La o zi după ce premierul Dăncilă a propus preluarea de către Ministerul Apărării a cimitirului de la Valea Uzului, unde au avut loc scene extrem de tensionate între români și maghiari de Ziua Eroilor, ministrul Apărării, Gabriel Leș, anunță că pregătește un memorandum în acest sens. Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, susține însă că soluția nu e naționalizarea, ci respectarea legii.

Cimitir Valea UzuluiFoto: Hotnews

„În urma analizei situației concrete a Cimitirului eroilor căzuți în cele două războaie mondiale de la Valea Uzului, Ministerul Apărării Naționale a demarat procesul de fundamentare a procedurilor legale pentru preluarea în administrare a acestei necropole de război. Astfel, MApN va pregăti un Memorandum prin care va solicita Guvernului României preluarea acestui cimitir, în vederea menținerii statutului de cimitir internațional al acestei necropole de război, având în vedere faptul că aici sunt înhumați militari de mai multe naționalități, respectiv militari ungari, români, germani, ruşi, sârbi, austrieci și italieni”, a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leș, pentru Mediafax.

Potrivit ministrului, procesul de preluare a Cimitirului din Valea Uzului presupune consultarea tuturor părților implicate.

„Structurile MApN care vor prelua responsabilitățile administrării cimitirului internațional vor asigura respectarea dreptului neîngrădit al fiecarei țări de a-și comemora eroii căzuți în luptă și care sunt înmormântați aici. De asemenea, MApN are capacitatea să asigure efectuarea activităților de protejare și întreținere a mormintelor și de reabilitare a operelor comemorative existente în cadrul acestui cimitir internațional, în deplin respect al normelor de drept internațional aplicabile și al acordurilor bilaterale ale statului român încheiate în acest domeniu cu țările care au eroi care odihnesc în cimitirul de la Valea Uzului”, a mai subliniat Gabriel Leș.

Potrivit unor surse avizate, procedura de preluare de către MApN a Cimitirului ar putea fi încheiată în maximum 30 de zile, în cazul în care există consens din toate punctele de vedere.

Borboly: „Dacă n-a păsat guvernului, vine acum să fie băiat bun?”

Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, susține însă că soluția nu e naționalizarea, ci respectarea legii. El se referă la faptul că până acum de cimitirul din Valea Uzului s-a ocupat primăria Sânmartin, din județul Harghita, pe raza teritorială a căreia se află, potrivit legii, satul Valea Uzului. Însă, din cauza unor litigii privind granița dintre Bacău și Harghita, primarul din Dărmănești a folosit date de la oficiul de cadastru care înglobau localitatea în județul Bacău.

„Trebuie cinstiți toți eroii, asta am spus întotdeauna. Însă soluția nu e naționalizarea, ci delimitarea să fie făcută conforn legii. Voluntarii și comuna Sânmartin se ocupă de acest cimitir din anii 90 încoace. Dacă n-a păsat guvernului, vine acum să fie băiat bun? Dacă nu se respectă legea și nu se stabilește granița dintre cele două localități, poate să vină si ministrul Apărării, și ministrul de Interne și oricare alt ministru, abuzuri se vor tot întâmpla”, a declarat Borboly, pentru HotNews.ro.

Tensiunea a început la jumătatea lunii mai, când Primăria Dărmănești a ridicat zeci de cruci pentru eroii români în cimitirul de la Valea Uzului. Acestea au fost ulterior acoperite cu saci negri de câțiva cetățeni maghiari. După aceste incidente, în 3 iunie, Consiliul Județean Harghita a decis că cimitirul va putea fi vizitat doar o oră pe săptămână. Mai multe asociații de români au anunțat pentru 6 iunie, Ziua pomenirii eroilor români, intenția de a merge în acest cimitir pentru a comemora soldații români. După acest anunț, senatorul UDMR Tanczos Barna a anunţat, în aceeași zi, că membri ai comunităţii maghiare din Harghita şi Covasna vor organiza un protest „paşnic” la cimitir, deoarece nu sunt de acord „ca până la soluţionarea problemei din Valea Uzului să aibă loc orice inaugurare sau orice sfinţire a crucilor de acolo”.

De Ziua Eroilor însă tensiunile au explodat, poarta a fost ruptă, iar românii, împreună cu un sobor de preoți, au intrat în cimitir unde a avut loc o slujbă de sfințire.