În timp ce Noua Zeelnadă, Australia, Japonia și Hong Kong au trecut deja în 2020, în alte părți ale globului lumea încă este în febra pregătirilor pentru trecerea în Noul An, cu tradiții locale, dar și spectacole de lumini. Artificiile au lipsit însă în orașe din Australia, mistuită de incendiile de vegetație, dar și în Hong Kong din cauza protestelor.

Noua Zeelanda Anul NouFoto: Captura video

În Japonia, care a trecut deja în 2020, oamenii au mers la temple pentru a se ruga, având în vedere că nou an este legat de așa numita epocă Reiwa. În calendarul vechi japonez, legat de regulile împăraților, Epoca Reiwa a început deja în luna mai, odată cu înscăunarea noului împărat Naruhito.

Cu toate acestea, oamenii celebrează primul Revelion al noii epoci, ceea ce reprezintă o sărbătoare importantă pentru japonezi, notează Guardian.

În Hong Kong, care a fost zguduit de masive proteste pe parcursul anului 2019, pregătirile au fost puțin mai complicate. Pentru prima dată în 10 ani, autotritățile au anulat tradiționalul spectacol de focuri de artificii de la miezul nopții.

În schimb, un spectacol de lumini și muzică, cel mai mare din lume, ”Simfonia Luminilor”, este cel care marchează trecerea în 2020, cu tot felul de efecte speciale.

Cu un minut înainte de Anul Nou, fațada Centrului de Expoziții s-a transformat într-un ceas gigantic, pentru numărătoarea inversă care anunță intrarea în 2020. Evenimentul are loc în condițiile în care străzile au fost blocate pentru o vreme de protestatari care au cerut oamenilor să nu renunțe la lupta pentru democrație.

Protestatarii s-au dispersat în momentul în care și-a făcut apariția poliția, pentru a curăța străzile de umbrele (simbolul mișcării de protest), schelete din metal ale brazilor de Crăciun sau chiar obiecte de mobilier.

Și în China a fost sărbătoare.

Londra se pregătește și ea de trecerea în Noul An, poliția avertizând oamenii care vor să celebreze Revelion în stradă, la evenimentele de pe malurile Thamisei, să aibă bilet. Peste 100.000 de bilete au fost vândute pentru spectacolul de lumini din centrul Capitalei.

Australia a trăit unul dintre cele mai dificile momente, în mare parte din țară spectacolele de artificii fiind anulate din cauza incendiilor masive de vegetație care mistuie regiuni întregi din luna septembrie.

Noua Zeelandă a intrat în 2020, la 13.00, ora României, cu un show spectaculos cu jocuri de lumini, lasere şi artificii, urmând să pășească în noul an Australia, Japonia şi Coreea de Sud. Samoa, părţi din Kiribati şi Tonga din Oceania au fost primele locuri din lume care au trecut în anul 2020.

Trecerea în 2020 este marcată și de Papa Francisc, care a transmis un mesaj pe twitter, în care vorbește despre bucuria de a trăi împreună cu Dumnezeu acest moment și de a-i împărtăși grijile și speranțele în noul an.

Și în România oamenii sunt așteptați la spectacolul de Revelion din Piața Constituției, ca, de altfel, și la evenimentele organizate în centrele mai multor orașe.