Președintele Klaus Iohannis a fost amendat cu 2.000 de lei de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, care a decis cu 5 voturi la 4 că liderul de la Cotroceni a folosit discriminatoriu termenul “penali”. Informația a fost publicată inițial de G4Media.ro și confirmată pentru HotNews.ro de către președintele CNCD, Csaba Asztalos. Concret, Consiliul a decis că președintele a discriminat atunci când a făcut următoarea declarație: "Niște penali fac o încercare disperată să atace și să discrediteze DNA". “Eu am votat împotrivă; declarația e larg în limita libertății de exprimare”, a precizat Asztalos.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

CNCD a fost sesizat pe 19 februarie de site-ul luju.ro (Lumea Justitiei), pentru folosirea termenului "penali" de către președintele Klaus Iohannis. Petiția face referire la următoarea declarație a lui Iohannis: "Niște penali fac o încercare disperată să atace și să discrediteze DNA".

Sesizarea publicată de luju.ro susține că "nu se poate accepta ca, preluandu-se si perpetuandu-se asemenea mesaje, sa ne adresam cu totii in societate cu apelative de 'penal', 'inculpat', 'infractor', 'puscarias', care in lumea civilizata - in principal in spatiul UE - sunt considerate forme de discriminare, care pot naste pana la reactii de ura si violenta". Și deputatul PSD Andreea Cosma a sesizat apoi CNCD pe această temă.

Sesizarea o vizează și pe Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA). În cazul acesteia, au fost reclamate afirmațiile pe care le-a făcut la conferința de presă de la sediul DNA din 14 februarie despre “inculpați care fac acuzații nereale” și despre “un festival disperat al inculpaților”. În cazul lui Kovesi, CNCD a respins plângerea pentru exprimarea “festivalul inculpaţilor”, potrivit G4Media.ro.

UPDATE Comunicatul integral al CNCD

"Comunicat de presă referitor la hotărârea adoptată de Colegiul director al CNCD în ședința din data de 09.05.2018

Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, întrunit în cadrul ședinței de soluționare a petițiilor din data de 09 mai 2018, a adoptat următoarea hotărâre:

Utilizarea termenului "penali” de către președintele României, Klaus Iohannis, reprezintă discriminare și încalcă dreptul la demnitate a persoanelor care se află în procedură judiciară fara a fi condamnați, potrivit art. 2, alin. 1, si art 15. din O.G. 137/2000, republicată. S-a aplicat amenda contravențională în cuantum de 2000 lei.

Vot 5 la 4

Utilizarea termenului de “festivalul inculpaților” de către procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, nu excede libertății de exprimare, conform jurisprudenței CEDO în domeniu.

Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi a celor prezenți.

Colegiul director recomandă ambelor pesoane să evite formulările care sunt de natură să afecteze dreptul la demnitate a persoanelor cercetate penal și în cazul cărora nu există o hotârâre judecătorească definitivă și irevocabilă.

Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării

09.05.2017

București"

Citește și: