La trei ani de la tragedie, dosarul Colectiv se reia aproape de la zero
Judecătorul Mihai Bălănescu va judeca dosarul Colectiv de la Tribunalul București, după ce magistratul care se ocupa de el, Mihail Terceanu, s-a pensionat la finalul lunii august.
La termenul de marți, procurorul nu a cerut reaudierea celor trei patroni Colectiv, care au dat declarații în fața judecătorului care s-a pensionat, instanța fiind de asemenea de acord, potrivit Mediafax. Astfel, declarațiile lor pe care le-au dat în fața precedentului judecător rămân. Însă, apărătorii din dosar au contestat probele cu martori, efectuate în cursul urmăririi penale, dar și rezultatele rapoartelor de expertiză și au solicitat readministrarea probatoriului, instanța încuviințând cererile.
Avocatul lui Alin Anastasescu, unul dintre patronii Clubului Colectiv, a subliniat că are probe noi și martori: angajații care au participat la pregătirea sălii. Cristian Popescu Piedone a spus că nu vrea să dea declarații la termenul de luni: ”Nu pot sa dau declarații, nu sunt pregătit”, a motivat el.
De asemenea, judecătorul a deliberat și a precizat că se încuviințează înscrisurile deja depuse la dosar care arată situația medicală și cauzele care au dus la deces, dar și ce o să apară ulterior privind evoluția stării victimelor aflate încă în tratament. Au fost admise și orice înscrisuri extrajudiciare raportate la situația medicală a părților civile, dar și cea materială (cheltuieli).
De asemenea, au fost admise toate înscrisurile care îi vizează pe cei care au murit, inclusiv latura materială - „pomeni, lucruri creștinești”. Un apărător în dosar a cerut identificarea unei săli mai mari, fiind lansată propunerea Sala Palatului. „Vedem ce se poate face. Dacă nu, judecăm în aceste condiții, asta e. Probabil nu este sală în România cu 400 de locuri”, a spus judecătorul.
Următorul termen a fost stabilit pe data de 9 noiembrie, când vor fi readministrate probe și vor fi audiati primii 25 de martori.
Reprezentanţii victimelor din incendiul Colectiv au acuzat de nenumărate ori tergiversarea dosarului. Procurorii de la Parchetul General au trimis în judecată dosarul Colectiv pe 28 aprilie 2016.
Patronii clubului, George Alin Anastasescu, Paul Cătălin Gancea şi Costin Mincu, sunt acuzaţi de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Cercetările au fost extinse şi asupra reprezentanţilor firmei care a livrat artificiile în club, Golden Ideas Fireworks.
În 15 ianuarie 2018, judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis reunirea cauzei aflate pe rolul acestei instanţe cu cea a dosarului de la Tribunalul Militar, în care sunt cercetaţi doi angajaţi ai ISU, Antonina Radu şi George Petrică Matei, pentru abuz în serviciu.
În acelaşi dosar este judecat şi judecat fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. Artificierul firmei, Viorel Zaharia, este acuzat de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă în timp ce patronii Cristian Niţă şi Daniela Niţă sunt acuzaţi de favorizarea făptuitorului şi sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri. În dosar au fost puse sub acuzare firmele SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, în formă agravantă, având ca urmare decesul mai multor persoane şi vătămare corporală din culpă, în formă agravantă, având ca urmare vătămarea mai multor persoane.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
Peste 1000 de familii au pe cineva drag intr-un cimitir.
Pai va mirati de tupeul, obraznicia, celor care sfideaza legea din inaltul conducerii statului ?
Fara justitie suntem cu totii condamnati.
Pana urmatoarele alegeri PSD distruge tot.
Tara condusa de infractori care fac legi pentru infractori...
Legenda Mesterului Manole se implineste si la nivel de popor. Pacat de tara asta frumoasa!
In hala aia vreme de 25 ani s-au fabricat pantofi de sport, cu adezivi ciano-acrilici, si betoanele din tavan (necuratate niciodata) erau pline de depuneri inflamabile de la acesti adezivi f. volatili. Efectul pirotehnic a aprins buretele poliuretanic neignifugat care a aprins depunerile care au produs in faza 1 acea "deflagratie" care a omorat 25 oameni.
In vest tot timpul ard cluburi si discoteci, cu zeci de morti.