Proiect al Ministerului Justiţiei: Condamnarea nu se poate întemeia pe declaraţiile investigatorului, colaboratorilor sau martorilor protejaţi

de S.A.     HotNews.ro
Sâmbătă, 23 martie 2019, 0:23 Actualitate | Esenţial


Sediul Ministerului Justitiei
Foto: Agerpres
Hotărârea de condamnare nu se poate întemeia în măsură determinantă pe declaraţiile investigatorului, ale colaboratorilor ori ale martorilor protejaţi, se prevede într-un proiect de act normativ al Ministerului Justiţiei pentru modificarea şi completarea Legii 135/2010 privind Codul de procedură penală (Cpp), scrie Agerpres.

Surse judiciare au precizat că Ministerul Justiţiei a transmis către CSM un proiect de act normativ pentru modificarea şi completarea Legii 286/2009 privind Codul penal şi a Legii 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, dar şi un proiect de modificare şi completare a Legii 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi a altor acte normative.

"Hotărârea de condamnare, de aplicare a unei măsuri educative de renunţare la aplicarea pedepsei sau de amânare a aplicării pedepsei nu se poate întemeia în măsură determinantă pe declaraţiile investigatorului, ale colaboratorilor ori ale martorilor protejaţi. De asemenea, aceasta nu se poate întemeia pe declaraţiile inculpaţilor din acea cauză, ale martorilor care beneficiază de exonerare de răspundere pentru faptele denunţate sau pe declaraţiile celor care beneficiază de dispoziţii legale de favoare pentru declaraţiile date în faţa organelor judiciare, dacă aceste probe nu se coroborează şi cu altele, administrate legal în cauză. Hotărârea de condamnare, de aplicare a unei măsuri educative, de renunţare la aplicarea pedepsei sau de amânare a aplicării pedepsei nu se poate întemeia în nicio măsură pe refuzul de a da declaraţii al inculpatului", potrivit modificărilor aduse articolului 103 alineatul (3) din Codul de procedură penală.

O altă modificare adusă Cpp se referă la comunicarea publică şi furnizarea de informaţii în cursul urmăririi penale şi a judecării cauzei.

Astfel, potrivit proiectului, la articolul 4, după alineatul (2) se introduc trei noi alineate: "(3) în cursul urmăririi penale şi al judecării cauzei sunt interzise comunicările publice, declaraţiile publice, precum şi furnizarea de alte informaţii, direct sau indirect, provenind de la autorităţi publice referitoare la faptele şi persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Persoanele din cadrul autorităţilor publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau inculpate ca şi cum acestea ar fi vinovate decât în cazul în care există o hotărâre definitivă de condamnare cu privire la acele fapte; (4) prin excepţie, în cursul urmării penale sau al judecăţii, organele de urmărire penală sau instanţa de judecată pot comunica public date despre procedurile penale care se desfăşoară doar atunci când datele furnizate justifică un interes public prevăzut de lege sau acest lucru este necesar în interesul descoperirii şi aflării adevărului în cauză; (5) în cursul procesului penal este interzisă prezentarea publică a persoanelor suspectate de săvârşirea unor infracţiuni purtând cătuşe sau alte mijloace de imobilizare sau afectate de alte modalităţi de natură a induce în percepţia publică faptul că acestea ar fi vinovate de săvârşirea unor infracţiuni".

Totodată, proiectul cuprinde şi noi prevederi privind circumstanţele în care se poate propune şi dispune arestarea preventivă.

"La articolul 223, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (3), cu următorul cuprins: '(3) Pentru aprecierea stării de pericol concret pentru ordinea publică, prin propunerea de arestare preventivă şi în hotărârea judecătorească prin care se dispune această măsură preventivă trebuie indicate circumstanţe reale şi personale din care să rezulte ameninţarea efectivă, reală şi iminentă asupra ordinii publice. În justificarea unei astfel de măsuri nu pot fi invocate şi reţinute argumente generale şi abstracte'", se arată în proiect.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1989 vizualizari

 • +7 (9 voturi)    
  Wow.... Tudorel a mai gasit o portita (Sâmbătă, 23 martie 2019, 0:56)

  John_english [utilizator]

  sa anuleze inregistrarile SRI ca fiind probe, sa-i scape pe marii penali de inchisoare.

  mai mult se va da liber la jefuirea tarii.

  e tot mai evidenta implicariea Rusiei in tot ceea ce se intampla acum cu agentul Tudorel recrutat la Balti.
  • +1 (3 voturi)    
   plus (Sâmbătă, 23 martie 2019, 10:04)

   tartoru [utilizator] i-a raspuns lui John_english

   plus declaratiile din dosarul referendumul.
   Adica daca tanticile alea au pledat vinovate sau au recunoscut ceva, implicit bombonica, kkt, au recunoscut degeaba.
  • -4 (4 voturi)    
   John (Sâmbătă, 23 martie 2019, 11:36)

   gabiachim [utilizator] i-a raspuns lui John_english

   Te rog sa mai citesti odata modificarile la cp inainte de a te pronunta.
   • +2 (2 voturi)    
    Desigur (Sâmbătă, 23 martie 2019, 15:52)

    John_english [utilizator] i-a raspuns lui gabiachim

    Câteva chestii bune si restul șopârle.

    De adăugat șopârla cu arestarea preventiva. Pai dacă arestații sunt parlamentari sau miniștri ce trebuie sa mai dovedești? Ei reprezinta un pericol maxim pentru tara.
  • +1 (1 vot)    
   Petiție! (Duminică, 24 martie 2019, 11:35)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui John_english

   Pentru schimbarea numelui Ministerului din cel al Justiției în Ministerul Infractorilor și Delicvenților!
   Să recapitulăm: probele de la camerele de filmat/fotografiat nu sunt admise, opiniile interogatorilor și martorilor nu sunt admise, în general nu este admis nimic care să acuze hoții și escrocii, deci Justiția trebuie să lucreze doar subliminal și telepatic.
   Băi, vor v-ați stricat la popou, că creier nu cred că aveți?!?
 • +5 (7 voturi)    
  hmm (Sâmbătă, 23 martie 2019, 9:14)

  dum_i [utilizator]

  eu zic sa aduceti 4 martori care sa confirme un viol, ca in sharia.

  rrromania s-a dezintegrat.
 • +2 (4 voturi)    
  Tudorel-academician infractor. (Sâmbătă, 23 martie 2019, 10:05)

  asavreau [utilizator]

  Se discuta cu câțiva ani în urmă că infractorii își făcuseră academie.Cred-că Tudorel va fi/este șeful acestei academii.
 • -6 (6 voturi)    
  Corect (Sâmbătă, 23 martie 2019, 11:34)

  gabiachim [utilizator]

  Mi se par corecte aceste modificari la cp.
 • +3 (3 voturi)    
  infractorii (Sâmbătă, 23 martie 2019, 13:37)

  Ilidia [utilizator]

  La prima vedere toate modificarile/completarile favorizeaza infractorii. Ce au de spus magistratii ?
 • 0 (0 voturi)    
  Nici până acum nu se putea așa ceva (Duminică, 24 martie 2019, 11:27)

  hsl [utilizator]

  Declarațiile stau la baza adunării de probe și doar in baza probelor se hotărăște condamnarea.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by