica "construită în memoria deținuților (Duminică, 7 iunie 2020, 21:59)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

   politici din perioada comunismului, pe locul unei gropi comune chiar în spatele fostei închisori comuniste din oraș, devenită acum Palatul de Justiție"
 • -17 (29 voturi)    
  un (Duminică, 7 iunie 2020, 12:20)

  berenger [utilizator]

  kitsch suprem
 • -18 (32 voturi)    
  oribil (Duminică, 7 iunie 2020, 12:23)

  andimi [utilizator]

  tine de gust, mie nu imi place. E un amalgam de de toate acolo, nu numai arhitectonic, ci si ideatic. Un ghiveci, parerea mea!
 • +16 (28 voturi)    
  nu zic ba .... (Duminică, 7 iunie 2020, 12:24)

  eugen111 [utilizator]

  un spital sau o policlinica , scoala , sala de sport ,probabil, ar fi fost mult mai utila !dar avem aceasta biserica iar arhitectul pot spune ca este cu adevarat ARHITECT !frumos chiar de exceptie
 • +10 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 7 iunie 2020, 13:59)

  [anonim]

 • +11 (13 voturi)    
  E un monument extraodrinar (Duminică, 7 iunie 2020, 15:09)

  mmagic [utilizator]

  Desi ma consider ateu ...
  Chiar imi place constructia din punct de vedere arhitectural si estetic. E foarte reusita, are mai multe unghiuri din care daca o privesti, ai alta perspective una:
  - clasica privita din fata, turla biserici obisnuita cu un fel de lumina aurie
  - moderna privita din laternal, acele trepe in care coboara elegant avand vitrali,
  - iar privita din spate e o sfera neagra din care iese turnul biserici si vezi credinciosii adunati.

  Pe interior are:
  - un superb mozaic pe jos cu vulturul din stema romaniei.
  - Un paun in mozaic simbolizand frumusetea, pacea si serenitatea simbol clasic intalnit in arta bisericeasca veche si cu inspiratie italiana.
  - Peretii sunt picatati in stilul aparent clasic dar cu mici nuante de modernitate prin prezenta girurilor si reprezentarea luminii care iese din cele 3 geamuri vertical inalte.

  Multe laude arhitectului,

  Cand voi mai ajunge in Suceaca de abia astept sa admir biserica, care e clar un obiectiv turistic important.
  • +1 (5 voturi)    
   WAW! (Duminică, 7 iunie 2020, 19:14)

   Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui mmagic

   Exclamatia tradeaza uimirea pentu faptul ca un pedeserist nu numia ca apreciaza Biserica Martirilor, dar si aduce argumente concrete de ce locasul acesta este ceva deosebit, si frumos!

   Incredibil ...
 • +6 (12 voturi)    
  tyen,dandan..,berenger, andimi etc (Duminică, 7 iunie 2020, 15:54)

  Bradisor [utilizator]

  sunteti dovada vie ca cei care au bagat si omorit in inchisori zeci de mii de patrioti sau intelectuali de exceptie mai au si azi numerosi urmasi.Acum nu mai pot ucide dar in schimb otravesc totul in jur cu ura pt. trecutul valoros al Romaniei.Dovada:cum arata societatea romineasca azi .
  . Nu se poate UITA ca multi dintre patriotii care au facut Marea Unire au murit in inchisorile comuniste.SI atunci ca si acum cozile de topor faceau politica patronului lor care nu se impaca cu gindul ca la vest de Nistru s-a format o tara mare care le bareaza calea spre Dardanele si iBalcani.(visul secular al rusilor).
  • +1 (7 voturi)    
   Isi fac doar datoria fata de Partid! (Duminică, 7 iunie 2020, 19:15)

   Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui Bradisor

   Evident ca au urmasi, care isi fac cu abnegatie datoria fata de Partidul lui Ilici, macar cu invective daca nu mai pot actiona cu pusca sau levierul, ca in 1944-54!
  • 0 (8 voturi)    
   de ce generalizezi? (Duminică, 7 iunie 2020, 23:05)

   andimi [utilizator] i-a raspuns lui Bradisor

   de ce generalizezi? Ce treaba are respectul fata de martirii din perioada comunista cu ghiveciul asta stilistic? Strabunicul meu a murit la canal si tu te grabesti sa arunci gratuit cu vorbe. E obligatoriu sa imi placa aceasta cladire?
   • +4 (6 voturi)    
    Gusturile nu se discuta (Luni, 8 iunie 2020, 1:49)

    Bradisor [utilizator] i-a raspuns lui andimi

    dar asta nu ne da dreptul sa nesocotim efortul laudabil a unor oameni care cinstesc memoria celor exterminati in puscariile si lagarele comuniste.Din postarea dv. nu rezulta ca v-a deranjat doar stilul arhitectonic.Scuze daca am inteles gresit.
  • -3 (5 voturi)    
   de fapt, (Luni, 8 iunie 2020, 6:44)

   berenger [utilizator] i-a raspuns lui Bradisor

   cu asemenea odioșenii ne batem joc de memoria celor omorâți sau persecutați de comuniști. în rest, că doar la asta mă refer, strict arhitectural, clădirea e la același nivel ca a palatelor cu turnulețe de prin toată țara, sau poate chiar mai jos. bucovina are o eleganță distinctă în stilul mănăstirilor sale și nu înțeleg de ce acest stil trebuie abandonat pentru tot felul de experimente ale unor arhitecți ratați!
 • +4 (4 voturi)    
  Frumos ! (Duminică, 7 iunie 2020, 21:26)

  Levellers [utilizator]

  Ma duce cu gandul si la Arca Noetica de la Alba Iulia, o capodopera a expresivitatii religioase.
 • +2 (6 voturi)    
  Zău? (Duminică, 7 iunie 2020, 22:39)

  Observatory [utilizator]

  Comunistii pe care ii iubiți aici cu ardoare au ucis ?
  Pe cine?
  Voi votati comunistii din 1947 și continuați cu mizerabili de noi comuniști PSD !
  Nici i speranța, înainte ați ucis acum ii aruncați afara din țara .
 • +2 (4 voturi)    
  oau! (Luni, 8 iunie 2020, 7:33)

  Codruta N [utilizator]

  Ma si mir ca nu l-au raspopit pe parintzel, incuiatii din BOR, ca "n-a respectat canoanele"!
  Felicitari! :)
 • 0 (2 voturi)    
  daca este in memoria (Luni, 8 iunie 2020, 14:15)

  iodixit [utilizator]

  detinutilor politici, de ce are mozaicul cu stema rusiei, vulturul bicefal, in talonul drept cu o sabie si in celalalt cu o bula?
  • +1 (1 vot)    
   Vulturul bicefal (Marţi, 9 iunie 2020, 16:23)

   Bradisor [utilizator] i-a raspuns lui iodixit

   era emblema Imperiului Bizantin Rusii l-au imprumutat inpreuna cu numele de Cezar(Tar) asa cum au imprumutat si teritorii de la toate tarile din jur.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by