​Toți românii din cele două regiuni din Italia unde este carantină din cauza coronavirusului - Lombardia și Veneto - vor fi plasați automat în carantină timp de 14 zile în România, în cazul în care revin în țară, indiferent dacă prezintă sau nu simptome, a declarat duminică pentru HotNews.ro Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății responsabil de măsurile de protecție pentru coronavirus. Măsura vine în contextul în care autoritățile au informații că unii dintre românii din Italia se întorc în aceste zile în România, cu autoturismele personale, cu autocare sau cu avionul, de teama faptului că în Italia s-au înregistrat cele mai multe îmbolnăviri de coronavirus din Europa.

HotNews.roFoto: Hotnews

Toți românii care se întorc în țară din regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au calatorit în aceste localități în ultimele 14 zile vor fi plasați automat timp de 14 zile în carantină.

Ce măsuri ia Ministerul Sănătății pentru a preveni eventuala extindere a coronavirusului din Italia în România:

  • România ar putea fi mai expusă la apariția de cazuri de infecție cu noul coronavirus pe teritoriul național "din cauza dinamicii călătoriilor cetățenilor români pe rutele terestre și aeriene dintre cele două țări (România și Italia - n.red.)", admite Ministerul Sănătății.
  • 14 zile de carantină. România are suficiente locuri. Secretarul de stat Nelu Tătaru mai spune că România are suficiente locuri pentru a plasa oameni în carantină, chiar și în cazul în care numărul acestora va crește. Persoanele plasate în carantină sunt ținute izolate 14 zile și sunt testate atât la momentul introducerii în carantină, cât și la ieșirea din carantină, după 14 zile, a precizat Nelu Tătaru.
  • Nimeni nu poate fenta carantina, dacă se întoarce din zonele afectate de coronavirus. Personalul de la granițele României a fost suplimentat, iar autoritățile au liste, de la consulatele românești din Italia, cu românii stabiliți în această țară, mai spune secretarul de stat Nelu Tătaru, care dă asigurări că nimeni nu se poate întoarce din zonele afectate de coronavirus în Italia și nu poate "fenta" măsura introducerii în carantină.
  • Măsurile, valabile la toate punctele de frontieră. Măsurile sunt valabile atât la punctele de frontiera terestre, cât și la cele maritime/ fluviale și aeriene. Ministerul Sănătății spune că va asigura personalul medical necesar în punctele de trecere a frontierei, cu specialisti din cadrul direcțiilor de sănătate publică, inclusiv prin detașare din alte județe si unități sanitare.
  • Niciun român infectat cu coronavirus în Italia. Până în acest moment, niciun român din Italia nu a fost diagnosticat cu infecție cu coronavirus și nici nu s-au înregistrat cazuri de români care să prezinte simptome, mai spune Nelu Tătaru.
  • Campania de informare a populației privind coronavirusul, extinsă. Reprezentanții Ministerului Sănătății mai spun că în perioada următoare urmează să fie extinsă campania de informare a populației privind infecția cu noul coronavirus, măsurile de prevenire individuale și colective care trebuie luate și va fi elaborat un buletin de informare zilnic privind evoluția situației la nivel internațional și eventualele măsuri suplimentare luate de autoritățile române.
  • Italia este cea mai afectată țară din Europa de infecția cu noul coronavirus. Numărul de cazuri de îmbolnăviri a ajuns la aproape 80 de persoane și s-au înregistrat două decese. Guvernul a închis localitățile cele mai afectate, din regiunele Lombardia și Veneto, din nordul țării.