Ministrul Justiției Tudorel Toader a anunțat, marți, la finalul ședinței Executivului, că Guvernul a adoptat noua formă a Ordonanței 7, care modifică legile justiției. Ordonanța de Urgență - care conține în continuare controversatele prevederi care scot din subordinea procurorului general Secția de anchetare a magistraților - a fost aprobată deși Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ astăzi.

GuvernulFoto: Guvern

"Adoptăm astăzi soluțiile convenite cu reprezentanții CSM și cu asociațiilor profesionale din domeniul juridic în cadrul discuțiilor pe care le-am purtat săptămâna trecută. Noile prevederi reflectă propunerile magistraților cu privire la principiul separării carierelor judecătorilor și procurorilor, delegarea procurorilor în funcția de conducere și promovarea în funcțiile de conducere ale parchetelor pentru care numirea se face de către președintele României, la propunerea ministrului Justiției. De asemenea, luăm măsuri și pentru salarizarea corespunzătoare a specialiștilor care lucrează în sistemul judiciar”, anunța Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de Guvern.

Ea a spus că Guvernul a trimis OUG 7 modificată la Consiliul Superior al Magistraturii pentru avizare, dar nu a făcut nicio referire la faptul că CSM a dat aviz negativ, apreciind că OUG 7 trebuie abrogată în totalitate.

Viorica Dăncilă a susținut că "Guvernul rămâne deschis dialogului" astfel încât sistemul judiciar să funcționeze corect, cu respectarea drepturilor cetățenilor.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ, marți, proiectul de modificare a OUG 7/2019 pe legile justiției, potrivit Mediafax. Avizul Consiliului este unul consultativ.

Ordonanța de urgență de modificare a legilor justiției trebuie abrogată integral pentru că este suspectă de neconstituționalitate, așa cum arată analiza Ministerului Public, a declarat pentru HotNews procurorul general, Augustin Lazăr.

”OUG 7 trebuie abrogată integral fiind suspectă de neconstituționalitate conform analizei Ministerului Public, aflată pe site. Aspectele de neconstituționalitate sunt confirmate inclusiv de observațiile Consiliului Legislativ”, a declarat Lazăr, pentru HotNews, întrebat dacă modificările aduse OUG 7 sunt în măsură să îi mulțumească instituțiile judiciare, în condițiile în care secția de investigare a magistraților nu este desființată.

De asemenea, înainte să intre în ședința CSM, Lazăr a spus că CSM ar trebui să dea aviz negativ.

Din noua Ordonanță de Urgență care modifică OUG 7 au fost eliminate câteva modificări contestate de magistrați, de instituțiile din sistemul judiciar, dar și de președintele Klaus Iohannis. Astfel, s-a revenit la prevederea inițială - procurorii de la vârful parchetelor să fie numiți cu avizul Secției de procurori a CSM, ci nu al plenului CSM, așa cum prevedea OUG 7. A fost abrogată și prevederea care le-ar fi permis judecătorilor să candideze la funcțiile de conducere în parchete pentru care numirea se face de către președinte și se elimină ca posibilitate de excludere din magistratură a judecătorilor şi procurorilor cazul pentru neîndeplinirea bunei reputaţii. A fost eliminată din OUG 7 și prevederea care interzicea delegările în funcțiile de conducere din parchete.

Una dintre cele mai importante și controversate modificări din OUG 7- cea privind Secția pentru anchetarea magistraților - a rămas neschimbată.

Prin OUG 7, Secția pentru anchetarea magistraților iese de sub autoritatea procurorului general și dobândește puteri sporite. "Ori de câte ori Codul de procedură penală sau alte legi speciale fac trimitere la „procurorul ierarhic superior” în cazul infracţiunilor de competenţa Secţiei pentru investigarea infracţiunilor în justiţie, prin aceasta se înţelege procurorul şef al secţiei, inclusiv în cazul soluţiilor dispuse anterior operaţionalizării acesteia”, prevede un nou alineat introdus la articolul 88 ^1 al Ordonanței.

La alineatul 88 ^5 se introduc două noi alineate: "Membrii comisiei de concurs prevăzute în prezenta secțiune nu devin incompatibili și își exprimă votul în plen"/ "Comisiile de concurs prevăzute de art 88 ^3, respectiv 88 ^5, își desfășoară legal activitatea în prezența a cel puțin 3 membri".

Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie primește și atribuții sporite, în sensul în care aceasta va avea și competența de retragere a căilor de atac în cauzele de competența sa, inclusiv pentru cele aflate pe „rolul instanțelor sau soluționate definitiv anterior operaționalizării” Secției.La articolul 88^8, alineatul 1, litera d) se modifică astfel: "Exercitarea și retragerea căilor de atac în cauzele de competența secției, inclusiv în cauzele aflate pe rolul instanțelor sau soluționate definitiv anterior operaționalizării acesteia potrivit OUG 90/2018".

Ordonanța 7 care modifică din nou cele trei legi ale justiției a generat proteste fără precedent ale judecătorilor și procurorilor din zeci de instanțe și parchete din mai bine de jumătate din județele țării. Magistrații au cerut Guvernului ca OUG 7 să fie abrogată în totalitate.

De altfel, după prezentarea proiectului de modificare a OUG 7, Asociația “Forumul Judecătorilor din România”, Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” au transmis că această propunere ignoră voturile exprimate de mii de magistrați în adunările generale ale instanțelor și parchetelor care au cerut revizuirea actelor normative vizând sistemul judiciar.

Asociațiile magistraților spuneau că, pentru ca starea de protest din magistratură să înceteze, Guvernul "trebuie să elimine limitările adoptate cu privire la libertatea de exprimare a judecătorilor și procurorilor" și să abroge dispozițiile referitoare la înființarea Secției de anchetare a magistraților, "cu o competență exclusivă care nu mai există în cazul niciunei alte categorii profesionale". De asemenea, ei o critică pe șefa Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, că nu i-a consultat pe magistrați înainte de a cere premierului adoptarea unei ordonanțe de urgență care a deschis calea altor modificări intempestive.

Și DIICOT a criticat, luni, proiectul de modificare a OUG 7, subliniind că trebuie eliminate prevederile privind Secția de anchetare a magistraților. Procurorii DIICOT au anunțat că vor continua protestele și vor purta banderole albe la braț până în 22 martie. Procurorii spun că înființarea acestei secții arată o "o abordare punitivă față de întreg sistemul judiciar" și cer Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională, iar Guvernului să elimine reglementările care vizează această structură al cărei artizan este Tudorel Toader.