Curtea Constituțională dă undă verde inițiativei USR „Fără penali în funcții publice”. Decizia, luată în unanimitate

de C.D.     HotNews.ro
Marţi, 9 aprilie 2019, 14:55 Actualitate | Politic


Fara penali in functii publice
Foto: Facebook
Judecătorii CCR au stabilit, marți, cu unanimitate de voturi, că iniţiativa legislativă de revizuire a Legii fundamentale, care aparţine USR, „Fără penali în funcţii publice”, respectă prevederile constituționale, potrivit Mediafax.

Curtea a verificat dacă iniţiativa cetăţenească a USR îndeplineşte condiţiile tehnice, respectiv numărul de semnături și dacă demersul cetăţenesc respectă limitele Constituției. După decizia CCR de marți, inițiativa va parcurge procedura parlamentară, ulterior urmând a fi supusă referendumului de revizuire a Legii fundamentale.

Iniţiativa „Fără Penali în funcţii publice” propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Constituția prevede în prezent, la articolul 37, următoarele: „(1) Au dreptul de a fi aleşi cetăţenii cu drept de vot care îndeplinesc condiţiile prevăzute în articolul 16 alineatul (3) , dacă nu le este interzisă asocierea în partide politice, potrivit articolului 40 alineatul (3). (2) Candidaţii trebuie să fi împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 de ani pentru a fi aleşi în Camera Deputaţilor sau în organele administraţiei publice locale, vârsta de cel puţin 33 de ani pentru a fi aleşi în Senat şi vârsta de cel puţin 35 de ani pentru a fi aleşi în funcţia de Preşedinte al României”.

Ce urmează

Potrivit Constituției, propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.

Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

Barna: Ne exprimăm încrederea că va fi votată și sprijinită de parlamentarii tuturor partidelor

Președintele USR, Dan Barna, a declarat, după decizia CCR, că speră ca inițiativa partidului său să fi sprijinită de parlamentarii tuturor partidelor.

„Decizia de astăzi a Curții Constituțională arată încă o dată că inițiativa Fără Penali trebuie să fie în Constituție. Fără Penali este dorința a un milion de români care vor o Românie îndreptată spre dezvoltare, iar primul pas este ca în fruntea țării să nu mai fie persoane condamnate penal pentru fapte de corupție. Ne exprimăm încrederea că va fi votată și sprijinită de parlamentarii tuturor partidelor politice, asemeni cetățenilor care au semnat inițiativa”, a transmis Barna.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

22455 vizualizari

 • +50 (58 voturi)    
  ura! (Marţi, 9 aprilie 2019, 15:02)

  liviu_ [utilizator]

  hai mai repede cu referendumu pana nu ne fura astia din psd direct din case!
  • -16 (22 voturi)    
   au intarziat un an dar merge si anul asta (Marţi, 9 aprilie 2019, 15:36)

   cucuveaua mov [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   in locul psd m-as grabi sa termin in actuala sesiune parlamentara si as pune referendumul pe 29 iulie.
   pardon 28, ca 29 este luni. de-aia am zis ca trebuia de acum un an
   • -8 (8 voturi)    
    ma da suparaciosi mai sunteti (Marţi, 9 aprilie 2019, 17:00)

    cucuveaua mov [utilizator] i-a raspuns lui cucuveaua mov

    imediat ati sarit cu minusuri
   • +1 (1 vot)    
    iar ești (Marţi, 9 aprilie 2019, 19:37)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui cucuveaua mov

    mincinos. Dar asta e ceva natural la voi, pesedacii.
    Întârzierea i se datorează exclusiv lui dragnea (sau psd, dacă-ți place mai mult) care a pus tălpi cu grămada din momentul în care USR a predat listele în Parlament, inclusiv au ținut efectiv documentele într-un sertar, că poate uită lumea de inițiativă.
 • +28 (32 voturi)    
  despre momentul zero ! (Marţi, 9 aprilie 2019, 15:02)

  Dimijoarei_Obt [utilizator]

  Acesta nu poate fi nici mai devreme nici mai tarziu decat atunci cand rezolvam dosarele loviturii 89 si a mineriadelor !Numai atunci sufletele romanilor morti nu ne vor mai bantui si se vor duce in pace langa Dzeu !
 • -47 (57 voturi)    
  alt referedum (Marţi, 9 aprilie 2019, 15:03)

  vodatepes [utilizator]

  Alt referendum? Aveti grija ca tot va jucati cu referendum pana cand lumea se va plictisi.
  • +18 (34 voturi)    
   Care lume? (Marţi, 9 aprilie 2019, 15:13)

   eleVenereCtions [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   Pensionarii si hotii?
   • -10 (22 voturi)    
    Aveți părinți (Marţi, 9 aprilie 2019, 16:26)

    hohoho [utilizator] i-a raspuns lui eleVenereCtions

    sau bunici pensionari?
    Asociați-i pe ei cu hoții, dar numai dacă aveți motive temeinice. Dacă nu, mergeți la ei și cereți-le să vă ierte în numele celor pe care i-ați jignit.
    Să vă fie rușine!
    • +6 (10 voturi)    
     Pentru ce (Marţi, 9 aprilie 2019, 16:59)

     JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui hohoho

     Pentru ce sa-i fie rusine? Pentru ca a constatat ca majoritatea masei aleia electorale voteaza sistematic cu hotii, balmajind ipocrit cum ca de fapt ei voteaza pentru viitorul copiilor?
     • 0 (4 voturi)    
      :"Masa aia electorală" (Marţi, 9 aprilie 2019, 21:02)

      hohoho [utilizator] i-a raspuns lui JustinCase

      e o categorie socială, parte a societății românești. Reducerea societății la un conglomerat care adună subturme de votanți e o viziune simplistă, ca să nu spun grobiană.
      Partea cea mai manipulabilă a acestei categorii, sensibilă la cântecul de sirenă al PSD, rămâne captivă și din cauza atitudinii disprețuitoare pe care o altă categorie o manifestă față de ea.
      Slabe șanse ca opoziția să capete aderență la sate. Din păcate.
      Dar probabil că e prea complicat ce bălmăjesc eu aici, deloc ipocrit.
      Vai de nația care a ajuns să aibă de ales între bălmăjeală și huiduială!
    • +6 (10 voturi)    
     Invata limba romana (Marţi, 9 aprilie 2019, 19:14)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui hohoho

     "Pensionarii si hotii" nu inseamna ca sunt aceiasi in ambele categorii. Daca in cazul tau e valabil nu inseamna ca e valabil pentru toti. Iar scuze nu are de ce sa-si ceara de la pensionari si cu atat mai mult de la hoti.
     • -2 (6 voturi)    
      Am învățat-o, mersi. (Marţi, 9 aprilie 2019, 21:20)

      hohoho [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

      Chiar de la abecedar am aflat, de exemplu, că în românește se scrie cu diacritice, ceea ce vă recomand.
      Am mai învățat și că exprimarea trebuie să fie clară, fără echivoc. Ceea ce nu e cazul cu prima dvs. frază, când ați vrut probabil să spuneți că nu sunt ambele în aceeași categorie, dar a ieșit ce-a ieșit.. Nici ideea că ar trebui să-și ceară scuze de la hoți nu rezultă de nicăieri, "non sequitur" ar zice latinii.
      Iar de la pensionari da, ar putea să-și ceară scuze, pentru că i-a asociat cu hoții, cum spuneam. Mai pe limba dvs., conjuncția "și" a stabilit o coordonare copulativă între pensionari și hoți (nu vă enervați, cuvântul "copulativ" nu e o înjurătură) .
      • +1 (1 vot)    
       Oti fi fost la scoala, dar se pare ca degeaba (Miercuri, 10 aprilie 2019, 14:40)

       LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui hohoho

       1. Nu toate calculatoarele au diacritice. Se pare ca mai trebuie sa mai invatati si asta. Unele pentru simplul motiv ca securitatea firmei nu permite instalarea lor. Oricum, nu cred ca asta influenteaza cu ceva intelegerea textului. Doar pentru unii ca dvs. poate...
       2. Nu, am spus foarte corect: persoanele din categoriile enuntate nu sunt acleleasi in ambele categorii. Deci ce nu e clar? Ca nu ati inteles iarasi nu e vina mea.
       3. Apropo de scuzele de la hoti, de aceea am folosit "cu atat mai mult"
       4. Nu el a asociat pensionarii cu hotii, ci dvs. vad ca ii asociati. El a vorbit de doua categorii referind-se la faptul in majoritate voteaza la fel, asta fiind "asocierea" de care vorbiti. Nu el a spus ca din cele doua categorii fac parte aceleasi persoane, dvs. ati lasat sa se inteleaga asta.
       5. La care clasa de limba romana ati invatat asta cu conjunctia "si"? Daca eu spun "maturatorii de strada SI inginerii" inseamna ca sunt aceleasi persoane in ambele categorii? De cand? Inseamna doar ca poate exista ceva in comun, atat. Deci iarasi, de ce ar trebui in acest caz sa-si ceara scuze de la pensionari?
       • 0 (0 voturi)    
        Să o luăm pe rând: (Miercuri, 10 aprilie 2019, 20:39)

        hohoho [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

        1. Ați auzit de parți, un popor asiatic din antichitate? Ce ziceți de afirmația: nevasta partului a făcut un part? Probabil că vă imaginați că a născut un pui de part.
        Ei bine, a făcut un pârț. Un mic exemplu că lipsa diacriticelor poate influența înțelegerea. Forma corectă e neimportantă în raport cu conținutul comunicării, să înțeleg. Dacă tot ce contează e fondul, pot să scriu în engleză, de exemplu: iu sim cuait ilitărăt tu mi but veri praud ăbaut ior literăsi, veri ridikiulăs indid.
        Căutați un copil priceput de casa a V-a și vă va rezolva rapid treaba cu diacriticele. Scuza cu securitatea firmei păstrați-o pentru vecina pensionară de la parter.
        Uite, spuneți-mi ce sistem de operare folosiți și vă dau eu soluția gratis.
        2. Din textul meu reiese clar: pensionarii aparțin mulțimii pensionarilor iar hoții aparțin mulțimii hoților. Cele două mulțimi sunt distincte și nu sunt disjuncte, adică e foarte posibil ca intersecția lor să fie nenulă deci există și pensionari hoți. Nu știu cîți or fi că nu i-am numărat. Dar reproșul meu se referea la reuniunea arbitrară a mulțimilor, cu rezultatul plasării pensionarilor în marginea onorabilității.
        Adică trebuia să spună direct că aceste două categorii sunt drojdia societății ca să fiți de acord cu mine? E drept, n-a zis-o, dar nu trebuie să fii hermeneut ca să înțelegi ideea.
        3. Cu sau fără "cu atât mai mult",menționarea scuzelor datorate hoților rămâne un exercițiu retoric nereușit. Mai umblați la stilistică dacă tot dați sfaturi legate de limba română.
        4. Repet, eu i-am reproșat asocierea celor două categorii, negru pe alb, de unde ați scos că am lăsat să se înțeleagă că din cele două categorii fac parte aceleași persoane? Nu-mi permite softul , că v-aș fi desenat o diagramă Euler-Venn ca să înțelegeți mai bine.
        5. Insistați cu ideea că nu sunt aceleași persoane în ambele categorii. Păi nu sunt. Cine a zis că sunt? Aaa, am lăsat să se înțeleagă. Acum, eu ce să fac? Înțelege ficare cum vrea și cît poate.
        • 0 (0 voturi)    
         Da, se pare ca am zis bine... (Miercuri, 10 aprilie 2019, 23:21)

         LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui hohoho

         1. Da, recunoc ca pentru unii poate fi o problema, depinde de inteligenta fiecaruia. Ca si de subiectul discutiei. Evident ca daca iei cuvinte separate sau fraze foarte scurte poate fi mai greu de inteles (desi nu imposibil), dar in nici un caz intr-un context mai larg.
         Cu partea a doua insa am avut dreptate, mai aveti de invatat. Insa daca reusiti asta unde lucrez, va promit ca va angajez cu minim $50000/an si va mai si felicit.
         2-5: pai cand sunt aceleasi cand nu, cand e relativ la un criteriu comun (ca voteaza in majoritate psd - nu se spune nicaieri "in totalitate" ca sa fie macar o urma de insulta), cand nu, vad ca o intoarceti "ca la Braila" doar-doar va iesi ca aveti dreptate.
         • 0 (0 voturi)    
          Domnule LiviuX (Joi, 11 aprilie 2019, 19:21)

          hohoho [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

          Să revenim la cestiune, cum ar zice Caragiale.
          1. Utilizatorul vodatepes opinează că prea multe referendumuri ar plictisi lumea.
          2. Utilizatorul eleVenereCtions întreabă: Care lume? Pensionarii și hoții?
          Observați că cel de-al doilea nu menționează niciun criteriu, cum ar fi că votează la fel (chestiune discutabilă în sine), pentru a-i asocia. Nu a spus nici "o parte dintre pensionari", nici "o bună parte". "Pensionarii" înseamnă toți pensionarii, la fel cum "păsările din curte" înseamnă toate păsările din curte. Nu a scris sintagma "în totalitate", dar forma de plural articulat în nominativ,"pensionarii", exact asta denumește, totalitatea lor. Hai că nu e greu.
          3. În următorul comentariu eu reproșez asocierea făcută și spun că e jignitoare pentru pensionari.Critica mea se referă strict la ce a spus și nu am de ce să întorc nimic nici ca la Brăila, nici ca la Ploiești. Intervenția sa nu a fost explicit plasată în contextul preferințelor politice, cum de altfel nici a mea. Eu am vizat aspectul etic, am respins jignirea ca tip de argument, am acuzat pierderea simțului măsurii și a bunei cuviințe.

          Pot adăuga că am avut, probabil, o atitudine subiectivă, gândindu-mă la maică-mea sau la mulți alți pensionari care au diverse preferințe politice dar care, oricare ar fi ele, sunt oameni de cea mai bună condiție. Faptul că nu mai fac parte din populația activă e o fatalitate, nu o vină, iar pe mama am auzit-o de mai multe ori spunând că își dorește să moară mai repede, ca să nu mai audă că i se spune în față că e o povară pentru societate, după 40 de ani în care a muncit și a contribuit la pensia părinților și bunicilor ei.
          4. Constatarea mea este că dialogul se degradează tot mai mult în societate. La primul meu comentariu m-ați bănuit că sunt un pensionar pesedist și cam analfabet. Se pun repede etichete pe oameni. Nu-s pensionar și nici analfabet. Despre
          pesedism, comentarii ale lui hohoho aici: https://www.hotnews.ro/stiri-educatie-22869280-video-nicolae-hurduc-de
          • 0 (0 voturi)    
           OK, cred ca deja discutia s-a intins prea mult (Joi, 11 aprilie 2019, 22:16)

           LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui hohoho

           Si nu stiu daca mai are sens sa discutam. Doar doua ultime observatii: Cand spui pensionarii, hotii, romanii etc. nu inseamna nici pe departe ca ne referim la absolut toti. Se poate si asta, dar de obicei referirea e la majoritare. De ex romanii sunt mai saraci decat restul cetatenilor UE. Va las sa judecati singur daca e corect si ce inseamna. Apoi, relativ la punctul 4 a veti dreptate in prima parte. Dar in nici un caz nu v-am banuit de pensionar psd-ist sau analfabet. Imi cer scuze daca asa s-a inteles, nu a fost intentia mea. Am spus doar ca intelegeti mai greu daca nu sunt utilizate diacriticele, lucru care s-a inteles din faptul ca ati facut din asta o problema de aceeasi importanta cu restul discutiei. Altfel, de ce ati fi pomenit-o?
  • +24 (28 voturi)    
   apropos de referendumuri (Marţi, 9 aprilie 2019, 15:23)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   elvetia face multe referendumuri.... ce naspa e la aia, nu?!
  • +8 (14 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 9 aprilie 2019, 15:24)

   [anonim] i-a raspuns lui vodatepes

  • -22 (36 voturi)    
   Nu-i iert ca au sabotat politic referendumul famil (Marţi, 9 aprilie 2019, 15:24)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   Din considerente politice au sabotat un referendum nu in functie de tema - care era de bun-simt - ci in functie de cine a promovat-o.

   Ar trebui judecat cu aceeasi masura tot ce vine de la USR.
   • +8 (10 voturi)    
    Nu te opreste nimeni. (Marţi, 9 aprilie 2019, 17:10)

    Alius [utilizator] i-a raspuns lui D-or

    Problema cu acel referendum a fost ca PSD ar fi profitat de un eventual rezultat pozitiv si de aceea a fost sabotat.

    Tot ce face sa creasca PSD-ul trebuie sabotat.
    • 0 (0 voturi)    
     Referedumul (Marţi, 9 aprilie 2019, 20:36)

     wintershadow [utilizator] i-a raspuns lui Alius

     este manfestarea cea mai fidela a democratiei.

     Nu ar trebui sabotat in functie de conjuncturi de moment.

     A fost o mare greseala a tuturor partidelor la referendumul perivind casatoria (nu pt familia traditionala cum se tot spune, probabil pt ca suna mai "retrograd"), inclusiv psd, care si-a batut joc de o tema atat de importanta din motive populiste.
  • +9 (17 voturi)    
   Merge struna (Marţi, 9 aprilie 2019, 15:31)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   dupa ala pentru familia traditionala; barbat 60, femeie 20; barbat 1, neveste 7, ...
  • +2 (2 voturi)    
   Referendum fara numar (Marţi, 9 aprilie 2019, 17:19)

   Lol Lolovici [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   In Elvetia au referendum in fiecare zi (aproape). Par sa se descurce.
 • -37 (45 voturi)    
  Uau au reusit sa nu o dea de gard. (Marţi, 9 aprilie 2019, 15:04)

  Lok [utilizator]

  Sunt placut impresionat. Dar tot din somn la volan se naste initiativa asa ca mai aveti mult pana va scoateti.
  • +26 (28 voturi)    
   tovarase (Marţi, 9 aprilie 2019, 15:24)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   ia zi... cate dosare penale ai pe rol?!

   d c esti impotriva unui referendum care interzice hotilor sa ne conduca?!
   • +16 (16 voturi)    
    se poate.... (Marţi, 9 aprilie 2019, 16:28)

    asada [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    ...sa nu aiba nimic pe rol ,dar tot asa se poate sa fie din aceia care primesc din cand in cand o sticla de ulei ,o punga de malai ,una de faina si una de zahar ,toate puse intr-o galeata de plastic !!!! Pe urma se duce sa pupe mana binefacatorilor din PSD-ALDE !!!!
    • -5 (5 voturi)    
     Fie si o galeata. (Marţi, 9 aprilie 2019, 16:53)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui asada

     Tot e mai mult decat vorbe goale.
     Dar acuma serios. A mai vrut odata PSD-u sa faca referndum de demitere a presedintelui dupa vreo cateva luni de guvernare. Nici atunci nu am fost la vot din aceeasi consideratie. Nu au facut nimic sa imi merite atentia.
   • -13 (17 voturi)    
    Referendumul e ok. (Marţi, 9 aprilie 2019, 16:32)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Dar nu o faci cand PSD e la guvernare.
    De asemenea codul penal defineste penalul si sistemul de justitie o aplica.
    Asa ca nu va opri abuzirile. Ba chiar din contra vom vedea acuzatii doar pentru a elimina actori politici.
    In ultimul rand referendumul este o unealta politica la care eu nu voi da acces decat unoar care au facut ceva pana atunci. E alegerea mea sa vreau ceva in schimb.
  • +1 (1 vot)    
   wow, (Marţi, 9 aprilie 2019, 19:41)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   te-ai scremut mult până ai scos pretenția de persiflare. De la cine te-ai inspirat? De la tuta șefă vasilica?
   • 0 (0 voturi)    
    O sa caut in DEX persiflare. (Miercuri, 10 aprilie 2019, 0:24)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui nahir

    Acuma sunt doar la m. Ia un plus ca de asta esti aici.
 • +9 (17 voturi)    
  Interesant (Marţi, 9 aprilie 2019, 15:10)

  midumi [utilizator]

  "Potrivit Constituției, propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere."

  Ma astept ca Parlamentul sa dea de ganrd intr-un mare fel cu aceasta propunere.
  • -6 (10 voturi)    
   De unde si premisa ca ar fi o petarda electorala (Marţi, 9 aprilie 2019, 16:34)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui midumi

   Pe langa multe alte probleme cu toata chestia asta fara penali. Deunazi se bucura di Dragnea ca altii au strans voturi pentru un referendum.
 • +22 (24 voturi)    
  Ce face Mazare (Marţi, 9 aprilie 2019, 15:11)

  Frank777 [utilizator]

  E trist acum. Vroia sa candideze la presedentia Romaniei dupa ce treceau cei 9 ani de condamnare executata in Madagascar la soare la mare si il doare in zmeu de justitie.Stie el de ce.Ca a dat terenuri in Mamaia la mame si soacre de judecatori ,procurori,militieni,sereisti,sieisti,sppisti,jandarmisti si si-a facut un cerc de relatii-complici care il cauta acum da nu il gasesc. Unul ca Mazare este si Dragnea care a invatat meserie la Constanta. Voturile pensionarilor,asistatilor social,functionarii bugetari sunt date la cei care le da de mancare.Cat mai multi din astia succes sigur.Asa ca numai schimbarea Constitutiei ne protejaza de ridicolul de a avea un presedinte penal.
 • +24 (26 voturi)    
  Buna decizie (Marţi, 9 aprilie 2019, 15:17)

  D.M.A.Gogu [utilizator]

  Desi strict tehnica, decizia CCR e un pas inainte atat pentru societate cat si pentru CCR. Daca pentru societate motivele sunt evidente, CCR iese de sub impresia unei dominari a PSD-ului.

  Ma intreb insa de ce initiativa se refera doar la cei condamnati definitiv cu pedepse privative de libertate. Cei condamnati cu suspendare, in frunte cu intai condamnatul, pot candida in continuare chiar daca initiativa va deveni lege? Probabil nu stiu eu cum stau lucrurile.

  Oricum, cata vreme exista si portita "pana intervine o situatie care elimina consecintele condamnarii"mi-e teama ca Iordache & co vor gasi o metoda sa o foloseasca macar pentru persoanele speciale. Dar sa nu punem raul inainte, speranta moare ultima.
  • +15 (17 voturi)    
   CCR (Marţi, 9 aprilie 2019, 15:33)

   omezu [utilizator] i-a raspuns lui D.M.A.Gogu

   N-are niciun merit pentru ca nu avea niciun interes sa blocheze initiativa, ea urmand sa fie blocata de mafiotii p$d-alde-udmr in parlament! Or sa traga de timp la nesfarsit prin comisii, apoi in plen, iar cand n-ori mai avea chef de ea, ori o vor respinge sau nu se va intruni majoritatea de doua treimi.
   • +2 (2 voturi)    
    Speranta moare ultima (Marţi, 9 aprilie 2019, 17:09)

    D.M.A.Gogu [utilizator] i-a raspuns lui omezu

    Scenariul tau e plauzibil si mi-e teama ca ar putea deveni realitate, insa continui sa sper...
   • 0 (0 voturi)    
    acum daca este constitutionala (Marţi, 9 aprilie 2019, 20:27)

    silviu_dumitrescu [utilizator] i-a raspuns lui omezu

    si daca se trage de timp in Parlament, ar putea sa intervina Presedintele KJ cu o accelerare subita
  • +10 (12 voturi)    
   se refera la condamnarile definitve la inchisoare (Marţi, 9 aprilie 2019, 15:44)

   adrian_c [utilizator] i-a raspuns lui D.M.A.Gogu

   inclusiv Dragnea, care e condamnat la 2 ani doar ca s-a suspendat executarea pedepsei (fiind la prima abatare). Deci n-o sa poata ocupa vreo functie publica pana intervine reabilitarea, care era ceva de genul triplul duratei pedepsei - nu mai stiu exact, trebuie cautat fiindca e clar definit undeva.
   • +3 (7 voturi)    
    Lui dragnea (Marţi, 9 aprilie 2019, 16:37)

    mihaipricop [utilizator] i-a raspuns lui adrian_c

    i s-au dat 4 ani pana de prescriptie si cum condamnarea a fost in 2016, la anul dragnea va avea cazierul curat si va sustine aceasta initiativa care-l va ajuta sa-si inlature adversarii politici pe masura ce isi va subordona total justitia - exact acelasi lucru il face putin in rusia, navalni , liderul opozitiei a fost arestat si i s-a interzis sa candideze cu cateva saptamani iniante de alegerile prezidentiale.
    • +1 (1 vot)    
     Scuze... (Marţi, 9 aprilie 2019, 17:13)

     D.M.A.Gogu [utilizator] i-a raspuns lui mihaipricop

     Tot nu inteleg: initiativa urmareste suspendarea dreptului de a fi ales doar pe perioada pedepsei plus eventual ceva ani suplimentari? Eu speram sa fie definitiva. Suna dur, dar cred ca in Romania exista suficiente persoana care sa nu fi avut condamnari de nici un fel. Sper sa nu ma considerati agasant cu asfel de intrebari.
    • +1 (1 vot)    
     greșit (Miercuri, 10 aprilie 2019, 9:49)

     nahir [utilizator] i-a raspuns lui mihaipricop

     dragnea a avut 2 ani cu suspendare urmați de alți 4 de probațiune.
     Așa că, hamsterul se poate gândi la Președinție abia după 2022.
  • +8 (10 voturi)    
   Da, bine spus, din pacate... (Marţi, 9 aprilie 2019, 15:48)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui D.M.A.Gogu

   Plus ca e foarte important parlamentul acuma. Nu prea se intelege ca e obligat, deci foarte bine poate respinge modificarea, fie si prin neindeplinirea conditiei de doua treimi. Stiu ei sa plece din sala, ca sa nu poata nimeni zice ca au votat impotriva. La fel, pot aduce modificari care sa faca pierdut pe drum scopul modificarii Constitutiei, sunt mesteri si in a da legi interpretabile in functie de interesul unuia sau al altuia (un exemplu clar e cel al pedepselor cu suspendare - de ce nu si astea, ca doar tot vinovati sunt si tot pedeapsa e?!).
  • +7 (9 voturi)    
   buna observatie (Marţi, 9 aprilie 2019, 15:49)

   noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui D.M.A.Gogu

   De ce numai pedapsa privativa de libertate?! Infractiunea ramane si cu o condamnare cu suspendare
  • +10 (12 voturi)    
   Dacă poporul votează penali.. (Marţi, 9 aprilie 2019, 16:01)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui D.M.A.Gogu

   Nu poți să te pui cu democrația.

   Pedepsele privative de libertate se dau cu executare sau cu suspendare. Deci nu sunt "iertați" cei care au primit 3 ani cu suspendare.
   CCR a votat în unanimitate pentru că nu avea motive să nu o facă. Oricum, șansele să treacă de parlamentul actual sunt zero.
 • +8 (10 voturi)    
  Daca Dragnea (Marţi, 9 aprilie 2019, 15:23)

  PowerIon [utilizator]

  scapă albit de condamnari atunci si PSD-ul va sustine initiativa.
 • +10 (12 voturi)    
  care-i rolul Parlamentului mai exact? (Marţi, 9 aprilie 2019, 15:25)

  Eugenn [utilizator]

  Deci chiar trebuie aprobarea Parlamentului?
  Pai in cazul asta n-are nicio sansa...
 • -3 (13 voturi)    
  Acum CCR nu mai e a lui Dragnia ? (Marţi, 9 aprilie 2019, 15:32)

  Velma Kelly [utilizator]

  Oare se atinge cvorumul ?
  • +6 (6 voturi)    
   Ei si tu acuma... (Marţi, 9 aprilie 2019, 16:28)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Velma Kelly

   Sunt ei cum sunt, dar mai sunt si unii mai destepti printre ei. Asa ca isi dau seama ca nu e bine sa se arate tot timpul de partea lui si lasa raspunderea cand intr-o parte cand in alta. Acuma au lasat-o la parlament, ca doar nu o sa aprobe parlamentul asa ceva (vezi ce am mai spus si eu si altii). Apoi, alta data, cand poate vor exista sanse ca ceva sa treaca de parlament, vor sari ei ca nu e constitutional. Asa ca isi impart hotararile, fii linistit ca tot de partea lui sunt, nu te lasa inselat.
 • +15 (17 voturi)    
  Cum vă imaginați... (Marţi, 9 aprilie 2019, 15:55)

  modream [utilizator]

  ...că 2/3 din senatori si deputați o s-o voteze, când 3/4 din ei sunt in situația să-și taie craca de sub ei dacă intră prevederea asta in vigoare? :)))))
 • +10 (12 voturi)    
  Idealism (Marţi, 9 aprilie 2019, 16:05)

  spirache [utilizator]

  Niciodată Parlamentul nu va vota o asemenea lege. Pai sunt proști, să își taie craca de sub picioare? Legea lustrației trebuia să facă curățenie pentru generația Oliviu Gherman, Severin, Remeș și s-a fâsâit. Legea asta ar trebui să facă ordine pentru noile generații de ciocoi și se va fasai. O inițiativă frumoasă, înmugurită, dar va fi rapid acoperita de omizi.
 • +2 (4 voturi)    
  Ia sa nu ne imbatam cu apa rece! (Marţi, 9 aprilie 2019, 16:21)

  Intermezzo [utilizator]

  Fraza asta este ciudata : " până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării". Ea pare sa lase o portita de scapare pentru penali. Adica, daca penalul respectiv achita tot prejudiciul generat de MATRAPAZLICURILE sale se cheama ca a inlaturat consecintele condamnarii? Deci Dan Voiculescu daca achita cele 60 milioane euro pentru ICA poate ajunge presedintele Romaniei? Pai cu portita asta de scapare lasata, ce eficienta mai are toata initiativa? E adevarat, se pot stringe niste bani frumosi la bugetul tarii dar pot scapa si toate gunoaiele cleptocratiei autohtone.
 • -12 (18 voturi)    
  bon, dar cum ramane cu Kovesi.. (Marţi, 9 aprilie 2019, 16:26)

  demaGOGU [utilizator]

  .."penala" cu acte in regula si totusi propusa pentru inalta functie publica de procuror european!
  • +7 (7 voturi)    
   Ia demonstreaza-ne tu ca e penala (Marţi, 9 aprilie 2019, 16:51)

   Intermezzo [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Adica are o condamnare definitiva privativa de libertate. Poti sa ne demonstrezi asta? Daca nu poti inseamna ca nu esti decit un IMPOSTOR. Dar te poti consola ca nu esti singurul. Dupa cum te poti si enerva ca nu esti cel mai destept dintre ei.
  • +6 (6 voturi)    
   Penala (Marţi, 9 aprilie 2019, 17:09)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   E „penala” dupa mintea ta de mancrut pesedist, adica un borfas care manânci (..) pe aici.
  • +5 (5 voturi)    
   Ramane cum am stabilit. (Marţi, 9 aprilie 2019, 17:15)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Kovesi nu are nici o condamnare, deocamdata si nici nu o sa aiba. In schimb, partidul borfasilor e plin de condamnati definitiv, deocamdata. Ca isi vor da ei legi sa nu mai fie condamnati, asta e o alta poveste trista pe care o s-o traim din cauza voastra, a borfasilor.

   Aici e vorba de functii publice in Romania, nu pe Marte. Dar na, trebuie sa arunci si tu niste tampenii, ca sa arati ca stii sa scrii la tastatura.
  • +4 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 9 aprilie 2019, 17:26)

   [anonim] i-a raspuns lui demaGOGU

  • +5 (5 voturi)    
   hehe (Marţi, 9 aprilie 2019, 19:11)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Cine a propus-o, daddy falusila sau dancila? Va cam sta in gat "penala", #davaiceasule :-) ))) Sa vezi cum o sa va stea cand va baga la temnita grea pe termen nelimitat!
  • +2 (2 voturi)    
   hehe (Marţi, 9 aprilie 2019, 19:11)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Cine a propus-o, daddy falusila sau dancila? Va cam sta in gat "penala", #davaiceasule :-) ))) Sa vezi cum o sa va stea cand va baga la temnita grea pe termen nelimitat!
 • -2 (4 voturi)    
  lol (Marţi, 9 aprilie 2019, 16:48)

  HP [utilizator]

  "Potrivit Constituției, propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere."

  Will never happen.
  • +1 (1 vot)    
   înainte (Marţi, 9 aprilie 2019, 19:53)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui HP

   de orice, trebuie organizat un referendum și abia după aceea se va aplica regula de 2/3 din fiecare cameră legislativă, aplicată la rezultatul referendumului.
   Așa că, în baza deciziei CCR (care în paranteză fie spus, nu putea respinge inițiativa, din punct de vedere tehnic, ca neconstituțională, deși dorneanu ar fi vrut), mărețul partid plin de borfași, aflat la putere, va fi obligat să organizeze referendumul.
 • -5 (7 voturi)    
  nu (Marţi, 9 aprilie 2019, 17:04)

  BogdanNicolaescu [anonim]

  si eu am semnat initiativa fara penali, dar sincer nu-mi doresc o Romanie cu Barna sau USR in zona de conducere.... cred ca astia sunt mai nocivi decat PSD.
 • 0 (4 voturi)    
  Pana la capat! (Marţi, 9 aprilie 2019, 17:55)

  Irina25 [utilizator]

  #Fara Securisti (vechi si noi)
 • 0 (0 voturi)    
  Multa confuzie cu initiativa asta (Miercuri, 10 aprilie 2019, 2:49)

  John_english [utilizator]

  Daca oamenii sunt condamnati ei nu isi ispasesc pedeapsa? Mai mult nu li se retrag si ceva drepturi adica de a alege si a fi ales pe durata detenției?

  Dupa ce si-au ispasit pedeasa pot sau nu sa candideze?

  Mai e o scapare, un ales nu poate fi penal dar numit cum ar fi Primul Ministru, ministrii si toti directorii prin administratie pot fi penali fara probleme.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by