1,5 milioane de români dețin, în momentul de față, un abonament medical la o clinică privată, cei mai mulți dintre ei prin intermediul angajatorului. Datele arată că 71% din deţinătorii de abonamente ajung la medic cel puțin o dată pe an pentru investigaţii și analize cu rol de prevenție. Comparativ, la nivel național, 31% din populație nu a fost deloc la doctor în ultimul an.
Cum funcționează pachetele de prevenție și care sunt beneficiile lor? Cum influențează sistemul privat de sănătate bugetul de stat? Sunt abonamentele instrumente utile de prevenție? Eduard Dobre, director executiv al Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED, a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre abonamentele medicale private.
Nota redacției:
- Puneți întrebările în formularul de comentarii de la finalul articolului;
- Pentru a păstra coerența și relevanța discuției, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunțate, care nu conțin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.
Serviciile oferite depind de fiecare furnizor privat de servicii medicale si de tipul de abonament.
Niciun sistem de sanatate nu este perfect, dar prin investitiile in echipamente si in personal, incercam sa reducem eventualele probleme care pot apare.
In functie de serviciile solicitate, incercam sa alocam cat mai multi medici, pe cat mai multe specialitati. Exista perioade mai aglomerate si specialitati mai cautate si timpul de asteptare poate fi mai mare.
Spuneti ca sistemul de stat are impact asupra bugetului de stat. Despre ce impact vorbim?
Si cum ramane cu problema decontarilor
duble?
Retelele private fac constant investitii in infrastructura si personal, iar aceste investitii au un impact direct in decongestionarea spitalelor publice, prin reducerea numarului de afectiuni cronice.
Spre deosebire de alte produse medicale, costurile cu abonamentele oferite angajatilor se transforma in investitii, iar beneficiarul direct este pacientul.
Odata cu introducerea deductibilitatii fiscale pentru abonamente, angajatorii sunt incurajati sa le ofere angajatilor un beneficiu cu impact direct asupra sanatatii lor, imbunatatindu-le calitatea vietii pe termen lung.
De ce se face aceasta diferenta in majoritatea clinicilor private, avand in vedere ca si cei care au abonamente tot platitori sunt, de fapt?
Din pacate m-am lovit si eu de "discriminarea" in ceea ce priveste programarile pentru cei cu abonament si cei fara abonament.
Sotia mea(abonata) este insarcinata si am vrut sa ii fac o programare pentru o ecografie morfofetala (care trebuie facuta la intevale de timp clar stabilite). Cu toate ca avem abonament, prima programare disponibila a fost undeva in apropierea datei estimate de nastere, adica muuult prea tarziu.
Am refacut programarea cu plata la acelasi medic si s-a putut face la data la care aveam noi nevoie.
Daca exista anumite reguli cu privire la acest mod de a face programarile, de ce nu pot gasi nicaieri explicatii/clarificari (site-urile clinicilor private nu ofera nici o informatie).
Este gresit sa presupunem ca abonamentele fiind deja platite, acest mod discriminatoriu (fara ghilimele) de a face programarile nu reprezinta, de fapt, decat o modalitate de a obtine bani in plus de catre clinicile private? Unde se tine cont de interesul/drepturile platitorului de abonament pe acest sistem?