Crucile ridicate pentru eroii români din cimitirul Valea Uzului, acoperite cu saci negri / Cimitirul, subiect de dispută între autoritățile române și cele maghiare

de MH     HotNews.ro
Vineri, 17 mai 2019, 13:38 Actualitate | Esenţial


Cruci Valea Uzului
Foto: Facebook
Zeci de cruci ridicate pentru eroii români, precum și monumentul amplasat de Primăria orașului băcăuan Dărmănești în Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului, au fost profanate, fiind acoperite cu saci negri de gunoi, potrivit unor fotografii postate pe rețelele de socializare. Poliția Bacău a anunțat vineri că a declanșat o anchetă.

Cimitirul eroilor Valea Uzului - aflat la granița dintre județele Bacău și Harghita - este subiect de dispută între UDMR și autoritățile locale, după ce Primăria Dărmănești a amenajat o parte a cimitirului pentru a amplasa și cruci ale unor eroi români lângă crucile eroilor maghiari. Reprezentanții Primăriei Sânmartin din Harghita susțin însă că cimitirul este pe teritoriul comunei și că era nevoie de autorizație de construcție emisă de ei.

Pe Facebook și pe site-uri de limba maghiară au apărut, vineri dimineață, imagini în care se poate vedea cum toate cele 52 de cruci ridicate pentru eroii români căzuți în primul și în cel de-al doilea război mondial și monumentul amplasat de Primăria Dărmănești au fost acoperite cu saci negri de plastic care sunt lipiți cu bandă adezivă.

Reprezentanții Poliției Județene Bacău au anunțat că a fost declanșată o anchetă în cazul acestui incident, care a avut loc joi.

"Polițiștii s-au autosezizat cu privire la imaginile apărute în spațiul public legate de cimitirul internațional Valea Uzului și se fac cercetări la fața locului pentru a se stabili situația de fapt, iar în funcție de rezultatele anchetei se va da o soluție legală prin unitatea de Parchet. Se fac toate activitățile pe care le implică o astfel de cercetare penală, iar în funcție de rezultat se va face și încadrarea infracțiunii”, a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al Poliției Bacău, Cătălina Crețu.

În cursul nopții de joi spre vineri, cimitirul a fost păzit pentru a nu se mai înregistra incidente. Aceștia au și scos sacii negri de plastic de pe crucile eroilor români.

Vineri ar fi urmat să aibă loc ceremonia de inaugurare a zonei amenajate de Primăria Dărmănești, dar aceasta a fost amânată. Primarul din Dărmăneşti, Constantin Toma, a invocat că nu doreşte ca evenimentul să aibă loc în campania electorală.

Ministerul Culturii a transmis însă Primăriei Dărmăneşti că proiectul de reabilitare a Cimitirului Internaţional al Eroilor Valea Uzului nu a primit avizul Comisiei pentru Monumente de For Public şi prin urmare se află în imposibilitatea legală de a inaugura parcela eroilor români. De asemenea, Inspectoratul Regional în Construcţii Nord-Est a transmis o adresă Prefecturii Bacău în care a avertizat că autorizaţia de construire semnată de primarul din Dărmăneşti, privind amplasarea monumentului în Cimitirul Internaţional Valea Uzului şi a 50 de cruci pentru eroii români a fost emisă „cu nerespectarea prevederilor legislaţiei în vigoare”, scrie Ziarul de Bacău. Reprezentanţii Inspectoratului i-au cerut prefectului Maricica Luminiţa Coşa să analizeze oportunitatea atacării în contencios administrativ a autorizaţiei şi să ceară anularea acesteia.

La începutul lunii mai, liderul UDMR, Kelemen Hunor, i-a cerut premierului Viorica Dăncilă "să oprească denigrarea memoriei soldaților maghiari" și să intervină pentru oprirea deciziei Primăriei Dărmănești de amplasare a mormintelor soldaților români în cimitirul din Valea Uzului.

Potrivit UDMR, cimitirul militar aparține comunei Sânmartin și a fost renovat din resursele primăriei, din donațiile Ministerului ungar al Apărării și din contribuții ale unor persoane fizice, fiind amplasate aproximativ șase sute de cruci din lemn, pe care au fost inscripționate numele soldaților maghiari uciși în bătăliile care au avut loc în Valea Uzului în primul război mondial. În 1994, în cimitir a fost ridicat şi un monument dedicat militarilor maghiari căzuţi în zonă în al doilea război mondial, aici având loc comemorări în fiecare an la 26 august.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13716 vizualizari

 • +11 (19 voturi)    
  Și ce să găsească milițienii noștri? (Vineri, 17 mai 2019, 14:07)

  prec [utilizator]

  Ei au probleme cu retenția salivei, darămite să mai găsească ceva, pe cineva.
 • +17 (19 voturi)    
  Provocatori ordinari, vin alegerile, nu? (Vineri, 17 mai 2019, 14:47)

  V. Istina [utilizator]

  Cui ii pasa de mortii aia, nu?

  PSD-ul si UDMR-ul sa primeasca voturi, doar asta conteaza!
  • -13 (15 voturi)    
   Sa nu exageram. (Vineri, 17 mai 2019, 16:31)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui V. Istina

   Is doar europarlamentarele. Nimeni nu le vede ca si ceva important. Adica de "sa pui pungid e gunoi pe cruci" de important.
 • 0 (20 voturi)    
  Asteptam declaratii si vizite de la Hans Klemm! (Vineri, 17 mai 2019, 16:49)

  Lok [utilizator]

  Doar e foarte interesat de orice discriminare si vandalizare a oricarei etnii si nationalitati, nu?
  • -5 (15 voturi)    
   Mormantele ostasilor maghiari au fost vandalizati (Vineri, 17 mai 2019, 17:56)

   banatul e fruncea [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   Exista tratat intre Romania si Ungaria despre protectia reciproca a mormantelor! Acele cruci ortodoxe au fost ridicate ilegal, acuma o luna, peste mormantele ostasilor maghiari cazuti in Luptele dintr-e armata Austro-Ungara si cea Romana. . Daca vreti puteti gasi si numele ostasilor maghiari. Ministerul apararii a oprit lucrarile. Asa ca inainte sa sariti cu totii, poate ar fi bine sa aflam toate informatiile...
   • +6 (8 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 17 mai 2019, 21:46)

    [anonim] i-a raspuns lui banatul e fruncea

    • -1 (1 vot)    
     De unde stii? (Sâmbătă, 18 mai 2019, 15:34)

     democtrates [utilizator] i-a raspuns lui

     iti dai numai cu opinia , afla concret despre ce este vorba. Ce ar fi ca in Ungaria sau in orice alta tara peste osemintele ostasilor romani sa fie puse cruci cu numele altor persoane ?
     De unde stii ca apartine judetului Bacau? Postezi ca sa te aflii in treaba. Indiferent de natie atat de prost suntem ca cadem in asemenea manipulari inainte de alegeri. Ce a fost a fost sa ne indreptam atentia pe viitor ALATURI, pentru ca viitorul arata rau.
  • 0 (0 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 18 mai 2019, 11:47)

   [anonim] i-a raspuns lui Lok

 • +8 (12 voturi)    
  se aplica legea (Vineri, 17 mai 2019, 16:53)

  ilie57 [utilizator]

  vinovatii sa plateasca.
  Sistem de supraveghere, ... se poate rezolva
  • -5 (9 voturi)    
   exact, unde-i lege, nu-i tocmeala (Vineri, 17 mai 2019, 19:34)

   stupidu [utilizator] i-a raspuns lui ilie57

   nu trebuie nici un sistem de supraveghere:
   "De asemenea, Inspectoratul Regional în Construcţii Nord-Est a transmis o adresă Prefecturii Bacău în care a avertizat că autorizaţia de construire semnată de primarul din Dărmăneşti, privind amplasarea monumentului în Cimitirul Internaţional Valea Uzului şi a 50 de cruci pentru eroii români a fost emisă „cu nerespectarea prevederilor legislaţiei în vigoare”, scrie Ziarul de Bacău."
   primarul din darmanesti a amplasat ilegal crucile respective intr-un cimitir care nici macar nu tine de tarlaua lui. ma gindesc ca legal ar trebui sa scoata crucile de acolo.
 • -3 (15 voturi)    
  Cimitirul este al soldatilor maghiari, sunt 600 de (Vineri, 17 mai 2019, 17:45)

  ilex2013 [utilizator]

  de cruci de lemn. Acolo in fiecare an la 29 august se comemoreaza memoria soldatilor maghiari care si-au pierdut viata in cele doua razboaie mondiale asa cum sunt cimitire ale soldatilor germani, britanici, sovietici. etc...ce cauta crucile soldatilor romani acolo puse la 75 de ani de la terminarea razboiului ????Nu stiu cine a profanat un cimitir si linistea celor de acolo ...
  • 0 (0 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 18 mai 2019, 11:50)

   [anonim] i-a raspuns lui ilex2013

 • +6 (10 voturi)    
  URAT (Vineri, 17 mai 2019, 18:02)

  iareu [utilizator]

  pe astia se bazeaza PSDerbedeii
  Va place?????
  hai la vot
 • -3 (11 voturi)    
  Dezamăgit de Hotnews (Vineri, 17 mai 2019, 19:44)

  Lucifier [utilizator]

  Un primar român din jud. Bacău a amplasat ilegal niște bucăți de beton în formă de cruce pe care scrie „erou român necunoscut” într-un cimitir unguresc din jud. Harghita, în plină campanie electorală. În cimitir sînt îngropați și unguri morți în luptă, dar nu și români. Deci crucile alea (dacă merită să li se spună „cruci”) nu sînt ale eroilor români, cum spune titlul, fiindcă ei nu există în cimitirul acela. Sînt ale primarului român. Cine ce a profanat de fapt?
  • +5 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 17 mai 2019, 21:49)

   [anonim] i-a raspuns lui Lucifier

   • -2 (2 voturi)    
    lui mistrelutz mistret si tuturor de teapa lui (Sâmbătă, 18 mai 2019, 15:09)

    hopilau [anonim] i-a raspuns lui

    "tutulor malilor cunoscatori" de legi si tratate internationale: (Bine, noi minoritarii nu putem sa avem pretentia sa fiti si cititi si doctori in drept international)

    Art. 15. - Modificarea sau strămutarea mormintelor ori a operelor comemorative de război se face cu avizul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor. !!!!! !!!!!!!!!!!!!
    Art. 16. - Modificarea suprafeţelor pe care sunt amplasate, strămutarea sau reamenajarea mormintelor de război străine, precum şi orice intervenţie asupra operelor comemorative de război străine aflate pe teritoriul României se fac numai cu aprobarea Guvernului şi sub supravegherea Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, în conformitate cu tratatele internaţionale, iar în lipsa acestora, prin hotărâre a Guvernului, după ce a fost înştiinţat statul interesat şi s-au stabilit pe cale diplomatică detaliile unor asemenea intervenţii. !!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!
    (2) La reorganizarea, extinderea sau construirea cimitirelor de onoare se vor respecta normele tehnice prevăzute în Regulamentul de organizare şi funcţionare a Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor.
    (3) Este interzisă înhumarea în cimitirele sau în parcelele de onoare a altor persoane decedate decât cele prevăzute la art. 2-4. !!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!
   • -1 (1 vot)    
    cimitirul apartine de harghita (Sâmbătă, 18 mai 2019, 23:59)

    stupidu [utilizator] i-a raspuns lui

    deschide un google maps si vezi imaginea din satelit. ce naiba e atit de greu sa verifici o treaba inainte de a dezinforma?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by