Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu l-a informat luni pe ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, Péter Szijjártó, că, la solicitarea prim-ministrului României, cimitirul din Valea Uzului va intra în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, scrie agenția de presă MTI, care citează un comunicat al ministerului de la Budapesta.

HotNews.roFoto: Hotnews

Péter Szijjártó a solicitat omologului său român să înceapă, cât mai curând posibil, consultările dintre departamentele abilitate pentru îngrijirea cimitirelor militare ale celor două ministere pentru a restabili ordinea, în conformitate cu obligaţiile bilaterale şi internaţionale.

Conform sursei citate, "cei doi miniştri au subliniat şi au confirmat necesitatea unei soluţii paşnice".

În comunicat se mai menționează că Ministerul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior se află, de asemenea, în contact permanent cu UDMR, cel mai mare partid maghiar din România.

Duminică, la o zi după ce premierul Dăncilă a propus preluarea de către Ministerul Apărării a cimitirului de la Valea Uzului, unde au avut loc scene extrem de tensionate între români și maghiari de Ziua Eroilor, ministrul Apărării, Gabriel Leș, a anunțat că pregătește un memorandum în acest sens. Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, susține însă că soluția nu e naționalizarea, ci respectarea legii.

Tensiunile între autoritățile române și maghiare au început la jumătatea lunii mai, când Primăria Dărmănești a ridicat zeci de cruci pentru eroii români în cimitirul de la Valea Uzului. Acestea au fost ulterior acoperite cu saci negri de câțiva cetățeni maghiari. După aceste incidente, în 3 iunie, Consiliul Județean Harghita a decis că cimitirul va putea fi vizitat doar o oră pe săptămână.

Mai multe asociații de români au anunțat pentru 6 iunie, Ziua pomenirii eroilor români, intenția de a merge în acest cimitir pentru a comemora soldații români. După acest anunț, senatorul UDMR Tanczos Barna a anunţat, în aceeași zi, că membri ai comunităţii maghiare din Harghita şi Covasna vor organiza un protest „paşnic” la cimitir, deoarece nu sunt de acord „ca până la soluţionarea problemei din Valea Uzului să aibă loc orice inaugurare sau orice sfinţire a crucilor de acolo”.

De Ziua Eroilor însă tensiunile au explodat, poarta a fost ruptă, iar românii, împreună cu un sobor de preoți, au intrat în cimitir, unde a avut loc o slujbă de sfințire.