Bugetul României nu își permite la acest moment o reducere de TVA, nefiind un lucru bun ca această taxă să scadă de azi pe mâine, spune președintele Klaus Iohannis, în contextul în care PSD a dat undă verde în comisii pentru reducerea TVA la 16%.

TVAFoto: Pixabay

"În acest moment, bugetul României nu-și permite o reducere de TVA. În perspectivă, este posibil să discutam așa ceva, dacă lucrurile merg bine, dar de azi pe mâine să scădem TVA nu mi se pare un lucru bun", a declarat, marți, președintele Klaus Iohannis.

Propunerea legislativă privind reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16% de la 1 ianuarie 2020 a primit, marţi, raport favorabil din partea Comisiei pentru buget-finanţe a Camerei Deputaţilor. Decizia a fost impusă de majoritatea PSD din comisie. Astfel, 13 voturi au fost pentru, iar 2 împotrivă, acestea din urmă aparținând PNL și USR. Propunerea legislativă a fost făcută de cinci deputați PNL pe când partidul era în opoziție. PSD a blocat în vremea în care social-democrații erau la guvernare.

Proiectul aduce modificări Codului fiscal şi prevede, pe lângă reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16%, şi extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 5%, faţă de cota redusă de 9%, pentru "livrarea de alimente destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele".

Proiectul a fost adoptat de Senat în 21 octombrie, iar Camera Deputaţilor este for decizional. El a fost iniţiat de către cinci deputaţi PNL (Gabriel Andronache, Lucian-Ovidiu Heiuş, Sorin-Dan Moldovan, Nicolae Neagu, Florin Roman).