Peste 100.000 de persoane, printre care se numără şi preşedintele Ungariei, Ader Janos, sunt aşteptate să participe la pelerinajul de Rusaliile catolice de la Şumuleu Ciuc, considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrală şi de Est, transmite Agerpres.

Pelegrinajul de la Sumuleu CiucFoto: Captura YouTube

Pregătirile pentru marele eveniment religios au început de câteva luni, iar unii dintre pelerini au pornit pe jos către Şumuleu de la distanţe impresionante.

La fel ca în fiecare an, există pelerini din Ungaria care ajung la Miercurea Ciuc pentru procesiunea religioasă cu două trenuri turistice, puse în circulaţie de căile ferate maghiare doar cu această ocazie.

La eveniment sunt aşteptaţi să participe şi preşedintele Ungariei, Ader Janos, cu soţia sa, dar şi oficiali ai Guvernului de la Budapesta, toţi în calitate de pelerini.

Potrivit programului făcut public de Ordinul Franciscan din Trasilvania, liturghia de deschidere a pelerinajului are loc vineri, la ora 19,00, la Catedrala Franciscană din Şumuleu Ciuc, după care zecile de pelerini prezenţi deja în zonă îşi vor petrece noaptea în rugăciune în lăcaşul de cult, acolo unde se află statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.

Sâmbătă, procesiunea către altarul în aer liber, situat în şaua dintre Şumuleul Mare şi Şumuleul Mic, va porni la 10,30 din faţa bisericii, fiind condusă de un sobor de preoţi, care vor purta Laborumul, steagul sfânt al Şumuleului.

Slujba religioasă de hram va începe la 12,30 şi va fi oficiată de arhiepiscopul catolic de Alba Iulia, dr. Jakubinyi György, episcopul auxialiar de Vac (Ungaria), dr. Varga Lajos, şi episcopul auxiliar de Miercurea Ciuc, Tamás József.

Singurul invitat al slujbei de Rusalii, care va rosti şi predica festivă, este părintele Marian Adam Waligóra, rector şi superior local de Jasna Góra (Częstochowa, Polonia).

De altfel, la pelerinajul de Rusalii nu se trimit invitaţii şi nu se rostesc discursuri politice, pentru a nu se da alte conotaţii evenimentului, reprezentanţii Ordinului Franciscanilor susţinând că oricine este binevenit, dar numai în calitate de pelerin.

De asemenea, se recomandă ca pelerinii să nu poarte steaguri ale unor partide sau organizaţii cu caracter politic.

Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc, considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrală şi de Est, are în centru statuia Fecioarei Maria, aflată în Catedrala Franciscană.

Credincioşii consideră că în urmă cu mai bine de 450 de ani, în 1567, când principele Transilvaniei Ioan Sigismund a încercat să le impună religia unitariană credincioşilor din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Caşin, Fecioara Maria a fost cea care i-a ajutat să-şi păstreze credinţa intactă.

De atunci, în semn de mulţumire, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, credincioşii catolicii, dar şi de alte confesiuni vin în pelerinaj la biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu Ciuc şi se roagă la statuia făcătoare de minuni.