Prima reacție a PSD după decizia CCR privind inițiativa "Fără penali”. Nicolicea: Dacă Parlamentul ar legifera așa, interdicţia ar fi doar la funcţiile alese. S-ar da liber ca la celelalte funcții să se umple de penali

de MH     HotNews.ro
Marţi, 9 aprilie 2019, 18:22 Actualitate | Esenţial


Eugen Nicolicea
Foto: Agerpres
Deputatul PSD Eugen Nicolicea spune că inițiativa USR de revizuire a Constituției "Fără penali în funcții publice” - care marți a primit undă verde de la Curtea Constituțională - este una mincinoasă, pentru că nu este vorba despre toate funcţiile publice, ci doar despre funcțiile alese. Propunerea de revizuire a Constituției trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, dar deputatul PSD susține că dacă Parlamentul ar legifera în această formă, s-ar limita interdicţia doar la funcţiile alese și "s-ar da liber ca la celelalte funcții să se umple de penali".

Eugen Nicolicea a ținut să sublinieze că CCR a dat undă verde în ceea ce priveşte constituţionalitatea inițiativei USR, care este una "mincinoasă". Deputatul PSD mai susține că dacă Parlamentul ar legifera în această formă, s-ar limita interdicţia doar la funcţiile alese și s-ar da liber ca la celelalte funcții să se umple de penali.

"Strâng semnături pentru fără penali în funcţii publice şi când te uiţi în text constaţi că nu este vorba de toate funcţiile publice, ci doar de două, trei categorii de funcţii: deputaţi, senatori, preşedintele României, deci funcţii alese. Or, o astfel de minciună prezentată în faţa unor semnatari... Poate că persoanele respective îşi doreau să fie fără penali în toate funcţiile publice şi nu am înţeles de ce au făcut această deosebire cei de la USR, adică doar fără penali în funcţiile alese. Ar putea să aibă o urmare la care nici nu s-au gândit, şi anume, dacă acest lucru ar fi legiferat în acest sens, adică Constituţia ar limita această interdicţie doar la funcţiile alese. Celelalte legi care fac nişte limitări pentru alte funcţii ce nu sunt alese ar deveni neconstituţionale. Adică s-ar da liber ca la toate funcţiile, altele decât alese, să se umple de penali. Ca procedură, intră în dezbaterea parlamentară, se amendează sau nu se amendează, se aprobă sau nu se aprobă, depinde de atitudinea celor care au făcut-o şi cred că ar trebui să înceapă cu: Români v-am minţit", a declarat Nicolicea, la Parlament.


Iniţiativa "Fără Penali în funcţii publice” propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: "Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Constituția prevede în prezent, la articolul 37, următoarele: "(1) Au dreptul de a fi aleşi cetăţenii cu drept de vot care îndeplinesc condiţiile prevăzute în articolul 16 alineatul (3) , dacă nu le este interzisă asocierea în partide politice, potrivit articolului 40 alineatul (3). (2) Candidaţii trebuie să fi împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 de ani pentru a fi aleşi în Camera Deputaţilor sau în organele administraţiei publice locale, vârsta de cel puţin 33 de ani pentru a fi aleşi în Senat şi vârsta de cel puţin 35 de ani pentru a fi aleşi în funcţia de Preşedinte al României”.

Potrivit Constituției, propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

24536 vizualizari

 • +13 (15 voturi)    
  E batalia mare in PSD pentru titlul de Moron Sef (Marţi, 9 aprilie 2019, 18:31)

  AliKimiku [utilizator]

  Nicolicea e f bine clasat.
  • +5 (7 voturi)    
   daca asa a spus, atunci (Marţi, 9 aprilie 2019, 19:44)

   Dimijoarei_Obt [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

   este un idiot !
  • +3 (5 voturi)    
   Comment sters de user (Miercuri, 10 aprilie 2019, 10:28)

   complet_ret [anonim] i-a raspuns lui AliKimiku

 • +11 (13 voturi)    
  Da, de acord ca e limitata, putea fi extinsa (Marţi, 9 aprilie 2019, 18:35)

  LiviuX [utilizator]

  Intr-adevar nu sesizasem asta, nu inteleg de ce s-au limitat la doar atat. Dar cine opreste parlamentul sa extinda aceasta modificare la toate functiile publice? NIMENI. Si apoi se va vedea la referendum-ul de validare daca lumea e de acord.
  • +5 (5 voturi)    
   E vorba de art. 37 din Constitutie (Marţi, 9 aprilie 2019, 21:22)

   kokos [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

   care se refera la dreptul de a fi ALES in functii publice. De la inceput a fost vorba de persoane ALESE.
  • +7 (9 voturi)    
   @liviux (Miercuri, 10 aprilie 2019, 0:57)

   sile1 [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

   Pentru functiile publice exista deja reglementari legale prin care cei cu cazier nu pot ocupa functii in sistem.
   De aceea Dragnea nu a putut fi prim-ministru

   Pentru functiile alese ( parlamentari,presedintele tarii de pilda ) nu exista aceasta reglementare

   Prin ceea ce se propune acum a se introduce in constitutie se va impune si alesilor sa nu aiba cazier realizandu-se astfel o uniformizare a prevederilor legale atat pentru functii publice cat si pentru cele alese.

   Nicolicea ori e prost ori e manipulator.
   • +2 (4 voturi)    
    Nicolicea ori e prost ori e manipulator (Miercuri, 10 aprilie 2019, 4:21)

    oprea florica [utilizator] i-a raspuns lui sile1

    Subscriu cu sile utilizator asa este
  • -1 (1 vot)    
   Trebuie lasat Nicolice si PSD (Miercuri, 10 aprilie 2019, 15:34)

   Frank777 [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

   sa vedem ce sunt in stare sa produca in Parlament. Acolo se va vedea intentia lor. Hotii tot cu hotii trag.
 • +10 (14 voturi)    
  Cine vorbeste (Marţi, 9 aprilie 2019, 18:38)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Un mafiot celebru, carierist politruc inhaitat cu Ciuma Rosie, adica un hot sau complice la jaf. Pricolicea = Gunoi urât mirositor din Parlamentul Hotiei Nationale.
 • +8 (12 voturi)    
  nicolicea (Marţi, 9 aprilie 2019, 18:40)

  ------ [utilizator]

  Psdistilor sunteti certati cu legea si faceti tot ce va sta in puteri s-o blocati cu parere de rau sunteti foarte toxici pentru Romania.Cred ca intelept ar fi sa plecati de acolo.
 • +6 (10 voturi)    
  imediat un comentar idiot (Marţi, 9 aprilie 2019, 18:46)

  Dizidentul [utilizator]

  cum gaseste PSD-ul imediat unul fara minte si citeste printre rinduri,intiativa este buna si voi aveti puterea si menirea de a o imbunatati cu conditia sa vreti acest lucru.Poate ar fi singurul lucru bun in doi ani si jumatate.Toti care au semnat stiu la ce se refera intiativa voi o intoaceti ca nu este bine formulata si cu siguranta v-a fi motivul pentru care o refuzati
 • +8 (12 voturi)    
  Interpretare originală. (Marţi, 9 aprilie 2019, 18:50)

  asavreau [utilizator]

  Hoțul este tot cu gândul la furat.Nu se umplu de penali dacă scrii în lege că orice funcție nu numai cele alese.Ai înțeles d-le Nicolicea?I-am zis domn și o crede că l-am înjurat?
 • +8 (10 voturi)    
  ce mincinos ordinar... (Marţi, 9 aprilie 2019, 18:51)

  mache [utilizator]

  mie de ce mi se cere cazierul cand ma angajez? de florile marului?
 • +7 (9 voturi)    
  Ce logica de doi bani (Marţi, 9 aprilie 2019, 18:59)

  Ion B [utilizator]

  Si asta face legile??!!??
 • +7 (11 voturi)    
  Da (Marţi, 9 aprilie 2019, 19:01)

  florinos [utilizator]

  Ascultati-l pe Nicolicea care a facut dreptul la 50 de ani la Fara Frecventa, ce vremuri traim in Epoca PSD, unde sunt profesorii de Drept ? La Facultatea de Drept le-a interzis decanul sa se exprime in legatura cu Legile Justitiei.
 • +8 (10 voturi)    
  O idee nu de specialiost in juridice... (Marţi, 9 aprilie 2019, 19:01)

  Lucky1 [utilizator]

  ...ci de politician ipocrit.

  Adica, penalii nu mai au dreptul sa lucreze in administratie, in functii care sunt compatibile totusi cu statutul lor de fosti condamnati?
  Acum, pesedeul interzice reabilitarea si reincadrarea in societate a celor care au suferit condamnari?
  Nicolicea nu stie ca fiecare fisa a postului, la privati sau stat, pune restrictii de tot felul functie de postul care urmeaza a fi ocupat? Societatea, daca este o societate normala nu pesedista, isi reglementeaza singura compatibilitatile, nu este nevoie ca sa reglementezi la nivelul Constitutiei cele mai mici amanunte ale bucatariei interne.
 • +7 (11 voturi)    
  am inteles (Marţi, 9 aprilie 2019, 19:02)

  liviu_ [utilizator]

  ei o sa refuze aceasta initiativa numai si numai in interesul nostru!

  cum adica s-ar da liber la celelalte functii tovarasi?! nu se schimba nimic!
  also tu cam recunosti ca sunteti o adunatura de penali!
 • +7 (11 voturi)    
  Cum si-a luat diploma? (Marţi, 9 aprilie 2019, 19:04)

  Barthales [utilizator]

  În constituție se vorbește de funcțiile alese. Numai pentru ele este nevoie de schimbarea constituției. Pentru celelalte funcții, nu este necesară o prevedere constituțională, fiind suficientă o prevedere legală.
  Marș la școală!
 • +6 (10 voturi)    
  Nicolicea face pe prostul? (Marţi, 9 aprilie 2019, 19:06)

  fuscustm1 [utilizator]

  Sau nu stie sa citesca ? In initiativa scrie "Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”. Administratia publica locala se refera la toti ceilalti , primari, consilieri locali , consilieri judeteni .
 • +8 (12 voturi)    
  Bazinul electoral psdist este majoritar penal (Marţi, 9 aprilie 2019, 19:14)

  Plagarus [utilizator]

  Mai raman cu functiile nealese ?
 • +2 (4 voturi)    
  Nicolicea (Marţi, 9 aprilie 2019, 19:22)

  sile1 [utilizator]

  Ingrijorator ce spune ce spune baiatul asta
  .Inseamna ca el crede ca:

  1) Romanii sunt atat de corupti incat oricum penalii tot isi vor face un loc sub soare

  2) Romanii fara pata care vor ajunge in pozitiile inalte,in conformitate cu criteriu fara " fara penali" vor fi atat de idioti incat sa permita accesul penalilor in functii imediat inferioare celor detinute de ei.

  Chiar si mica mea speranta ca in mintea lui ar exista vreun pic de logica si de buna credinta dispare cu un zanganit asurzitor !
 • +3 (5 voturi)    
  Bine (Marţi, 9 aprilie 2019, 19:24)

  ipolitic [utilizator]

  acum aveti ocazia sa demonstrati ca sunteti mai cinstiti si mai curati (ce banc bun) ca cei din USR si votati modificarea pentru toti din functii publice, indiferent ca sunt alesi sau pusi prin pile si relatii. Nu?? De ce nu? Pentru ca e "conflict de interese"?
 • +3 (5 voturi)    
  De doar primarie, senat, parlament, presedentie (Marţi, 9 aprilie 2019, 19:33)

  tarabost [utilizator]

  Pentru ca in pozitiile respective pot influenta procesul electoral si legislativ (cum fac acum) pentru a anula efectele condamnarilor pe care le-au primit, a influenta anchetele care ii privesc, cu efecte destabilizatoare pentru societate - a se vedea ce face majoritatea politica la putere astazi.
  Au promis: sute de km de autostrada, spitale mai mari decat oricare din Europa, bani fara numar salariatului la stat si pensionarilor.
  Am primit: cativa zeci de km de autostrada (inceputi in mandatul trecut) , 0 spitale noi, cativa zeci de lei in plus la pensie pentru majoritatea pensionarilor - care spun ca e cam putin pentru a accepta conducatori care citez "isi dau legi pentru ei, cum nu a facut nici Ceausescu", curs leu / eur crescut cu aproape 10%, infractori eliberati din puscarii inainte de executarea condamnarii, inflatie, emigrare, teroarea dezincriminarii infractiunilor din codurile penale, ca sa se poata fura in lege.
  Buna afacere, nu-i asa?
 • +2 (4 voturi)    
  Ce încercare transparentă (și nesimțită) de manipu (Marţi, 9 aprilie 2019, 19:35)

  Oana57 [utilizator]

  Parlamentul poate decide și acum, și va putea și după această modificare a Constituției, limitarea accesului la funcțiile publice pentru cei numiți. Ceea ce nu poate face acum este să adauge la Constituție în ceea ce privește aleșii. Așa că adaugă Cetățenii.
 • 0 (2 voturi)    
  Nu este necesară (Marţi, 9 aprilie 2019, 19:57)

  Observatory [utilizator]

  o lege care sa interzică funcții de conducere fără penali !
  Bunul simt ar trebuie sa domine aceste penali !
  Un penal, singur ar trebuie sa se excludă dun aceste funcții !
  Acești penali sunt lipsiți de cei 7 ani de acasă , nici măcar la grădinița nu au învățat ca dacă furi sau faci șmecherii , societatea te exclude sa fi Șef !

  Pentru acești nesimțiți , fără bun simt , legea este normala și bine venită !

  Curățati toate funcțiile de conducere de penali !
 • +4 (4 voturi)    
  Parlamentul poate face această completare (Marţi, 9 aprilie 2019, 22:22)

  hic sunt leones [utilizator]

  în propunerea de modificare a Constituției; sigur, ea nu poate fi decât neconstituțională, pentru că funcțiile alese sunt de reprezentare și poate fi inclusă această indetrdicție însă nu poate fi extinsă la toate funcțiile publice (de exemplu, de ce să nu poată ocupa un condamnat cu suspendare sau un eliberat condiționat funcția de bibliotecar sau mecanic de locomotivă?)
 • +1 (3 voturi)    
  Un ticalos (Miercuri, 10 aprilie 2019, 8:16)

  Mircea11 [utilizator]

  Nicolicea nu este decat un ticalos.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by