Trei persoane care au călătorit cu un microbuz din Italia în România au fost plasate în carantină în orașul Galați. Este vorba despre doi bărbați și o femeie care au plecat din Brescia, potrivit Mediafax. Cei trei au călătorit în același microbuz cu femeia din Buzău care a alertat autoritățile buzoiene susținând că a intrat în contact cu o persoană bolnavă. Arafat a declarat ulterior că pacienta din Buzău nu are nicio problemă la acest moment. Toți românii din cele două regiuni din Italia unde este carantină din cauza coronavirusului - Lombardia și Veneto - vor fi plasați automat în carantină timp de 14 zile în România.

HotNews.roFoto: Hotnews

LIVE TEXT

UPDATE 00:30 Mărturia unui jurnalist român întors cu avionul din Lombardia pe Otopeni: ”Carantină strictă?! O minciuna! În afară de polițiștii de Frontieră, depășiți oricum de situație, nu ne-a întâmpinat nimeni”

UPDATE 23:26 Cursurile universității din Arad suspendate preventiv din cauza numărului mare de studenți italieni. "S-a luat măsura suspendării cursurillor la Facultatea de Medicină și la Universitatea Vasile Goldiș pentru că sunt mulți studenți italieni, care încep semestrul, ghinionul nostru, chiar de mâine ( n.r. luni ). Fiind studenți la medicină, studenți și rezidenți, dânșii fac practică în Spitalul Județean, venind din Italia încercăm să limităm la maximum orice risc din exterior.", a declarat pentru Mediafax Constantin Catană, directorul DSP Arad.

UPDATE 22.40 Mai mulți localnici protestează, duminică seara, la Bechet, după ce autorităţile au anunţat că toate persoanele care vin din zonele de carantină din Italia vor fi izolate într-un campus şcolar din Bechet. Primele persoane ar putea ajunge în carantină în campusul liceului din Bechet chiar duminică noaptea, potrivit prefectului de Dolj. Aproximativ 50 de persoane prostestează în faţa primăriei din Bechet. Localnicii sunt speriaţi şi spun că locul de carantină ales de autorităţi este la câteva zeci de metri de şcoală unde elevii învaţă zilnic.

UPDATE 22:30179 de persoane din Italia vor ajunge duminică noaptea la Craiova. Autorităţile au luat măsuri speciale. Un avion cu 179 de persoane care vine din Bergamo, Italia, va ateriza duminică noaptea pe Aeroportul Internațional Craiova. Cei care vin din zonele italiene aflate în carantină vor fi duse la aproape 100 de kilometri de Craiova, într-un centrul de carantină.

UPDATE 22.20. Arafat: Pacienta din Buzău nu are nicio problemă la acest moment. Este asimptomatică. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a afirmat, duminică seara, că femeia care a apelat serviciul de urgență 112 la momentul în care a coborât din autocarul cu care a călătorit din Italia nu are coronavirus, ea fiind, la acest moment, asimptomatică.

UPDATE 21:30 Autoritățile județului Cluj amenajează două spații de carantină suplimentare în cazul în care va fi nevoie pentru un număr ridicat de persoane suspecte de coronavirus, pe lângă locurile pregătite în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca.

Potrivit prefectului județului Galați, cei trei au fost preluați de autorități de la intrarea în județ și au fost transportați la spațiul de carantină. Primele teste nu indică prezența coronavirusului și niciunul dintre cei trei nu are simptomele bolii, precizează autoritățile.

„Trei persoane au venit cu un microbuz din Italia, mi s-a spus că din Brescia. La Galați au ajuns doi șoferi și o pasageră, au fost preluați de autorități. Ei sunt bine, la primul consult nu prezintă nici un simptom. Conform regulamentului, ei intră în carantină. Oamenii au cooperat cu autoritățile, au înțeles situația. Nu au umblat liberi pe stradă, au fost preluați de la limita de județ și transportați la spațiul de carantină”, a explicat, pentru Mediafax, prefectul județului Galați, Gabriel Avramescu.

UPDATE 20:40 Cei trei au călătorit în același microbuz cu femeia din Buzău care a alertat autoritățile buzoiene susținând că a intrat în contact cu o persoană bolnavă. Din primele informații, se pare că nici femeia nu are simptomele coronavirusului. De asemenea, în ultimele zile în județul Galați au ajuns mai multe persoane care au plecat din Italia. Niciuna nu este din zonele afectate de coronavirus, spun autoritățile gălățene.

„Cei trei care au ajuns la Galați au fost în același microbuz cu femeia de la Buzău. Din câte mi s-a spus, femeia nu are simptomele coronavirusului, se pare că a făcut un atac de panică după ce a aflat că în Italia a intrat în contact cu o persoană care ar putea avea virusul. Și ea a fost izolată. La Galați sunt mai multe persoane venite din Italia zilele acestea, în județ și în oraș, dar nu sunt venite din zonele de carantină”, a precizat prefectul Avramescu.

Numărul de infecții cu coronavirus în Italia a depășit 100, după ce duminică au fost confirmate 44 de cazuri noi, scria CNN. Majoritatea cazurilor este concentrată în regiunile nordice din Lombardia (89 de cazuri).

În Lombardia sunt peste 176.000 de români.

La această oră, 11 localităţi italiene sunt în carantină.

UPDATE 17:30 MAE anunță că, până acum, nu sunt români infectați cu coronavirus în orașele afectate din Italia

„Până la acest moment, misiunea diplomatică și oficiile consulare române de pe teritoriul Italiei nu au fost notificate de către autoritățile italiene cu privire la existența vreunui caz confirmat de infecție cu COVID-19 (coronavirus) printre cetățenii români. În acest context, MAE reiterează importanța respectării cu strictețe a recomandărilor autorităților italiene pe acest subiect”, au transmis reprezentanții MAE duminică, într-un comunicat de presă, citat de Mediafax. MAE precizează că mai multe informații pot fi consultate pe site-ul Ministerului italian al Sănătății.

UPDATE 16:40 Călătorii care vin din orașele italiene afectate de coronavirus intră pe Otopeni prin fluxul destinat charterelor / Ei vor completa și un chestionar. Ce conține acesta

UPDATE 11:00 Toți românii din cele două regiuni din Italia unde este carantină din cauza coronavirusului - Lombardia și Veneto - vor fi plasați automat în carantină timp de 14 zile în România, în cazul în care revin în țară, indiferent dacă prezintă sau nu simptome, a declarat duminică pentru HotNews.ro Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății responsabil de măsurile de protecție pentru coronavirus. Autoritățile au informații că unii dintre românii din Italia se întorc în aceste zile în România, cu autoturismele personale, cu autocare sau cu avionul, de teama faptului că în Italia s-au înregistrat cele mai multe îmbolnăviri de coronavirus din Europa.

UPDATE 08:40 Coronavirusul se extinde în Italia: Al treilea deces, aproape 150 de persoane sunt infectate / Nu a fost găsit încă „pacientul zero” / Zonele cele mai afectate sunt puse în carantină.