Întâlnirea președintelui Klaus Iohannis cu reprezentanți ai magistraților pe tema situației din sistemul judiciar și a modificărilor aduse legilor Justiției s-a terminat după aproape o oră și jumătate. Potrivit judecătorului Cristi Dănileț, discuțiile au vizat modificările succesive aduse legilor justiției și mai puțin tema referendumului, iar președintele s-a declarat îngrijorat că se folosesc modificări legislative succesive pentru a ușura situația unor persoane din conducerea statului.

Iohannis-magistratiFoto: Administratia Prezidentiala

La întâlnirea de la Palatul Cotroceni au fost prezenți, printre alții, președintele CSM, Lia Savonea, președintele UNJR, Dana Gârbovan, precum și președintele instanței supreme, Cristina Tarcea, precum și reprezentanți ai Asociației Forumul Judecătorilor, Asociației Inițiativa pentru Justiție, Asociației Magistraților din România, LiderJust, Asociației Procurorilor din România și Asociației Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor.

"Astăzi discutăm despre Justiție și despre legile Justiției. Ca să nu apară impresii eronate și vreau să fie preluată această declarație”, a spus președintele Klaus Iohannis, la începutul discuțiilor.

Judecătorul Cristi Dănileț: Președintele ne-a spus că e îngrijorat că se folosesc modificări legislative succesive pentru a ușura situația unor persoane din conducerea statului

Judecătorul Cristi Dănileț a spus că discuțiile au vizat modificările succesive aduse legilor justiției și mai puțin tema referendumului, iar președintele s-a declarat îngrijorat că se folosesc modificări legislative succesive pentru a ușura situația unor persoane din conducerea statului român.

Ce spune judecătorul:

  • "Președintele ne-a chemat la consultări pe legile justiției, nu pe referendum, în virtutea calității lui de mediator.
  • La întâlnirea cu președintele au participat 20 de judecători și procurori, reprezentând asociațiile și instituțiile din justiție, inslusiv președintele CSM, Lia Savonea, și șefa instanței supreme, Cristina Tarcea.
  • S-a discutat despre situația în care a ajuns sistemul judciar, ca urmare a modificărilor la legile justiției.
  • A fost ridicată de magistrați și problema referendumului, aceștia arătând că o astfel de consultare ar trebui să fie pe activitatea de legiferare.
  • Președintele a spus că se gândește și că l-a interesat părerea magistraților legat de situația din justiție, inclusiv Secția pentru anchetarea magistraților.
  • Președintele e îngrijorat că se folosesc modificări legislative succesive pentru a ușura situația unor persoane din conducerea statului român.
  • I-am împărtășit opinia, arătând că asaltul asupra justiției a început în anul 2012 odată cu sancționarea fostului premier și a culminat cu anul 2017 prin OUG 13. Am spus că e necesara prezența președintelui României la CSM, i-am sugerat sa conteste la Comisia de la Veneția legile ce contrazic standardele europene, să provoace CCR să soluționeze conflictele dintre autoritățile statului.
  • Am arătat că modificările succesive au vizat preluarea controlului asupra justiției penale, eliminarea instrumentelor cu care operează procurorii și judecătorii, nimeni nu e interesat decât de domeniul penal, poliția judiciară este ineficientă, DNA e trecut pe linie moartă, SIIJ este pentru terorizat magistrații, domeniul justiției juvenile este ignorat complet.
  • Președintele mai degrabă ne-a ascultat. Există o lipsă de dialog și la nivelul magistraturii, este pentru prima dată când ne aflăm cu pozițiile adverse (AMR, UNJR și APR) la aceeași masă.
  • Președintele a mai spus că vede în magistrați un fel de experți care ar trebui consultați când sunt modificări legislative.
  • Am subliniat că de cinci săptămâni judecatori și procurori sunt in protest, dar nimeni nu e interesat de acest lucru - doar președintele ne-a invitat la Cotroceni și câteva zeci de magistrați se vor deplasa la Bruxelles săptămâna viitoare".

Marți, președintele Iohannis a avut consultări cu reprezentanții societății civile pe tema organizării unui referendum pe justiție în aceeași zi cu alegerile europarlamentare - 26 mai. Ulterior, întrevederii reprezentanții societății civile au declarat că președintele Klaus Iohannis va convoca "în mod cert” referendum pe justiție în ziua alegerilor europarlamentare, fiind "nu aproape, nu posibil”, ci hotărât în acest sens.