Australia a trecut în 2020, unul dintre orașele în care Anul Nou vine cel mai devreme, având în vedere fusul orar, fiind Sydney. În timp ce în restul țării nu s-au mai ținut evenimentele publice obișnuite din cauza incendiilor puternice de vegetațiecare durează deja din septembrie, Sydney a marcat trecerea în 2020 cu un tradiţional foc de artificii impresionant.

HotNews.roFoto: Hotnews

Când în alte orașe de pe glob se fac ultimele pregătiri, cerul ia foc deasupra portului din Sydney și mai bine de un milion de oameni se adună pe chei sau în ambarcațiunile care plutesc în golf. Printre atracții se numără și declanșarea sistemelor pirotehnice montate pe impresionantul pod din port, acesta fiind considerat unul dintre cele mai frumoase spectacole de artificii din lume.

În schimb, tradiţionalul show de artificii care urma să fie prezentat de Revelion în Canberra, capitala Australiei, a fost anulat din cauza riscului crescut de incendii de vegetaţie. Peste 4.000 de oameni au fost evacuate, iar bilanțul morților a ajuns la 12.

Peste 3,4 milioane de hectare de vegetație au ars, aproximativ o mie de case au fost distruse și nouă persoane, printre care și doi pompieri voluntari, au murit în urma acestor incendii.

De altfel, peste un sfert de milion de persoane au semnat o petiție online prin care se cerea anularea focurilor de artificii de Revelion din Sydney. Potrivit semnatarilor petiției, banii cheltuiți pe acest spectacol ar trebui să fie oferiți pompierilor care se luptă cu incendiile ce amenință orașul, informează BBC, citat de Mediafax.

Anul trecut, spectacolul a costat aproximativ patru milioane de dolari americani. Semnatarii petiţiei spun că show-ul "ar putea traumatiza unii oameni", care se confruntă "cu suficient fum în aer". Primarul oraşului a refuzat să anuleze focul de artificii, susţinând că nu ar fi niciun beneficiu în acest sens, pentru că pregătirile sunt deja făcute de 15 luni şi mare parte din buget a fost cheltuită. Samoa, părţi din Kiribati şi Tonga din Oceania au fost primele locuri din lume care au trecut în anul 2020.

A urmat Noua Zeelandă, iar în Auckland, cel mai mare oraş, zeci de mii de oameni s-au adunat în jurul Turnului Sky, unde a fost organizat un show de artificii. În premieră, celebrul turn a fost decorat anul acesta cu animaţii şi jocuri laser. Ultimele regiuni de pe Glob care vor spune "La mulţi ani, 2020!" vor fi insulele Howland şi Baker, la 25 de ore după Auckland.