Ieșire nervoasă a lui Teodorovici, după acuzațiile lui Cîțu privind privilegiile ca Guvernator al Băncii din Moscova: Cîțu e un imbecil, are probleme mintale, un om care nu are ce să caute pe lumea asta!

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 28 martie 2019, 19:14 Actualitate | Esenţial


Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici
Foto: AGERPRES
Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici a avut joi o ieșire nervoasă la adresa senatorului PNL Florin Cîțu, care susține că ministrul nu ar plăti nicio taxă statului român din funcția de guvernator al băncii cu sediul la Moscova. Contactat de HotNews.ro pentru afla dacă este adevărat ce susține liberalul, Teodorovici a răspuns nervos: "Nu-mi place să stau să pierd timpul pentru a răspunde la ce spune un imbecil. Aberațiile care se spun fără probe...eu înțeleg că ăsta este plecat, are probleme mintale!"

"Dați-mi un singur exemplu, ca să putem continua discuția, despre un lucru care credeți că este adevărat din ce spune domnul Cîțu!", a răspuns ministrul Teodorovici, contactat de HotNews.ro pentru a afla dacă este adevărat că nu ar plăti nicio taxă statului român din funcția de guvernator al băncii cu sediul la Moscova, așa cum susține joi senatorul Florin Cîțu.

HotNews.ro i-a spus că unele lucruri se verifică, altele nu, aspecte pe care HotNews.ro le-a redat într-un articol amplu pe acest subiect. Un lucru care se confirmă este cel că acesta deține funcția de reprezentant al României în Consiliul Guvernatorilor din Banca Internațională de Investiții (BII) cu sediul la Moscova.

"Eu sunt alt gen de politician și chiar nu-mi place să stau să pierd timpul pentru a răspunde la ce spune un imbecil. Aberațiile care se spun fără probe..eu înțeleg că ăsta este plecat, are probleme mintale, dar spuneți-mi un singur lucru adevărat din ce spune Cîțu!", a spus ministrul.

Despre faptul că este reprezentant al României în Consiliul Guvernatorilor, Teodorovici a spus că spus că este firesc să fie așa și a susținut că și alți ministri de Finanțe din România ar fi ocupat înaintea lui această funcție în Consiliul Guvernatorilor din BII.

"Guvernator (n.a în Consiliul Guvernatorilor din BII) sunt prin lege. Oricare ar fi ministru de Finanțe în orice țară care are capital într-o bancă este guvernator de drept. (..) Domnule, nu mai ascultați și îmi pierdeți și mie timpul acum, ca Ministru de Finanțe, să vorbim despre un subiect al unui om care nu are ce să caute pe lumea asta. Cîțu are alt scop. (..) Hai să vă întreb altceva! Nu vreți să vă documentați dvoastră și să vedeți dacă, alti miniștri de Finanțe, înaintea mea, au fost guvernatori la această bancă?", a spus Teodorovici.

Întrebat dacă se referă la Miniștri de Finanțe din România, Teodorovici a confirmat, dar s-a enervat din nou când HotNews.ro solicitat să probeze această informație.

"Domnule, încă o dată, eu nu pot să răspund ca Ministru de Finanțe la toate aberațiile care se spun de toți imbecilii din țara asta. Poate nu v-ați întâlnit cu astfel de oameni. Eu nu mint, nu ascund lucruri, că nu am de ce. Nu am furat nimic în viața mea, nu am stat cu nimeni să fac niciun fel de deal, nu fac compromisuri. Nu am decât un singur scop, că îl credeți, că nu-l credeți, asta este: pentru țara asta, lupta cu sistemul! Vreți să credeți bine, nu vreți asta este, nu pot să conving pe toată lumea. Nu mi-e teamă de nimic și de nimeni, că dacă aveam o singură slăbiciune, nu eram atât de vocal. Credeți-mă este munca munca, din '91. Muncesc ca nebunul zi, de zi!", a spus Ministrul Teodorovici.

Acesta a întrebat la rândul lui dacă știm când s-a aprobat majorarea de capital a României. După ce HotNews.ro a răspuns că majorarea a fost adoptată în anul 2018 și că în acest an ar urma încă una de 3,7 milioane euro, așa cum reiese din datele publice, Teodorovici a răspuns râzând:

"Domnule, mai documentați-vă, domnule! Este în 2016. Acordul asumat de România este luat în 2016 de Cioloș. Domnule, eu am toate documentele, sunt publice. În 2016 s-a angajat Guvernul României cu majorarea de capital. Noi am dat curs la ceea ce România s-a angajat deja. Domnule, nu mai credeți tot ce spune ..v-am spus, uitați-vă în documente! Și chiar și așa, dacă nu se făcea în 2016, ești obligat ca țară, odată ce se ia o decizie în Board, să dai curs unei astfel de solicitări", a spus ministrul de Finanțe.

După ce HotNews.ro i-a semnalat ministrului că Cehia a semnat acordul din 2015 de la Moscova, dar cu rezerve, adică nu au fost de acord cu noile privilegii și imunități pe care le are BII în țările membre, Teodorovici a răspuns: Vă spun încă o dată că în 2016 s-a luat acel angajament."

 • Ce privilegii și imunități sunt prevăzute de acordul semnat de România la Moscova la 1 iulie 2015 pentru Guvernatorii BII

HotNews.ro a scris într-o investigație recentă că România și-a majorat participația la Banca din Moscova în luna iulie 2018, cu 4 milioane de euro și că este așteptată să contribuie cu încă 3,6 milioane euro în acest an la capitalizare.


În expunerea de motive la legea din 2018, prin care s-a decis majorarea de 4 milioane de euro, se arată că România a fost și va fi nevoită și pe viitor să-și majoreze continuu participația la această bancă, după ce a semnat noile documente statutare ale BII care prevăd că puterea de vot în cadrul organelor de conducere este proporțională cu contribuția fiecărui stat membru la capitalul vărsat.

România a semnat însă, fără rezerve, aceste noi documente statutare, la data de 1 iulie 2015 la Moscova, în timpul Guvernului Ponta, în care Eugen Teodorovici ocupa tot funcția de Ministru de Finanțe.

Principalele modificări aduse documentelor statutare ale Băncii Internaționale de Investiții au fost următoarele:

 • 1. Implementarea unui sistem de management corporativ pe 3 niveluri, compus din Consiliul Guvernatorilor, Consiliul Directorilor și Conducerea Executivă (Eugen Teodorovici este în prezent reprezentantul României în Consiliul Guvernatorilor, în calitate de Ministru de Finanțe, însă teoretic la fel putea fi, așa cum susține Teodorovici acum, toți miniștrii de Finanțe care i-au urmat, inclusiv Anca Dragu, ministru de Finanțe în Guvernul Cioloș, despre care HotNews.ro a scris că a avut întâlniri la nivel înalt cu conducerea BII înainte de majorarea cu 4 milioane euro a participației României.)
 • 2. Implementarea unui sistem nou de vot în cadrul Consiliului Guvernatorilor și Consiliului Directorilor BII, care prevede eliminarea sistemului actual de vot introdus la momentul înființării Băncii, prin care fiecare țară dispunea de un vot, indiferent de aportul său la capital, și introducerea unui nou sistem prin care repartizarea voturilor se realizează proporțional cu cota fiecărui membru în capitalul social subscris vărsat al Băncii.
 • 3. Tot atunci s-a decis și modificarea capitalului social al Băncii la valoarea de 2 miliarde de euro.

Guvernul Ciolos a consfințit toate aceste schimbări prin lege în 2016, o lege care nu a întâmpinat niciun vot împotrivă în Parlament, inclusiv din partea PNL, spre exemplu, și care a fost promulgată de președintele Iohannis, în data de 28 noiembrie 2016.

 • Ce imunități ar avea Teodorovici potrivit acestui acord și o întrebare la care Ministrul Teodorovici a refuzat să răspundă

În Acordul semnat la Moscova în data de 1 iulie 2015 sunt prevăzute următoarele imunități pentru reprezentantul României în Consiliul Guvernatorilor BII:

Articolul 14 prevede următoarele:

"1. Reprezentanții membrilor Băncii în Consiliul guvernatorilor Băncii (n.a poziție în care este acum Eugen Teodorovici), precum și supleanții lor beneficiază de următoarele privilegii și imunități pe timpul îndeplinirii de către aceștia a obligațiilor de serviciu pe teritoriul fiecărui stat membru al Băncii:
a) imunitate împotriva urmăririi judiciare și administrative privind acțiunile întreprinse de către aceștia în îndeplinirea obligațiilor de serviciu. Această imunitate nu se aplică în privința răspunderii civile în cazul provocării de daune în accidente rutiere;
b) scutiri vamale privind bagajul personal identice cu cele care se acordă funcționarilor diplomatici cu rang corespunzător din statul respectiv;
c) scutirea de la plata taxelor și impozitelor directe privind orice sume bănești care se plătesc reprezentanților sau supleanților acestora de către statul membru care i-a desemnat;
d) scutirea de orice obligații de stat.
2. Membrul Băncii este obligat să renunțe la orice privilegii și imunități acordate reprezentantului său în Consiliul guvernatorilor Băncii sau supleantului acestuia, în cazurile în care, în opinia sa, astfel de privilegii și imunități obstrucționează justiția și poate renunța la acestea fără a prejudicia interesele Băncii, în măsura și în condițiile în care, în opinia sa, acestea corespund intereselor Băncii.
3. Dispoziția de la punctul 1 din prezentul articol nu se aplică relațiilor reciproce dintre reprezentantul membrului Băncii în Consiliul guvernatorilor sau supleantului acestuia și autoritățile statului ai cărui cetățeni sunt aceștia."


Florin Cîțu acuză că ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici ar avea imunitate împotriva urmăririi juridice și că nu ar plăti nicio taxă statului român din funcția de guvernator al băncii cu sediul la Moscova, bazându-se pe ceea ce scrie la punctul 1 din articolul 14. Este foarte ciudată prevederea privind litera d) - 'scutirea de orice obligații de stat'.

Pe de altă parte, trebuie notat că alineatul 3 al aceluiași articol 14, prevede că: 'Dispoziția de la punctul 1 din prezentul articol nu se aplică relațiilor reciproce dintre reprezentantul membrului Băncii în Consiliul guvernatorilor sau supleantului acestuia și autoritățile statului ai cărui cetățeni sunt aceștia."

Pentru că nu este clar dacă Ministrul Teodorovici, care este reprezentantul României în Consiliul Guvernatorilor este sau nu scutit de orice obligații de stat în România, HotNews.ro a insistat cu această întrebare către Ministrul Teodorovici.

Răspunsul lui: 'Vă rog să verificați legislația în vigoare'!


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

19622 vizualizari

 • +29 (31 voturi)    
  specimene politice (Joi, 28 martie 2019, 19:20)

  ilie57 [utilizator]

  "imbecil, nu are ce cauta pe lume...!?"
  Teodorovici nu este la prima abatere.
  Cum pot exista astfel de oameni in politica?
  • +20 (22 voturi)    
   Un golan, chiparosul asta, ce va puteati astepta (Joi, 28 martie 2019, 21:09)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui ilie57

   de la un stalp al ciumei rosii ???? Un individ care a reusit sa intre la facultate de-abia in al patrulea an, toate examenele le-a luat le re-examinari, cum ati vrea sa fie ???? Discotecar care face pe ministrul de finante. Probabil un agent de inflenta al moscovei. care prin cartitele ei, il ajuta sa ajunga cat mai sus.
 • +25 (29 voturi)    
  "Frumosul" mnistru (Joi, 28 martie 2019, 19:24)

  mitg [utilizator]

  Probabil s-au saturat spionii rusnaci de el si are stres acuma.
 • +26 (28 voturi)    
  Dj Theo (Joi, 28 martie 2019, 19:26)

  un domn [utilizator]

  Recunoaste breh ca esti DJ Moscovei !
 • +26 (26 voturi)    
  Spuse un agent rus dovedit (Joi, 28 martie 2019, 19:30)

  ac [utilizator]

  Spion nu cred ca e, ca nu il duce capul, astia totusi stiu sa sara un gard, sa poarte un papion, ceva. Golanul asta nu stie decit sa tradeze pe bani si sa improaste cu rahat. Deci pare a fi un agent tradator. De ce m-ar interesa pe mine ce are de spus? Sau, mai grav, de ce nu se intereseaza altii platiti din bani publici ce are de spus? Sau servesc si ei interese de partid? In cazul asta ii concediem pe toti si angajam altii.
 • +26 (26 voturi)    
  Orlando un DJs de marlanii,marca psdista (Joi, 28 martie 2019, 19:33)

  Plagarus [utilizator]

  Cu idei putine,raman doar grosolaniile la acest grobian
 • +26 (26 voturi)    
  Măi animalule ! (Joi, 28 martie 2019, 19:33)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Din folclorul românesc
 • -19 (31 voturi)    
  As dori sa puneti si fisierul audio (Joi, 28 martie 2019, 19:47)

  Fides [utilizator]

  Sa vedem cat de nervoasa este iesirea. Interesanta totusi abordarea, Citu acuza fara probe, iar voi confirmati doar ca ministrul este guvernator. Pai daca intri direct pe site-ul iib.int la sectiunea Board of Governors, vezi ca marea majoritarea a guvernatorilor bancii, ce provin din tari UE, sunt omologii lui Teodorovici, ba pe alocuri chiar adjuncti (secretari de stat) la finante, vezi Bulgaria, Cehia, Ungaria samd.
  • +3 (5 voturi)    
   tovarase (Vineri, 29 martie 2019, 9:44)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   indiferent de acuzatii acest limbaj nu este demn de portar la minister, d-apoi de ministru!
   • -2 (4 voturi)    
    Calu-i alb, un bun tovaras (Vineri, 29 martie 2019, 10:54)

    Fides [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Fisierul audio este important. Vital este si mesajul. Si nu pot sa cred ca aceasta convorbire nu a fost inregistrata.
 • -24 (32 voturi)    
  Intrebare pt angajatul hotnews (Joi, 28 martie 2019, 19:49)

  tg3290 [utilizator]

  chiar ai apucat sa citesti legislatia? ca si cetatean roman, nu te poti prevala de necunoasterea legii, ca asa-zis ziarist, e cu atat mai necesar sa stii asta. te-ai documentat inainte sa intrebi si, mai ales, inainte sa scrii prostii? te-a facut Teodorovici de ras, si pe tine, si pe citu, si pe postacii astia ai vostri spalati pe creier. Nu e de vina capul daca tu il folosesti ca obiect de mobilier.
  • +17 (21 voturi)    
   Intrebare pentru tine. Dar tu ai citit ???? (Joi, 28 martie 2019, 21:15)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui tg3290

   Orice cetatean roman, cu sediul fiscal in Romania, trebuie sa plateasca impozit pentru orice venit obtinut in strainatate. Deci, gura mica, DJ trebuie sa dea din banii cu care-i platesc rusi, pentru serviciile pe care le face. Spre exemplu Gazprom a castigat sute de milioane din Ordonanta 114. Un milion acolo sa-l impinga coafatului, ce mare lucru. Si coafatul o sa mai scoata niste nenorociri, ca asa si-a cumparat un individ care n-a reusit sa intre la facultate, 6 case in buricul Bucurestilor, din leafa de bugetar. Prin ticalosii facute impotriva Romaniei si romanilor.
  • +9 (9 voturi)    
   Constitutia Romaniei, art. 56 (Joi, 28 martie 2019, 21:38)

   ac [utilizator] i-a raspuns lui tg3290

   Dar tu ai citit-o?

   Constitutia Romaniei
   ARTICOLUL 56 - Contribuţii financiare
   (1) Cetăţenii au obligaţia să contribuie, prin impozite şi prin taxe, la cheltuielile publice.
   ...
   (3) Orice alte prestaţii sunt interzise, în afara celor stabilite prin lege, în situaţii excepţionale.

   Nu e treaba mea sa-ti caut pe net, dar in cazul asta o sa fac o exceptie.
  • +7 (11 voturi)    
   injurii (Joi, 28 martie 2019, 22:03)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui tg3290

   Dupa mintea ta putina injuriile acestui fante de discoteca sunt argumente?
  • +7 (9 voturi)    
   In cate ... (Vineri, 29 martie 2019, 1:55)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui tg3290

   ..schimburi lucrarti? Si in ce moneda sunteti platiti? De curiozitate...
  • +5 (5 voturi)    
   apropos de lege (Vineri, 29 martie 2019, 9:45)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui tg3290

   injuriile se pedepsesc.... sau legea aia nu conteaza pt tine ca e impotriva stapanilor tai?!
 • +27 (33 voturi)    
  Teodorovici se acuză singur. (Joi, 28 martie 2019, 19:52)

  asavreau [utilizator]

  Dacă ce spune Cîțu nu ar fi adevărat,Teodorovici ar fi spus simplu//nu-i adevărat//.Vocabularul folosit de Orlando îl acuză-înseamnă că Cîțu a atins un punct sensibil.
 • +17 (21 voturi)    
  Guvernul Ciolos (Joi, 28 martie 2019, 20:15)

  tanar_pensionar [utilizator]

  a consfintit...prin lege... Mai oameni buni voi si cititi ce scrieti? De cand da guvernul legi si nu Parlamentul?
  • +1 (1 vot)    
   .. stai calm (Marţi, 2 aprilie 2019, 11:40)

   gdcos [utilizator] i-a raspuns lui tanar_pensionar

   .. ca oricum se contrazice singur si spune mai incolo ca orice guvern era obligat sa respecte deciziile board-ului, nu doar Ciolos.
   Dar faza cu Guvernul nu parlamentul are sens, la urma urmei asta nu e o "lege" ci o decizie economica, contractuala daca vrei.
 • +4 (8 voturi)    
  Mda (Joi, 28 martie 2019, 20:47)

  Ion_RoaitaDA [utilizator]

  Bratarica de la mana si limbajul il tradeaza sigur ca e de la PSD/Moskva
  Garantat e Bombonel 2.0, aceeasi familie, orientare, etc....
 • +6 (8 voturi)    
  t (Joi, 28 martie 2019, 20:55)

  ------ [utilizator]

  Cand nu ai argumente incepi cu invective,omule faci parte dintre economisti slabi din Romania si ai o agenda ciudata,deloc favorabila Romaniei.
 • +15 (19 voturi)    
  ieftin si bun (Joi, 28 martie 2019, 21:09)

  Dedalus [utilizator]

  Treaba se ingroasa. Au fost pusi la lucru postacii platiti de rusi, de data asta cei mai cu motz!

  Interesant cum poti sa iti dai seama de adevarul unor lucruri doar observand trolii.

  Aici se vede ca nu il apara pe Teodorovici, ci incearca doar demontarea faptelor. Ceva atacuri la adresa HN, interesanta concluzie si din asta, directivele de propaganda sunt acum si pe doua fronturi.

  Sunt demodati, prafuiti si prost platiti, dar sunt extrem de utili torlii astia pentru a afla rapid si ieftin ce vrea un anume Cineva.

  De fapt, nu chiar, pentru ca maretul Cineva este pur si simplu fraierit de toti astia. Ce sa-i faci, orice nash isi are nashul...

  MMM

  Chiar si trolii astia mai spalati, tot ingrozitori de blazati si plictisitori sunt. Dupa cat primesc, probabil :-))
 • +6 (8 voturi)    
  jos psd-alde (Joi, 28 martie 2019, 23:56)

  vidra [utilizator]

  Votantii psd isi doresc sa fie vanduta tara rusilor? Cred ca e si aici o problema de comunicare, nu se face campanie pe tema asta. Si cat de ipocrita e campania lor electorala, cica Patrioti in Europa. Hai ma lasi?
 • +10 (12 voturi)    
  Nota 10 lui Citu... (Vineri, 29 martie 2019, 1:52)

  Foxcrawl.com [utilizator]

  Daca mai continua in ritmul asta, Chiparosul o sa faca infarct :)))))
 • +4 (4 voturi)    
  acest incompetent (Vineri, 29 martie 2019, 9:44)

  liviu_ [utilizator]

  ca ministru al economiei vb.

  vai de capu nostru!
 • -1 (3 voturi)    
  Teodorovici Presedinte! (Vineri, 29 martie 2019, 9:55)

  Sunt_nimic! [utilizator]

  Bravo, excelenta combativitate!

  Are sanse mari la fotoliul de la Cotroceni!

  Romanilor nu le place un "ficus", care vorbeste putin si se exprima decent, le place un politican gen mircea badea, extrem de volubil si care are un limbaj "popularos", care este d-ai nostri, dintre noi, printre noi!

  Sa ne traiasca Chiparosul!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by