Comisia Europeană cere României să îşi alinieze legislaţia privind datoria vamală la Codul Vamal al Uniunii. Legislaţia vamală naţională română prevede că datoria vamală nu poate fi comunicată debitorului după cinci ani de la momentul la care a fost stabilită, indiferent dacă este sau nu urmare a unei fapte penale. În cazul în care România nu ia măsuri în următoarele două luni, Comisia poate transmite un aviz motivat autorităţilor române.

Comisia EuropeanaFoto: Hotnews

Comisia Europeană anunță că a trimis autorităților române, joi, o scrisoare de punere în întârziere, cerând să îşi alinieze legislaţia privind datoria vamală la Codul vamal al Uniunii (Regulamentul UE nr. 952/2013).

Aceste norme prevăd că autorităţile vamale au la dispoziţie trei ani pentru a comunica debitorului o datorie. În cazul în care datoria vamală este rezultatul unei fapte penale, autorităţile vamale au la dispoziţie zece ani pentru a comunica.

Legislaţia vamală naţională română prevede că datoria vamală nu poate fi comunicată debitorului după cinci ani de la momentul la care a luat naştere, indiferent dacă este urmare a unei fapte penale. De asemenea, această dispoziţie nu respectă perioada de trei ani pentru comunicarea datoriei vamale definită în legislaţia vamală a UE.

În cazul în care România nu ia măsuri în următoarele două luni, Comisia poate transmite un aviz motivat autorităţilor române.