Deputatul PSD Eugen Nicolicea spune că inițiativa USR de revizuire a Constituției "Fără penali în funcții publice” - care marți a primit undă verde de la Curtea Constituțională - este una mincinoasă, pentru că nu este vorba despre toate funcţiile publice, ci doar despre funcțiile alese. Propunerea de revizuire a Constituției trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, dar deputatul PSD susține că dacă Parlamentul ar legifera în această formă, s-ar limita interdicţia doar la funcţiile alese și "s-ar da liber ca la celelalte funcții să se umple de penali".

Eugen NicoliceaFoto: Agerpres

Eugen Nicolicea a ținut să sublinieze că CCR a dat undă verde în ceea ce priveşte constituţionalitatea inițiativei USR, care este una "mincinoasă". Deputatul PSD mai susține că dacă Parlamentul ar legifera în această formă, s-ar limita interdicţia doar la funcţiile alese și s-ar da liber ca la celelalte funcții să se umple de penali.

"Strâng semnături pentru fără penali în funcţii publice şi când te uiţi în text constaţi că nu este vorba de toate funcţiile publice, ci doar de două, trei categorii de funcţii: deputaţi, senatori, preşedintele României, deci funcţii alese. Or, o astfel de minciună prezentată în faţa unor semnatari... Poate că persoanele respective îşi doreau să fie fără penali în toate funcţiile publice şi nu am înţeles de ce au făcut această deosebire cei de la USR, adică doar fără penali în funcţiile alese. Ar putea să aibă o urmare la care nici nu s-au gândit, şi anume, dacă acest lucru ar fi legiferat în acest sens, adică Constituţia ar limita această interdicţie doar la funcţiile alese. Celelalte legi care fac nişte limitări pentru alte funcţii ce nu sunt alese ar deveni neconstituţionale. Adică s-ar da liber ca la toate funcţiile, altele decât alese, să se umple de penali. Ca procedură, intră în dezbaterea parlamentară, se amendează sau nu se amendează, se aprobă sau nu se aprobă, depinde de atitudinea celor care au făcut-o şi cred că ar trebui să înceapă cu: Români v-am minţit", a declarat Nicolicea, la Parlament.

Judecătorii CCR au stabilit, marți, cu unanimitate de voturi, că iniţiativa legislativă de revizuire a Legii fundamentale, care aparţine USR, „Fără penali în funcţii publice”, respectă prevederile constituționale.

Iniţiativa "Fără Penali în funcţii publice” propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: "Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Constituția prevede în prezent, la articolul 37, următoarele: "(1) Au dreptul de a fi aleşi cetăţenii cu drept de vot care îndeplinesc condiţiile prevăzute în articolul 16 alineatul (3) , dacă nu le este interzisă asocierea în partide politice, potrivit articolului 40 alineatul (3). (2) Candidaţii trebuie să fi împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 de ani pentru a fi aleşi în Camera Deputaţilor sau în organele administraţiei publice locale, vârsta de cel puţin 33 de ani pentru a fi aleşi în Senat şi vârsta de cel puţin 35 de ani pentru a fi aleşi în funcţia de Preşedinte al României”.

Potrivit Constituției, propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.