Liderii stângii aflate la putere în România au atacat duminică Bruxellesul, care acționează "discriminatoriu" față de această țară care va prelua președinția semestrială a Uniunii Europene începând cu 1 ianuarie, scrie AFP, care notează că social-democrații și-au multiplicat în ultimele luni discursurile suveraniste care reamintesc de cele ale premierului ungar Viktor Orban.

HotNews.roFoto: Hotnews

"România nu va accepta să fie tratată ca o țară de mâna a doua", a spus duminică Dragnea, în fața câtorva sute de social-democrați reuniți la București.

"Iubim (liderii UE), îi respectăm, dar vrem să avem dreptul la propriile noastre opinii", a adăugat el.

Dragnea a reproșat în special Bruxellesului menținerea Mecanismului de cooperare și verificare asupra Justiției, instaurat la intrarea țării în blocul european în 2007, afirmând că alte țări membre sunt "mult mai corupte", fără a fi însă criticate pentru acest lucru.

La originea unei reforme controversate a justiției, care a stârnit un val de proteste fără precedent în România, liderul PSD a cerut să se meargă înainte cu proiectul ordonanței privind grațierea și amnistia, "pentru a repara nedreptățile și abuzurile" comise, potrivit acestuia, de magistrați, notează AFP.

Stânga la putere a mai încercat la începutul lui 2017 să adopte un proiect similar, care ar fi permis unor oameni politici să scape de anchete penale sau să fie reabilitați, înainte de a da înapoi în fața unei puternice mobilizări a străzii.

Deja condamnat la închisoare cu suspendare în 2016 și vizat de alte două dosare de corupție, liderul PSD ar putea fi și vizat de adoptarea textului privind amnistia și grațierea, după cum spun criticii acestuia, continuă agenția internațională de presă.

Premierul Viorica Dancilă, o apropiată a lui Dragnea, a cerut social-democraților să "nu mai accepte atacuri" provenite de la Bruxelles și care explică, potrivit acesteia, "doar prin faptul că România este o țară est-europeană".

"Sunt un pro-european convins dar cer ca această țară să fie respectată", a spus ea, în aplauzele PSD-iștilor, mai arată AFP.