Noul șef al Airbus Helicopters, Bruno Even, cere o poziționare clară din partea României, scrie cotidianul latribune.fr, într-un articol amplu dedicat acestui subiect.
„Pentru constructor, datele dosarului sunt clare, notează publicația franceză: fie Bucureștiul cumpără elicoptere de la constructorul franco-german, pentru a porni linia de asamblare de elicoptere de transport H215 de la Ghimbav, inaugurat în august 2016 în prezența lui François Hollande, fie acesta este închisă și transferată în altă țară. Cu această linie de asamblare, România ar intra în cercul restrâns al țărilor care stăpânesc producerea de elicoptere (Franța, Statele Unite, Rusia, China, Italia, India, Marea Britanie)”, se arată în acest articol.
"Sunt gata să sacrifice 50 de ani de cooperare. E o decepție imensă", au declarat surse din cadrul constructorului franco-german, care a format deja 50 de muncitori români la Marignane. Airbus Helicopters va menține însă uzina de mentenanță de la Ghimbav, care a modernizat recent 23 de Puma ale RAF (Royal Air Force).
"Răbdarea noastră are limite”, au spus surse din Airbus Helicopters, care au arătat că este nevoie de o comandă de cel puțin 16 aparate H215M din partea armatei române pentru a lansa linia de asamblare, dar „românii nu mai par interesați.
Vizita în Franța (luni la Paris și marți la Marignane) a ministrului român al Apărării, Mihai Fifor, care se întâlnește cu omologul său Florence Parly, ar putea să clarifice un pic lucrurile, notează publicația franceză, care adaugă că, în ciuda promisiunii făcute lui Emmanuel Macron în august 2017 în timpul vizitei în România, nu s-a întâmplat nimic concret. Între timp, Bucureștiul a construit relații strânse cu Bell, care vizează de 45 de elicoptere de atac (24 AH-1Z Viper) și de transport tactic (21 UH-1Y Venom). Aceste aparate ar urma să fie asamblate la IAR (Industria Aeronautică Română), care nu este altul decât partenerul istoric al Airbus Helicopters. Cele două grupuri au creat în 2000 Airbus Helicopters Romania, deținută în proporție de 49% de IAR.
În martie, partea română a fost în Statele Unite, unde au vizitat și sediul social al Bell din Fort Worth, în Texas, alături de uzina americană din Amarillo.
Această linie de asamblare de la Ghimbav (lângă Brașov) a fost concepută pentru o capacitate de producție de 15 aparate pe an. Airbus Helicopters s-a angajat să producă în România aparate vândute pe piețele de export. Cu comenzile deja obținute, constructorul susține că avea deja un plan de producție pentru doi ani la Ghimbav (5/pentru România, 9 pentru export.
las' ca mai bine cumparam niste elicoptere vechi de 30-40 de ani pe o spaga de miliarde si cand vine vremea de mentenanta le uitam prin hangare si ii lasm pe rusi sa ne controleze cu postaci de la vocea rusiei si politicieni platiti sa distruga tara.
dar nu ii putem indestula pe toti cu furnituri militare, mai devreme sau mai tarziu va veni vremea unei alegeri dure
dupa cum s-a mai explicat, cand bate cu pumnul in masa ptr 2% PIB ptr inarmare, amerlocul se gandeste la propriul complex industrial-militar, nu la zisul complex francez!
si in primul rind americanii se pricep cel mai bine la elicoptere de lupta asa ca mai bine SUA
Discutiile cu Bell au fost pentru fabricatia (asamblarea) loco de elicoptere noi si transferul mentenantei in Romania.
Pe de alta parte si Airbus are dreptate in conditiile in care Armata Romana trage de ultimele ore posibile de zbor din elicopterele actuale si deja a anuntat ca trebuie sa cumpere elicoptere de transport si asalt.Problema este ca se vorbeste de elicoptere de asalt de 20 de ani si inca nu s-a facut nimic in afara de programul SOCAT care este bine ca exista dar nu rezolva problema elicopterelor de asalt.
De elicopterele de transport se stie de cel putin vreo 15 ani ca sunt in pioneze si ai nostri inca prefera sa carpaceasca pe ele.
Pe de alta parte Airbus nu stiu pe cine incearca sa prosteasca. Au facut un atelier de asamblare in Romania in speranta comenzilor de la Armata Romana? Pe bune?
Pai daca IAR Ghimbav nu a primit nici o comanda serioasa in ultimii 20 de ani, cu exceptia Puma Naval, Airbus ce credea? Ca se intimideaza guvernele de numele lor si pun banii jos in conditiile in care pana si cablajele vin din Turcia?
Consider declaratia actuala strict parte din recuzita de sales a celor de la Airbus.
Sa mai taie din pret, sa se mai agite si ei pentru integrarea in tara si mai vedem.
Elicopterele Airbus nu sunt rele, dar mai exista si altii si vrem sa vedem si noi competitia aia de piata cum se intampla acum la corvetele care se vor cumparate pentru marina.
Airbus trebuie sa inteleaga ca nu poate obtine comenzi prin santaj.
Armata, MAI si alte institutii romanesti au atat dreptul cat si obligatia sa-si aleaga aparatele de zbor prin procese competitive prevazute prin lege. Santajul pe care-l practica Airbus Helicopters nu se include printre ele. Pur si simplu nu e corect asa.
Daca vorbim strict de armata, dotarea cu elicoptere americane de atac (fie AH-1Z+UH-1Y fie varianta mai puternica AH-64+UH-60) pur si simplu nu suporta comparatie cu oferta europeana.
Acum, santajul acesta nu este bine-venit, evident, dar ceva imi spune ca totul se rezuma la aceasta fraza: "Sunt gata să sacrifice 50 de ani de cooperare. E o decepție imensă". Aici tind sa iau partea Airbus, dupa ce vedem cum coruptii sacrifica relatia diplomatica prin mutarea ambasadei la Ierusalim, ca sa nu mai zic de "onoarea" de care a avut parte PM Japoniei cand ne-a vizitat. Continuam cu opunerea fata de alte decizii ale UE (tot diplomatice) si ajungem la un tipar.
Eu nu spun ca ce face Airbus este OK. Spun doar ca este un beneficiu sa ii avem aici (altfel nu ii convingeam sa deschida o fabrica si sa investeasca in personal, nu?) si acum ne batem joc, ca de obicei.
Sa ne aducem aminte ca si Renault a avertizat Romania ca duce lipsa de infrastructura si deci isi puneau problema daca sa mai ramana in Romania.
All-in-all nu arata bine, recunosc. Dar nu este cu nimic mai diferit decat numeroasele santaje practicate de catre "iubitii nostri alesi" ca sa le iasa si lor ceva pe felie, de fiecare data cand ceva din lumea civilizata este adus si in Romania, de ti se ia sa abandonezi tara asta ca investitor (iarasi un avertisment impartasit de multi din mediul privat din 2017 pana acum).
Deci, obiectiv spus, nu imi place ceea ce face Airbus. But can you blame them? Aduceti-va aminte cine conduce tara asta...
Poate gresesc, dar repet: nu avem cum sa stim tot adevarul. Eu am extrapolat bazat pe tiparul cretinilor de la putere care isi bat joc constant de mediul privat, de antreprenori si de investitori.
Combinatia Venom/Viper e foarte potrivita armatei romane. Le facem local si cit avem nevoie! Poate mai si exportam, ca sint cereri in Cehia si alte tari!
Spre deosebire de Puma, care sint in curs de a fi scoase din uz si civil si militar!
pentru franceze, mai bine ramanem cu cele americane,
ca cele franceze arata a fi mai mult civile. Pe francezi
i-am putea multumi daca luam de la ei ceva rachete
antinava etc. pentru fregatele noastre, ca acolo se pricep mai bine.
Nu se seseaza niciun organ?
Cand avem chef, punem de-o sesizare, cand nu, nu se ridica sesizarea, nu?
Cu asta pui cu botul pe labe pe comunisti!
Cine vrea sa apere Romanica, jucarii din astea cumpara, sa tremure chilotii la bolsevici numai cand le vad!
sunt doua chestiuni separate si ambele necesare noua.
la fel ca in problema transportoarelor terestre de personal, Romania a incercat sa nu-si creeze o dependenta de un singur furnizor de sisteme de lupta. ceea ce este un lucru bun din punctul meu de vedere daca tinem cont de ce am patit de-a lungul istoriei cand nu am avut grija sa avem mai multe surse de aprovizionare cu armament (sau sa nu fim capabili sa-l producem local). pe de alta parte, este dubios sa vii cu astfel de pretentii cand oferta ta contractuala este penibil de redusa. este dubios doar daca nu le merge, daca le iese aceasta combinatie, atunci eu voi fi printre cei care o sa fiu placut impresionat.
realitatea este putin diferita cred, oficialii romani incearca sa primeasca asigurari de securitate de pe ambele maluri ale Atlanticului, nu sunt foarte subtili in aceasta incercare si nici nu prea au cu ce sa negocieze, dar este o abordare principiala corecta. si necesara. tari care au interese strategice in Romania vor fi mult mai interesate sa ne ajute decat prin simpla apartenenta la un bloc defensiv comun. este foarte bine ca autoritatile incearca macar sa obtina aceste chestiuni. sa speram ca se vor si achita de obligatiile contractuale ce tin de partea romana.
Numai Romania, in urma modului original de conducere (spaga!), ajunge sa construiasca doua blindate cu acelasi scop - Piranha si Agilis. Numai Romania ajunge sa cumpere doua elicoptere de transport (Puma si Venom).
Avem prea multi bani? Unde e interoperativitatea, mentenanta, armamentul? Toate costa bani!
Puma nu are un echivalent de atac - cu exceptia SOCAT care e de mult depasit!
Venom si Viper sint cumparate de mai multe tari in momentul de fata. Puma e pe cale de expirare oriunde!
https://www.rumaniamilitary.ro/bell-inca-mai-spera-la-elicoptere-facute-in-romania
S-au facut modernizari, in mod sigur nu destule.
Daca aveam posibilitati o evolutie corecta ar fi fost un model pornind de la actuala licenta (gen Coreea de Sud, Surion pornit din SuperPuma dar cu motoare americane) dar nu cred ca mai este cu cine.
In rest de acord cu ce spui. Airbus nu prea vine pentru ceva stabil ci pentru una sau doua castane.
Pe alta parte, din ce am gasit pe diverse pagini de stiri, Airbus spune ca a investit 10mil din 15mil prevazute. Dar investitia asta era sub promisinea de comenzi ferme, asa vreo 50 de bucati. Daca mai pui si faptul ca un elicopter e macar 18 mil, nu prea vad investitia. Imi pare mai mult un fel de fabrica incropita pentru a onora niste comenzi,ca-i mai ieftin sa faci pe loc decat sa transporti, dupa care inchizi. Inginerii se muta, iar aia 3mii si ceva raman amanet. Unii care s-au calificat nu pot sa ramana, deci pleaca in alte perti. Apoi ne plangem ca ne pleaca muncitorii.
Intreb asa, intelegerea asta presupune ca Airbus sa produca pe termen nelimitat? Sa vanda elicoptere, piese si servicii si altor state inafara de Romania si dupa ce onoreaza comenzile noastre? Ca 15mil ionvestitie vs 18mil doar un elicopter suna a praf in ochi nu investitie de durata cu potential de dezvoltare.