Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ, marți, proiectul de modificare a OUG 7/2019 pe legile justiției, potrivit Mediafax. Avizul Consiliului este unul consultativ.

Sediul CSMFoto: AGERPRES

Ordonanța de urgență de modificare a legilor justiției trebuie abrogată integral pentru că este suspectă de neconstituționalitate, așa cum arată analiza Ministerului Public, a declarat pentru HotNews procurorul general, Augustin Lazăr.

”OUG 7 trebuie abrogată integral fiind suspectă de neconstituționalitate conform analizei Ministerului Public, aflată pe site. Aspectele de neconstituționalitate sunt confirmate inclusiv de observațiile Consiliului Legislativ”, a declarat Lazăr, pentru HotNews, întrebat dacă modificările aduse OUG 7 sunt în măsură să îi mulțumească instituțiile judiciare, în condițiile în care secția de investigare a magistraților nu este desființată.

De asemenea, înainte să intre în ședința CSM, Lazăr a spus că CSM ar trebui să dea aviz negativ.

"Aviz negativ, evident (ce aviz ar merita proiectul de ordonanţă de urgenţă - n.red). Ar fi a patra ordonanță de urgență care ar amplifica și mai mult incertitudinea reglementării legilor justiției. Asta, după ce, anul trecut, lucrurile au fost clarificate printr-un proces laborios la Parlament, iar legile justiției au dobândit un anume contur, acum vine Executivul, care printr-a patra OUG, vrea să ajusteze legile justiției. De ce deranjează pe magistrați această chestiune? Este foarte clar, îngrijorarea este determinată de incertitudinea cadrului legal în care lucrăm. Magistrații sunt oameni care reflectează asupra legii, ei voi să știe care le este statutul legal, cum ar trebui să acționeze conform legii și iată că ne aflăm acum la a patra ordonanță de urgență care este expresia lipsei cooperării loiale cu autoritatea judecătorească. Din păcate, asta este situația", a declarat Augustin Lazăr, la intrarea în Consiliul Superior al Magistraturii.