​DOCUMENT Cum le-a apărat Predoiu pe Scutea și Hosu în fața lui Iohannis / Ministrul Justiției acuză secția de procurori a CSM că le-a făcut „procese de intenție” candidatelor la șefia Parchetului General și DIICOT

de Clarice Dinu     HotNews.ro
Joi, 20 februarie 2020, 18:25 Actualitate | Esenţial


Catalin Predoiu
Foto: Guvernul Romaniei
​​Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, susține în adresa în care îi cere președintelui Klaus Iohannis numirea șefilor marilor parchete, că secția de procurori a CSM care a avizat negativ propunerile Gabrielei Scutea, la Parchetul General, și Giorgianei Hosu, la DIICOT, a făcut „procese de intenție” celor două candidate, iar anumite exprimări „malițioase” din hotărâri „sunt de natură a pune sub semnul întrebării obiectivitatea concluziilor”.

Mai mult, potrivit documentului consultat de HotNews.ro, Ministrul Justiției acuză, referindu-se la avizul negativ pentru Scutea, „o tendință de arogare de facto de către secția de procurori a unei prerogative care ține de plin drept Ministrului Justiției, respectiv prerogativa propunerii pentru funcția în cauză”. În acest sens el invocă o decizie a Curții Constituționale din 2018, respectiv cea prin care Iohannis a fost obligat să o revoce pe Kovesi, și în care este remarcat „rolul central” al ministrului Justiției și în procedura de numire a procurorilor șefi.

În adresa trimisă la Cotroceni, Cătălin Predoiu, le laudă pe Gabriela Scutea și Giorgiana Hosu, folosind exprimări de tipul „punct forte”, „prestație excelentă”, „viziune, forță și substanță profesională”, cunoaștere panoramică a problemelor” sau „apreciere unanimă” din partea ministrului și comisiei.

În final, ministrul Justiției susține că avizele negative date de Secția de procurori a CSM celor două candidate nu sunt de natură a-i schimba opinia care a stat la baza deciziei de propunere pe funcțiile de conducere de la Parchetul General și DIICOT.

CONSULTĂ AICI DOCUMENTUL TRANSMIS DE MINISTRUL JUSTIȚIEI LA COTROCENI

Predoiu, despre avizul negativ dat Gabrielei Scutea:

 • Motivele invocate de Consiliul Superior ai Magistraturii - Secţia pentru procurori sunt exprimate fie în termeni generali (imposibil de verificat în mod obiectiv), fie în contradicţie totală cu proiectul de management al candidatei și documentația anexată acestuia, sau chiar în contradicție cu criteriile de evaluare stabilite în cadrul procedurii, axate pe specificul funcţiei pentru care a fost deschisă procedura prevazută de art.54 alin.(1) din Legea nr.303/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
 • Sunt cel putin surprinzătoare concluziile Secţiei pentru procurori, care exprimă puncte de vedere în domenii în care nu dețin expertiză similară unui specialist în management și comunicare.
 • A imputa candidatei “necunoastere” sau “cunoaștere superficială” a acestui domeniu vine în contradicţie flagrantă cu răspunsurile la întrebările adresate, cu Planul managerial și documentația atașată acestuia din care rezultă implicarea în varii proiecte, cât și în dialogul cu instituțiile europene partenere, doamna procuror Gabriela Scutea fiind direct implicată în problematica europeană pe zona de activitate a sistemului judiciar, fiind, dealtfel, cunoscută la nivel personal de către aceste instituții, bucurându-se de aprecieri.
 • Nu în ultimul rând, analiza Secției pentru procurori pare a fi axată pe insatisfacția membrilor secției, generată de împrejurarea că doamna procuror nu a prezentat o veritabilă strategie de resurse umane. Relativ la acest subiect, precizăm că doamna procuror a promovat soluții viabile, realiste în legătură cu modul de utilizare a resurselor umane în vederea realizării obiectivelor propuse în limita competenţelor atribuite prin lege, formularea unei strategii de resurse umane fiind atributul CSM, iar nu al Procurorului General.
 • Totodată, consider că aprecierile Secţiei pentru procurori, referitoare la capacitatea de comunicare a candidatei nu au niciun corespondent în realitate, fiind suficientă reaudierea înregistrărilor audio-video pentru a marca extrem de pozitiv abilităţile de comunicare ale candidatei.
 • Deopotrivă, nu se poate imputa candidatei necunoașterea MCV, din perspectiva faptului că aceasta nu ar fi cunoscut opinia Secţiei pentru procurori în legatură cu o modificare legislativă propusă de secţie.
 • În concluzie, considerăm că “argumentaţia” Secției pentru procurori în vederea emiterii unui aviz negativ pentru doamna procuror Gabriela Scutea este neîntemeiată și se transformă pe alocuri într-un adevărat proces de intenție nemeritat de către candidată, în raport cu cariera acesteia și prestația excelentă avută în cadrul procedurii de selecţie.
 • Dincolo de particularizarea acestui aviz la propunerea în discuție, întreaga substanță a acestuia conturează și sugerează o tendinţă de arogare de facto de către Secţia pentru procurori a unei prerogative care aparţine de plin drept ministrului justiției, respectiv prerogativa propunerii pentru funcția în cauză, întărită și prin considerentele Deciziei Curţii Constituţionale a României nr.358/2018, cu referire și la Decizia Curţii Constituționale a României nr.45/2018, prin raportare la art.132 alin.(1) din Constituţie.

Predoiu, despre avizul negativ dat Giorgianei Hosu:

 • Din Hotărârea Secţiei pentru procurori rezultă că la fundamentarea avizului negativ emis pentru această candidatură au fost avute în vedere aproape în exclusivitate răspunsurile candidatei la interviul desfășurat în faţa Secţiei pentru procurori, fără a fi evaluat în concret Proiectul de management al candidatei și documentaţia vastă atașată acestuia (menţionată însă pe larg în aceeaşi hotărâre, pagina 4), deși printre criteriile de evaluare specifice procedurii de selecție, stabilite atât la nivelul Ministerului Justiției, cât și la nivelul CSM- ului, acestea din urmă aveau cea mai mare pondere în evaluarea candidaturii.
 • Relativ la capacitatea de comunicare publică a candidatei, argumentația Secţiei este cantonată pe "cazul Țăndărei”, în condiţiile în care “ emoția publică” a fost generată de soluția pronunțată de o instanță de judecată, respectiv de o hotărâre judecătorească, în legatură cu care un comunicat al Ministerului Public, respectiv al DIICOT, ar fi scandalizat judecătorii, hotărârile acestora neputând fi puse în discuţie publică de către procurori, cu atât mai mult, cu cât hotărârea în cauză nu a fost și motivată la data la care s-a pronunţat, pe de o parte, iar, pe de altă parte, Inspecţia Judiciară ar fi fost singura abilitată să efectueze verificări în respectiva cauza judiciară
 • În egală măsură considerăm că, referirile la cazul Caracal intră în același registru, candidata fiind pusă în prezența unui proces de intenţie și care nu este de natură a permite concluzii generale de tipul - inabilităţi de comunicare publică.
 • O dispută între Secția pentru procurori și candidată, relativă la modul de selectare a unor procurori în cadrul DIICOT, contrar poziţiei Secției pune sub semnul întrebării obiectivitatea aprecierilor Secției din cuprinsul Hotărării (pagina 12).
 • Totodată, a face un proces de intenţie candidatei, în legatură cu propunerile legislative relative la competența materială a DIICOT este excesiv, având în vedere durata activității desfășurate de candidată în cadrul DIICOT, cât și în domeniul altor structuri de Parchet cu competenţă de a gestiona cauze judiciare având ca obiect infracțiunile la care se face referire în Hotărârea CSM (paginile 12, 13). În același context, alegaţiile Secţiei pentru procurori vin în contradicţie cu evaluările periodice făcute candidatei, în urma cărora a obținut calificative de "foarte bine”.
 • În egală măsură, vă rog să observați că unele exprimări malițioase din cuprinsul Hotărârii CSM, precum cele de la pagina 11 alin.2, sunt de natură a pune sub semnul întrebării obiectivitatea concluziilor Secţiei, cu ocazia emiterii avizului.

În finalul documentului, Cătălin Predoiu reiterează calitățile celor două candidate.

Despre Gabriela Scutea:
 • a avut cea mai solidă prestație și cel mai solid dosar profesional;
 • a dat dovadă de exigență, având o prestație aplicată, concretă, pertinentă și plină de hotărâre;
 • a demonstrat cunoaștere, viziune, forță și substanță profesională;
 • s-a remarcat printr-o cunoaștere profundă a Mecanismului de Cooperare și Verificare și a exigențelor recomandărilor impuse, fiind direct implicată în dialogul cu instituțiile europene partenere, pentru realizarea unor varii proiecte și obiective de natură să introducă performanţa în cadrul Ministerului Public.

Despre Giorgiana Hosu:
 • a prezentat un proiect de management comprehensiv;
 • denotă o cunoaștere panoramică a problemelor și activității DIICOT;
 • cunoaște Direcția și particularitățile anchetelor de competența DIICOT;
 • este axată pe nevoia de cooperare interinstituțională, internă şi externă;
 • este o persoană care manifestă tact, echilibru în procesul de comunicare, modestie și empatie în raport cu colectivul de procurori care activează în Direcţie.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4937 vizualizari

 • +6 (16 voturi)    
  Potitruci (Joi, 20 februarie 2020, 18:36)

  Ozmo [utilizator]

  Toti ! Asta sunteti: niste politruci !!! Pacat de votul dat lui KiWi si PeNeLeaua, pana la urma sunteti din acelasi aluat cu PolitruciiSugaciDragnea !
  • +2 (2 voturi)    
   Perdoiu este Blatul lu DUamna Gabi (Joi, 20 februarie 2020, 23:24)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Ozmo

   Asadar, putem sa ne imaginam ce Troll are PNl, cu sau fara voie ?
 • -1 (11 voturi)    
  Lobby (Joi, 20 februarie 2020, 18:41)

  spirache [utilizator]

  Actualul ministru al sănătății se evidențiază ca in lobbyst fara scrupule cu buzunare foarte largi. Mandatul său vine după mandatul Sorinei Pintea, care de bine, de rău a avut un PR bun prin vizitele surpriza prin diverse spitale. Îmi face impresia că pe timpul PSD banul public se fura de aparatul de stat, iar acum pe timpul PNL banul public se fura de către aparatul de stat și companiile private. Pe timpul PSD trebuia să cunoști pe cineva să intri mai in față la un spital de stat, pe timpul PNL trebuie să știi pe cineva să intri mai in față la un spital privat, prin translatarea fondurilor publice. Acum, asta cu tigarile spune totul. Cele electronice și încălzite sunt nocive(corect, dar sunt mai ieftine). Cele clasice(scumpe), nu se pot reglementa prin lege, ci prin directive, MS devenind un veritabil Consiliu Legislativ. Aștept guvern USR, poate or fi mai cinstiți.
 • +4 (4 voturi)    
  al,a,ai,ale.. (Joi, 20 februarie 2020, 18:47)

  sitizan [utilizator]

  "Secția de procurori AL CSM "
  Complicata si gramatica asta...
 • -2 (6 voturi)    
  v'a infundat sica` (Joi, 20 februarie 2020, 19:20)

  nash pandelica [utilizator]

  can' a dat cu exemplul cotrutzei vs. csm.
  de doua ori respinsa de csm, pe vremea lui base.
  de fapt, csm nu a dat aviz negativ impotriva cotrutzei, o necunoscuta la prima aparitie, ci lui base. ca asa se purta, base era cel hulit.
  csm nu face politica, nuuuu ! sanchi...
  a doua oara propusa la dna, de kaizar klauz, a trecut. alt sef de multumit. acum, can' compozitia csm/ precurori s'a schimbat ...nepolitic, kaizaru nu mai are prea mult credit. s'a schimbat...modificarea. sau cum se spunea mai acum vreo cinspe ani, s'a schimbat schimbarea...
  sa fie la ei, acolo !
  nasol, totusi, sa n'aiba omul lor la dna..mai ales ca vor si schimbarea altei schimbari, cea cu sectia antispaga la precurorii si judecatori, dna urmand sa se ocupe de...situatii.
  s'auzim numai si numai de ghini !
 • +5 (11 voturi)    
  Ce s-a schimbat de cand a venit pnl-ul (Joi, 20 februarie 2020, 20:20)

  dezamagitul [utilizator]

  Care este deosebirea intre pnl si psd care nu au tinut si nu tin cont de nimic sa-si numeasca oamenii in functii cheie . Ce deosebire este intre dubiosul de predoiu si tudorel (azorel), cred ca in defavoarea pnl-istului. Sa argumentam : daca despre azorel stiam ca este pe fata reprezentantul hotilor si borfasilor , credeam ca predoiu este reprezentantul justitiei , dar poate baga cineva mana in foc pentru el , eu ma indoiesc deorece este cam alunecos chiar si si pentru un politician. Daca mai ieri pnl -ul sarea in sus la deciziile psd-ului azi are acelasi comportament ca reprezentantii infractorilor psd. Are mare dreptate clasicul Radu Banciu cand zice ca pnl-ul est un psd mai prost. Inchipuiti-va ca daca pnl-ul nu mai are aliati pe nimeni nici chiar pe tradatorul psd-ului ponta si tradatorul pnl-ului si al psd-ului tariceanu isi permite asemenea actiuni dar cand va avea majoritate in parlament va mai tine cont de cineva , Sper sa nu faca ca hitler care si el se pare a fost ales in mod democratic.Cred ca era mai buna si increzuta de bircal pe care o apreciau si americani in ultimul timp decat acest neicanimeni de predoiu care niciodata nu a reusit sa fie ales , a ocupat doar functii prin numire politica nu pe valoare.Ganditi-va bine la ultimile ei actiuni , cine l-a adus pe fugarul de mazare si pe doamna de fier din pnl udrea si alte actiuni ale ei ca nici psd-ului nu o mai vor .
 • +2 (8 voturi)    
  Rusineee (Joi, 20 februarie 2020, 21:10)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Numiri politice de tip Tudorel Toader. Predoiu & KWI isi bat joc de noi. NESIMTIRE „liberala” Pacat de votul dat neamtului. Cât despre uslașii lui ORBAN 1,2 - de aștia scapam la toamna. SUNT MAI RAI DECAT ORICE INCHIPUIRE !I
 • +4 (8 voturi)    
  Bravo Catala! (Joi, 20 februarie 2020, 22:37)

  yol [utilizator]

  Nici buborel nu se gandea ca v-apucati sa faceti numirile dupa legile facute de el.
 • 0 (2 voturi)    
  despre (Joi, 20 februarie 2020, 23:25)

  costelo999 [utilizator]

  nu iese nimeni in piata victoriei? pentru independenta justitiei? aveti dubla masura? va place holera galbena, sunteti multumiti? asta este romania normala a ficusului sibian, si sa vedeti ce o sa mai vina de la pinguinii galbeni....
  • -2 (2 voturi)    
   deja stim ce va veni (Vineri, 21 februarie 2020, 1:16)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui costelo999

   distrugerea tarii si a vietilor noastre
   • 0 (0 voturi)    
    ))))) sechele de pe vremea lui Funar (Vineri, 21 februarie 2020, 10:11)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui srpc

    Week end frumos îți doresc !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by