Un document obținut de Europa Liberă dintr-o companie municipală a Primăriei Capitalei face acuzații grave: doi consilieri ar fi angajați fictivi. Își iau banii, dar nu au fost găsite dovezi că lucrează acolo. Este vorba de o consilieră a primarului Gabriela Firea și de un ziarist care a lucrat cu Firea.

HotNews.roFoto: Hotnews

Compania Municipală Tehnologia Informației București (CMTIB S.A.) este una dintre cele 22 de companii municipale înființate în 2017 de Consiliul General al Capitalei, la inițiativa primarului general. Gabriela Firea și-a dorit un holding municipal care să preia gestionarea cât mai multor activități ce țin de bunul mers al orașului. O decizie nedefinitivă a Curții de Apel București a stabilit că aceste companii ar fi fost înființate fără respectarea legii.

Compania respectivă, care merge în pierdere de când a fost înființată, ar trebui să se ocupe cu informatizarea activităților din Primăria Capitalei, crearea unui sistem de administrație „fără hârtii” a orașului, digitalizat, dar și de proiecte de securitate cibernetică și servicii publice online. Până acum, după cum reiese din rapoartele de activitate ale companiei, consultate de Europa Liberă, activitatea acesteia ar însemna mai degrabă întreținerea semafoarelor din București, a sistemului de management al traficului, dar și sistemul de iluminare și supraveghere de pe Arena Națională, stadionul deținut de municipalitate.

În vara anului trecut, salariile se ridicau la procentul de 89% din cheltuielile companiei, conform unui raport al Corpului de Control al Primăriei Capitalei, aflat în posesia Europei Libere.

Un alt document oficial din interiorul Consiliului de Administrație (CA), care a fost înaintat către Adunarea Generală a Acționarilor (AGA), ridică suspiciunea că la compania respectivă ar exista angajări fictive ale unor oameni care, de fapt, nu ar lucra acolo. Raportul este asumat de patru din cei șapte membri ai CA și semnat de unul dintre ei.

Raportul redactat de patru membri ai CA susține că Simona Valentina Butacu „pare a fi un angajat fictiv”, iar Eugen-Radu Preda „este posibil să fie un angajat fictiv”. Raportul cere sprijinul Adunării Generale a Acționarilor pentru a verifica aceste aspecte pentru că, se afirmă în raport, nu ar fi fost permis accesul la toate documentele companiei: „Precizând că este posibil ca cele prezentate mai sus să nu fie singulare, accesul la informare privind activitatea societății fiind îngrădit și chiar refuzat membrilor CA în mai multe rânduri de conducerea executivă a CMTIB, solicităm AGA să dispună verificarea imediată a celor sesizate”.

Cei doi au fost angajați la CMTIB pe posturi de consilieri. Simona Butacu pe un salariu net de 8.000 de lei pe lună, iar Eugen-Radu Preda, cu jumătate de normă, pe un salariu net de 4.000 de lei pe lună.

În vara anului 2018, Gabriela Firea a trimis Corpul de Control al Primăriei Capitalei la CMTIB. Raportul, obținut de asemenea de Europa Liberă, arată o situație dezastruoasă a companiei și mai ales irosirea banilor. Cu doar 45 de posturi ocupate din cele 198 prevăzute în organigramă, compania reușea la finalul lunii iunie 2018 să cheltuiască 89% din bani pe salarii. Acestea nu erau deloc de neglijat: directorul Marian Ion câștiga peste 10.000 de lei în mână lunar, adjunctul 9.000 de lei, șefii de departament 8.000 de lei, iar un tehnician 5.000 de lei lunar.

Europa Liberă mai spune că până la publicarea acestui material singura persoană care a răspuns la încercări repetate de contact a fost Marian Ion, fostul director al CMTIB, care nu a dorit însă să ofere informații.