Procurorul general Augustin Lazăr a declarat, luni, întrebat dacă este oportună ordonanța anunțată de ministrul Justiției, că stabilitatea raporturilor juridice este un principiu fundamental al dreptului constituțional și nu trebuie să avem probleme de stabilitate. În baza Ordonanței de Urgență anunțate de Tudorel Toader, cei care au fost condamnați definitiv de către completuri de judecată de la instanța supremă, din 2014 până acum, vor putea face recurs în anulare, pe motiv că aceste completuri au fost nelegal constituite.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Trebuie să vedem proiectul unei astfel de ordonanțe și apoi putem discuta", a declarat Augustin Lazăr, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

Întrebat dacă ar fi oportună o astfel de Ordonanță de Urgență, procurorul general a declarat: "Stabilitatea raporturilor juridice este un principiu fundamental al dreptului constituțional și nu ar trebui să avem probleme de stabilitate și de siguranță în materia raporturilor juridice".

Prezent și el la CSM, Tudorel Toader a refuzat să dea detalii despre proiectul de ordonanță de urgență, potrivit Mediafax.

Ministrul Justiției a anunțat în urmă cu o săptămână că va fi adoptată o Ordonanța de Urgență în baza căreia cei care au fost condamnați definitiv de către completuri de judecată nelegal constituite, din 2014 până acum, să poată face recurs în anulare, afirmând că premierul va decide când și dacă aceasta va fi adoptată. Tudorel Toader spunea că, în cazul în care va fi emisă OUG pentru rejudecarea proceselor, vor fi revizuite toate soluțiile completelor de 5 judecători de la ÎCCJ, chiar și cele în care au fost pronunțate soluții de achitare. Contestația în anulare în privința achitărilor poate fi făcută de procuror.

Aflat la Bruxelles, unde a fost audiat în Comisia LIBE a Parlamentului European, Toader s-a confruntat cu criticile și avertismentele parlamentarilor europeni privind situația statului de drept în România.

Tudorel Toader și-a apărat ordonanța privind completurile de cinci în Parlamentul European, spunându-le deputaților din comisia LIBE că poate nu au „informația riguros exactă”. „În nicio țară instanța supremă nu constituie completuri cu încălcarea legii (...) Nu vrem ca prin acestă contestație în anulare cineva să scape de pedeapsă, dar nu îi poți spune românului că a fost judecat nelegal, dar rămâne în pușcărie”, a spus ministrul Justiției, făcând trimitere la decizia Curții Constituționale.

Vineri, la începutul ședinței de guvern, premierul Viorica Dăncilă a insistat că CCR a constatat "practici în afara cadrului legal”, iar situația trebuie îndreptată. ”Curtea Constituțională a constatat că au fost folosite practici în afara cadrului legal, care au viciat actul de justiție, iar această situație trebuie îndreptată. Așa cum spunea și președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, drepturile cetățenilor nu sunt negociabile, iar în această materie nu sunt acceptate compromisuri”, a declarat Viorica Dăncilă.