Un număr record de alegători au votat, duminică, în Hong Kong, în cadrul alegerilor locale, primul test electoral care are loc după cele aproape 6 luni de proteste masive pro-democrație, marcate de ciocniri violente cu forțele de ordine. Cu o oră înainte de închiderea urnelor, datele oficiale indicau o prezență de 69%. Procesul electoral s-a desfășurat fără incidente majore, potrivit Reuters.

proteste Hong Kong 9Foto: Alexandra Radu

UPDATE 17.04: Secțiile de votare s-au închis în Hong Kong, alegerile decurgând fără incidente majore. Cu o oră înainte de închiderea urnelor, datele guvernamentale indicau o prezență de 69%, până la ora 21.30 (ora locală). Astfel, votaseră 2,9 milioane de oameni din totalul de 4 milioane câte s-au înscris în registrul electoral. În ultimele alegeri din 2015, votaseră 1,47 milioane de cetățeni.

Secțiile de votare au fost deschise la ora 7.30 (ora locală) și vor fi închise la 23.30. Până la 16:30 au votat peste 2,1 milioane din totalul de 4,1 milioane câți s-au înscris în registrul electoral, ceea ce înseamnă 52.14%, potrivit BBC News.

Astfel prezența este cu mult mai mare față de alegerile din 2015, când, la aceeași oră, votaseră doar 754,705 (24.18%), potrivit datelor oficiale.

În total, la ultimele alegeri au votat doar 1,467 milioane de alegători, iar în registrul electoral erau înscriși doar 3,1 de votanți.

Activiștii pro-democrație au făcut apel la oameni să nu bruieze alegerile, în timp ce forțele de ordine s-au mobilizat și păzesc secțiile de votare, autoritățile amenințând că procesul electoral va fi suspendat dacă se înregistrează incidente.

Alegerile sunt văzute ca un test privind legitimitatea liderului Carrie Lam, director executiv al orașului.

În același timp, demonstranții pro-democrație speră ca votul lor masiv să dea un semnal clar împotriva Chinei, după luni de proteste antiguvernamentale.

Peste 400 de consilieri locali ar urma să fie aleși în cadrul scrutinului de duminică.

Activiștii pro-democrație speră să reușească o întărire a reprezentării lor în consiliul local, care, în mod tradițional, are o influență semnificativă asupra alegerii directorului executiv orașului.

Pe de altă parte, candidații pro-Beijing fac apel la votanți să îi susțină, pentru a arăta frustrarea față de instabilitatea cauzată de protestele masive și violențele de stradă.

Peste 1.000 de candidați s-au înscris în cursa pentru cele 452 de locuri în consiliu care, în prezent, este dominat de partidele pro-China.