O femei în vârstă, bolnavă de cancer și care se infectase cu noul coronavirus, a murit în Italia, au anunțat duminică autoritățile, ceea ce aduce la trei numărul deceselor în această țară în care a fost confirmată până acum infectarea a 149 de persoane, scrie AFP. Potrivit șefului Protecției civil, Italia, cea mai afectată țară din Europa, are "110 contaminări în Lombardia, 25 în Veneto, 9 în Emilia-Romagna (în jurul orașului Bologna), 2 în Latium (Roma) și 1 în Milano".

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 23:20 Primul caz de coronavirus a fost confirmat în Milano.Un medic dermatolog, care era deja spitalizat cu pneumonie la spitalul Sacco din Milano, a avut rezultat pozitiv la testul pentru coronavirus, potrivit Mediafax care citează milano.corriere.it. Presa italiană citează surse medicale care spun că și alți angajați ai departamentului de dermatologie de la spitalul la care lucra medicul au prezentat simptome compatibile cu cele date de COVID-19 și așteaptă rezultatele testelor. Între timp, măsurile de securitate la spitalul Sacco au fost înăsprite și autoritățile încearcă să refacă traseul medicului contaminat pentru a vedea cu cine a intrat în contact cu el.

UPDATE 19:54 O femei în vârstă, bolnavă de cancer și care se infectase cu noul coronavirus, a murit în Italia, au anunțat duminică autoritățile, ceea ce aduce la trei numărul deceselor în această țară în care a fost confirmată până acum infectarea a 149 de persoane, scrie AFP.

Al treilea caz mortal este o "femeie în vârstă care era internată în Crema (în apropiere de Cremona, în Lombardia) de mai multe zile și pentru care testele au arătat că a contactat coronavirusul", a afirmat într-o conferință de presă la Milano adjunctul regional al Sănătății, Giulio Gallera.

Femeia era internată "la oncologie în stare gravă".

Într-o altă conferință de presă, șeful Protecției civile Angelo Borrelli a anunțat că Italia, cea mai afectată țară din Europa, are de acum 149 de cazuri confirmate, fără a număra cele trei persoane decedate, dintre care "110 contaminări în Lombardia, 25 în Veneto, 9 în Emilia-Romagna (în jurul orașului Bologna), 2 în Latium (Roma)", aceste două cazuri de infectare provenind din afara țării.

UPDATE 17.31:MAE anunță că, până acum, nu sunt români infectați cu coronavirus în orașele afectate din Italia

UPDATE 16:26 Italia are 132 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus, a anunțat duminică, într-un nou bilanț, șeful Protecției civile, Angelo Borrelli, scrie AFP. Până acum, în peninsulă au murit trei oameni din cauza pneumoniei virale.

Potrivit lui Borrelli, aceste cazuri, care includ cele două persoane decedate vineri și sâmbătă, sunt în număr de 89 în Lombardia. 25 în Veneto, nouă în Emilia-Romagna (în jurul orașului Bologna), 6 în Piemont (Torino) la care se adaugă 3 în regiunea Romei (Latium), care sunt însă cazuri unde virusul a fost contactat în afara Italiei.

Șeful Protecției civile a adăugat că peste 3.000 de teste de detectare a Covid-19 au fost efectuate în ultimele zile și că cel puțin o parte a rezultatelor este așteptată duminică după-amiază.

Borrelli a subliniat că, pentru moment, serviciile sanitare "nu au reușit să găsească pacientul zero", declanșatorul epidemiei din Italia.

Drept pentru care "este dificil de prevăzut amploarea răspândirii" epidemiei, iar "unica măsură valabilă de adoptat a fost închiderea teritoriilor" vizate, a adăugat acesta.

UPDATE 12.32 Numărul de cazuri a sărit de 100. Guvernatorul Lombardiei a spus că în regiune s-a ajuns la 89 de pacienți, față de 54 în ziua anterioară, iar un purtător de cuvânt al guvernatorului din Veneto a informat că aici sunt 19 cazuri, cu 7 mai mult decât sâmbătă.

Autoritățile din cele două regiuni unde se manifestă epidemia au anulat evenimente sportive, inclusiv trei meciuri de fotbal din prima ligă, și au închis școli și universități. Multe companii au transmis angajaților să rămână acasă.

Lombardia și Veneto sunt motorul industriei italiene, împreună acoperind 30% din Produsul Intern Brut al țării.

Agenția de protecție civilă italiană a dat un decret de urgență, guvernul având acum puteri speciale pentru a opri cetățenii să plece sau să intre în zonele cele mai afectate. Miniștrii de resort vor putea, de exemplu, să oprească evenimente sportive sau excursii școlare.

Prima victimă din Italia a fost o femeie de 76 de ani, descoperită joi decedată în locuința ei aflată la 50 km de Milano, și testată pozitiv cu coronavirus.

Un bărbat de 78 de ani a murit din cauza bolii, a doua zi, într-un spital din Padova. Soția și fiica acestuia sunt printre cele 17 persoane infectate cu coronavirus din regiunea Veneto, unde autoritățile iau în considerare anularea celebrului Carnaval din Veneția.

În Lombardia vecină sunt 54 de cazuri, inclusiv un bărbat internat la un spital din Milano. Orașul, în care acum se desfășoară Săptămâna Modei, are o populație de 1,4 milioane.

Numărul localităților intrate în carantină a ajuns la 11: Vo’ Euganeo, Codogno, Castiglione d’Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo și San Fiorano.

Premierul italian Giuseppe Conte a anunțat, la finalul ședinței Consiliului de Miniștri, că poliţiştii şi, la nevoie, forţele armate se vor asigura că sunt respectate măsurile de carantină.

Citește și: