Deputatul PNL, Ovidiu Raețchi, a depus la Parlament un proiect care introduce obligativitatea pentru maternități de a asigura instruirea post-natală părinților sau tutorelui legal cu privire la riscuri de sănătate, manevre în cazul sufocării copilului, transportul auto pentru sugari sau vaccinarea acestora, relatează Mediafax.

MaternitateFoto: Agerpres

"Prezenta lege impune obligativitatea unei instruiri în maternități a părinților sau tutorilor privind îngrijirea post-natală a copilului, având ca obiect reducerea riscului mortalității infantile și a riscurilor de sănătate asociate cu o îngrijire post-natală deficitară", se arată în primul articol al Legii privind obligativitatea instructajului post-natal, depusă pe 11 iulie la Camera Deputaților de Ovidiu Raețchi.

La un alt articol inițiatorul detaliază și în ce va consta instructajul părinților care va fi făcut de "un medic sau asistent medical, desemnat de conducerea spitalului, individual sau unui grup de maximum 20 de persoane". Totodată, atât părinții, cât și medicii vor fi obligați să semneze, înaintea externării din spital, că instructajul a fost realizat, se arată în proiect.

"Instructajul pentru părinți va conține, în mod obligatoriu: a) o explicare a riscurilor grave pe care le implică sindromul copilului scuturat (SBS); b) o prezentare a manevrei Heimlich anti-sufocare la sugari și a măsurilor elementare pentru evitarea sufocării; c) o explicare a riscurilor privind transportul auto inadecvat al sugarilor și a soluțiilor de prevenire prin utilizarea scaunului special; d) o explicare a situațiilor în care nou-născutul prezintă febră și a reacțiilor corecte în funcție de caz; e) o prezentare a schemei de vaccinare pentru primul an de viață", potrivit sursei citate.

De asemenea, pentru o mai bună înțelegere a riscurilor medicale post-natale, va fi realizat un video pe care părinții îl pot viziona în maternitate sau acasă. "Ca măsură adițională, va fi realizat și prezentat un material video care va lua în maternități și care poate fi distribuit părinților sau tutorilor în format electronic. Acesta va cuprinde, în mod obligatoriu, o ilustrare grafică a contextelor care favorizează apariția sindromului copilului scuturat (SBS) și a riscurilor de accident în cazul transportului auto inadecvat", prevede inițiativa deputatul PNL.

Cheltuielile pentru personalul care va face instructajul pentru și celelalte cheltuieli necesare implementării acestor măsuri în maternități, vor fi asigurate prin bugetul Ministerului Sănătății, care va fi suplimentat cu sumele necesare.