Românii și maghiarii nu se înțeleg nici pe viața de apoi. De ziua eroilor, la cimitirul de la Valea Uzului, pe care și-l dispută Bacăul și Harghita, maghiarii au făcut lanț uman și s-au rugat în fața gardului, românii au rupt poarta cimitirului și au făcut slujbă peste morminte. Cei mai nervoși au fost românii care s-au imbrâncit cu jandarmii, au dat cu steagurile în maghiari și i-au trimis la Budapesta și nu numai...

Ziua Eroilor la Valea Uzului Foto: Hotnews

Totul a început la jumătatea lunii mai, când Primăria Dărmănești a ridicat zeci de cruci pentru eroii români. Acestea au fost ulterior acoperite cu saci negri de câțiva cetățeni maghiari. După aceste incidente, în 3 iunie, Consiliul Județean Harghita a decis că cimitirul va putea fi vizitat doar o oră pe săptămână. Mai multe asociații de români au anunțat pentru 6 iunie, Ziua pomenirii eroilor români, intenția de a merge în acest cimitir pentru a comemora soldații români. După acest anunț, senatorul UDMR Tanczos Barna a anunţat, în aceeași zi, că membri ai comunităţii maghiare din Harghita şi Covasna vor organiza un protest „paşnic” la cimitir, deoarece nu sunt de acord „ca până la soluţionarea problemei din Valea Uzului să aibă loc orice inaugurare sau orice sfinţire a crucilor de acolo”.

Ce mesaj posta pe Facebook, în limba maghiară, Borboly Csaba, preşedintelui Consiliul Judeţean Harghita, cu două zile înainte de incidentele de vineri:

„Un lanţ de viaţă pentru pacea eroilor! Nu pierdeţi pacea strămoşilor noştri! Creaţi un lanţ de viaţă în jurul cimitirului de la Valea Uzului. Ţinând mâinile unul pe altul, suntem puternici! Să ne întâlnim joi, 6 iunie, la ora 4 p.m., la cimitirul militar din Valea Uzului” (sursa - Informația Harghitei)

Citește pe larg despre: